Marja Paasivirta

Sielt oon miekii….

Mummoni, äitini äiti, kertoi minulle paljon ajasta Inkerissä, mutta koska olin silloin alle kouluikäinen, en ole varma, ovatko muistikuvat oikeita, onko aika niitä kullannut ja ymmärsinkö alkujaankaan oikein, mutta näin muistan:

Mummo kertoi, että oli ison talon tyttö ja pappa, äitini isä, tuli heille rengiksi ja siitä se romanssi syttyi. He asuivat mummon kotitalossa. Paikka oli kaikitenkin Koprina, koska se on äitini syntymäpaikka, mutta en tiedä, tarkoittaako se Koprinan kylää vai kuntaa.

Kuva, jossa on koko kylänväki, on heidän kotitalonsa pihalta, kun mummo oli 20 v, eli vuonna 1917. Pappa ei silloin vielä ollut tullut. Pappa oli nimeltään Juho Lappalainen ja mummo Liida Lappalainen os. Tomminen.


Kaivo, jossa mummo on yksin, oli jonkinlainen "kirkonkylän kioski", jossa kylän nuoret kokoontuivat iltaisin.

Mummo, pappa ja äitini Anni tulivat Suomeen 1943, äitini oli silloin 15 v. Hän oli viidestä lapsesta nuorin. Yksi lapsista oli kuollut pienenä, kaksi poikaa oli rintamalla ja vanhin sisar oli Saksassa. Nuorempi pojista kaatui ja vanhempi veljeksistä sekä sisar saivat vasta sodan jälkeen tietää, että vanhemmat ja äiti olivat tulleet Suomeen. Sisarukset asettuivat sodan jälkeen asumaan Viroon.


Comments