Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-12-09 Panssareita ja Torpeedovenheitä

Panssareita ja Torpeedovenheitä

Uusi Inkeri 09.12.1906 Numero 119

»Varomattomuutta» on sattunut muillekin kuin Gurkolle.

Sodan aikana v. 1905 annettiin etumaksuna 700 ruplaa eräälle ranskalaiselle tehtaalle 100 tuhannen panssarin hankkimiseksi Venäjän armeijalle, ettei japanilaisten luodit miehiä lävistäisi. Niitä panssareita ei koskaan saatu, koska niitä ei tehtykään, ja Venäjän asiamies kyllä epäili koko asiaa, mutta sotaministeri Saharov käski vaan suorittamaan ne 700 tuhatta. Ne menivät kuin Kankkulan kaivoon, ei niitä takaisin saatu.

Vahinko otettiin valtion laskuun.

Sitä ennen hommattiin Amerikasta kaasumoottoreilla varustettuja torpeedovenheitä 1 miljoonasta 200 tuhannesta ruplasta. Olisivatko no käytännöllisiä ja osattaisiinko niitä käyttää, sitä ei kukaan kysynyt. Ennakkomaksuna suoritettiin taas kolme neljättä osaa koko hinnasta ja venheet valmistuivatkin. Ne tuotiin Sevastopoliin, mutta ne huomattiin aivan kelpaamattomiksi. Kuitenkin suoritettiin koko hinta amerikalaisille, vaikka aluksilla ei ollut virkaa mitään.

Sekin oli ainoastaan »varomattomuutta». Mutta kun Nebogatov säilyttää tuhansia ihmishenkiä varmasta kuolemasta, se on varovaisuutta, josta, pääsee oikeuden eteen.

Tuomitaanko hänet, sen saamme vielä nähdä.

Kuoman Kaima

Comments