Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-12-09 Paiseita Kansamme Ruumiissa

Paiseita Kansamme Ruumiissa

Uusi Inkeri 09.12.1906 Numero 119

Monet vakavamieliset ihmiset ovat minulle joskus huomautelleet, että lieneekö se Kuoman kaiman puolelta oikein tehtyä, kun hän maan kuuluiksi tulleissa pakinoissaan säälimättä vetää päivän valoon kaiken sen henkisen ja aineellisen kurjuuden, ne mätähaavat, mitä kansamme keskuudessa tätä nykyä vielä on tavattavissa. Eihän sillä muka saa epäkohtia poistetuksi, kun niitä sormellaan osottelee, niistä torvella toitottelee, niin että kuuluu monien matkojen päähän.

Kun edespäinkin (jatkossakin) tehdään taukoamatonta työtä kansamme sivistyksen vainiolla, kyllä silloin mätähaavat kansamme ruumiista poistuvat, ne karkkoavat siitä samalla tavalla kuin öiset usvat aamunkoiton tieltä.

Käsitän kylläkin tuontapaisen evästyksien sisäisen ytimen ja koitan niistä jonkun verran ottaa onkeenikin tarpeen vaatiessa. Vaan sittenkin pysyn semmoisena, miksi minut on kerran luotu: reiluna poikana, mikä armotta käy käsiksi kaikkiin konnamaisuuksiin, teki niitä sitten ken hyvänsä. En pidä itseäni varsinaisesti kuuluvana kun, kunnianarvoisien tohtuurien joukkoon, mutta kyllä sentään minulla heidän kanssaan on paljonkin yhtäläisyyttä. Heidän tavallaan minä käytän terävätä asettani, mikä merkitsee samaa kuin kynääni ja teen sillä kirveltäviä, leikkauksiani niillä paikkakunnilla, mihin kulloinkin tulee vuoroni pistäytyä.

Tällä kertaa on aikomukseni käväistä mätähaavoja puhkomassa kahdessa edistyneemmässä seurakunnissamme:

  • Hietamäellä ja
  • Keltossa.

Ja kuten huomaatte, kuomat ja kaimat, raakuus rehottaa vielä niissäkin seuduin, missä luulisi Kuoman kaimalla olevan kaikista vähimmin tekemistä.

Kuoman Kaima

Comments