Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-12-09 Nebogatovin Laivueen Antautuminen

Nebogatovin Laivueen Antautuminen

Uusi Inkeri 09.12.1906 Numero 119

Kaksi huomattavaa ja jännittävää juttua on viime aikoina vetänyt suurta huomiota puoleensa.

Ensimäinen on Nebogatovin laivueen antautuminen japanilaisille, josta amiraali saa nyt vastata korkean oikeuden edessä. Tutkinnossa on tullut esille yhtä ja toista, joka oivallisesti kuvaa sitä hirveän mädännyttä järjestelmää ja valtionvarojen silmitöntä tuhlausta, jota vallankin meriministeriössä on aina harjoitettu. Onko se johtunut suorastaan tyhmyydestä tai liiasta viisaudesta, siten ymmärtäen, että tuhlatut varat ovat osaksi tarttuneet käyttäjien omiin kynsiin, lienee kyllä käynyt, selville, vaikkei niitä ilmituoda, asianomaisten korkean virka-aseman vuoksi.

Sillä niin se meillä on:
pienet varkaat hirtetään,
suuret kunniaan asetetaan,

korkeintaan sanotaan heidän olleen varomattomia.

Nebogatovia, syytetään liiasta varovaisuudesta. Mutta mitä hän voi tehdä, kun hänellä oli kelpaamattomia altaita eikä laivoja käytettävänään. Mitä lajia rojua laivastossa oli siitä on hyvin kuvaava Njebogatovin elävästi esittämä

Höyrylaiva RUS'in historia,

joka laiva oli liitetty 3:teen laivueeseen ilmapurjehduskokeiluja varten.

Minä tiesin, kertoo hra Njebogatov,

että tämä vanha rojukoppa oli ostettu eräältä saksalaiselta yhtiöltä, ja tuskin olin ehtinyt sitä tarkastaa, kun jo huomasin, että yksin höyrykattiloihin oli asetettava 250 paikkaa. Huomautin, etten laisinkaan tarvitse moista ränsistynyttä kaukaloa. Minulle vastattiin:

Entä ilmapurjehdusparkki? Ilman ilmapalloja on teidän mahdoton tulla toimeen...»

No hyvä! Lähdin »Rus'ille», tarkastelin tavaroita ja käskin näyttämään minulle huomenna, miten he ilmapalloa käsittelevät. Iltapäivällä saapui sitten luokseni ilmapurjehdusöversti, ilmoittaen, ettei pallolla käykään vielä huomenna kokeileminen. Miksi ei? Asian laita oli se, että pallon täyttämiseen kaasulla oli kaksi keinoa: elektroliittinen ja kemiallinen. Nyt oli osottautunut, ettei edellistä keinoa voidakaan käyttää, sähködynamo kun oli turmeltunut tai jotakin sellaista.

No, entä kemiallinen keino? Se taas oli osottautunut vaaralliseksi; muutamat kokeilijoista olivat jo ehtineet polttaa kasvonsa ja tarjona oli vaara, että koko laiva syttyisi palamaan. Menin silloin esikuntaan pyytämään, että minut vapautettaisiin koko laivasta perheineen. Minulle vastattiin:

»Mutta herran nimessä, teidän ylhäisyytenne, mitäs silloin yleinen mielipide sanoo?!

Katsoin nyt parhaaksi olla vaiti ja odottaa, kunnes itse saan sananvallan...

Saavuimme sitten »Rus'inemme» päivinemme Skagenin kohdalle, ja silloin määräsin komitean »Rus'ia» tarkastamaan. Laivassa tavattiin joitakin puulaitteita ynnä muuta, laadittiin pöytäkirja, ja -- mars takaisin Libauhun!

Njebogatovin kertomus nostaa riidan siitä, paljonko »Rus'ista» oikeastaan oli maksettu : toiset puhuvat miljoonasta ruplasta, toiset 700 tuhannesta.

Se ei ole totta -- keskeyttää hra Njebogatov jyrkästi. -- minä tiedän, että kreivi Stroganov suoritti »Rus'in» ostoa varten omista varoistaan miljoonan, johon valtio puolestaan lisäsi 200 -- 300 tuhatta ruplaa.

Kuoman Kaima

Comments