Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-12-01 Ester ja Haman

Ester Ja Haman

Uusi Inkeri 01.12.1906 Numero 116

Olipa ennen maailmassa jalo ja kaunis juutalaisnainen, nimeltä Ester. Hän joutui suureen arvoon ja kunniaan hallitsijansa silmäin edessä, ja korotettiin tämän puolisoksi eli drotningiksi, niinkuin vanha Raamatun käännös sanoo. Drotninkina oli hänellä tilaisuus tehdä jalo työ: pelastaa kansansa sille valmistetusta varmasta häviöstä, ja saattaa kansansa pahin vihamies, Haman, siihen hirsipuuhun, jonka tämä oli toiselle miehelle varustanut. Tästä ansiostaan joutui hän kansansa suurimman ihailun ja ylistyksen esineeksi. Ja hän sen ansaitsikin.

Siitä on nyt kulunut paljon aikaa. Aika muuttaa paljon, ja niinpä ovat meidänkin ajat pyyteineen ja pyrkimyksineen paljon muuttuneet.

Etteikö meilläkin olisi jaloja naisia, jotka kansansa hyväksi ja sen kuolemasta pelastamiseksi olisi valmiit itsensä uhraamaan? On totisesti. Mutta ero on siinä, että meidän Esterimme eivät joudu korkeimman huomion esineiksi siinä merkityksessä kuin Raamatun Ester. Meidän Esterimme huomiota herättäessään joutuvat vieläkin huomattavammalle paikalle : hirsipuuhun tai telotuspaaluun. Ja heidän telottajansa, Hamanit, saavat kokea kaiken sen hyvän, »jolla kuningas heitä tahtoo kunnioittaa.»

On meillä sitten muunkinlaisia Estereitä. Kuuluvat olevan kauniita, erittäin suloisia; lienevätkö sitte jalojakin, en tiedä. Ne ovat saavuttaneet myöskin »armon» korkeiden ja suurien herrojen silmäin edessä, kuten kauneus ja sulous ainakin. Pidättihän ennen Venuskin Marsin sotaretkiltään.

Mutta kansaa sillävälin uhkaa tuho -- nälkäkuolema. Tämän estämiseksi katsotaan olevan mahdollista, pitkien epäröimisten jälkeen, määrätä ostettavaksi viljaa. Kruunun hankinnat ovat aina olleet erittäin haluttu toimi kaikille Hamaneille, sillä siinä on niin mukava hamuta rasvaisia paloja omaan täyttymättömään kitaansa. Ham -- ham! sinne ne soluvat liukkaasti, varsinkin kun samppanjalla alas huuhtoo.

Löytyi nytkin Haman, joka ilmestyi »kansan pelastajana». Löytyi myös jalo Ester Karavannajan ja Italjanskin kulmasta, muotimakasiinista, joka pani itsensä alttiiksi, hankkiakseen Hamanilleen hyvän ansion. Ja hyviä lankouksia kun oli korkeimpien kanssa, niin kävihän se laatuun: Haman sai hankinnan ja tuli pelastamaan kansaansa kattaralla, jota runsain määrin hankki. Se oli halpaa roskaa, ja nälkäinen syö jänistäkin, kun tiukalle tulee, tuumi Haman. Miljoonia ansaitsee kattarallakin, ja ansaitseminenhan tässä oli pää-asiana.

Mutta kansa ei kattaraa tahtonut. Kun sitä semmoisesta syystä ei sotakenttäoikeuteenkaan sopinut työntää, ruvettiin asioita penkomaan. Mitä sieltä löytyi, on jo suureksi osaksi tässä lehdessäkin kerrottu. Minä en tahdo ruveta asioita timmin tarkoin juttelemaan, minähän tahdoinkin vaan vetää joitakin vertausviivoja entisten ja nykyisten Esterien ja Hamanien välille. Kuten näkyy eivät Esterit ole samallaisia kuin ennen, mutta Hamanit ovat aina pysyneet semmoisenaan.

Tahtoisin vaan nähdä, josko nykyajan Hamanit saavat palkkansa ansion mukaan niinkuin ennen. Että siitä on hyvin vähän toiveita, sen voi aavistaa, kun on seurannut ajan tapahtumia.

Kuoman Kaima

Comments