Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-11-28 Kapina Kolppanassa

Kapina Kolppanassa

Uusi Inkeri 28.11.1906 Numero 114

Vanhastaan tuttu asia on, että oppilaitoksissa, varsinkin niin sanotuissa suljetuissa, joissa oppilaat ovat jo siinä ijässä, että ovat lapsenkenkänsä kuluttaneet, sattuu silloin tällöin pienempiä tai suurempia sisällisiä "kapinoita". Semmoisia on tapahtunut rauhallisempinakin aikoina, mutta nykyään ne ovat olleet jotenkin yleisiä. Milloin ne ovat johtuneet painavista syistä, milloin taas vähäpätöisistä; joskus ehkä sulasta vallattomuudesta. Niin ikäviä ja haitallisia opetuksen säännölliselle kululle kuin semmoiset rettelöt ovatkin, osottavat ne kumminkin, ettei nuorison herkkä mieli vastaanpanematta voi sallia sitä, mikä sen mielestä on väärin. Nuorison arvostelukyky tietysti on vielä epäkypsä, se voi helposti iskeä harhaan. Mutta sen arvostelukykyä on kasvatettava ja ohjattava oikeaan. Sen arvosteluhalun tukahuttaminen ilman muuta ei asiaa paranna. Mahtisanat ja kurinpitotoimet pilaavat koko asian.

Tuommoisten pikkukapinain sattuessa kysytään oppilaitoksen johtajalta ja opettajilta itseltään ennen kaikkea oikeata ja tervettä arvostelukykyä ja nuorison tuntemusta, voidakseen omassa keskuudessa, kotisilla keinoilla asettaa oikeille urilleen sattunut "myrsky vesilasissa", tarvitsematta tehdä asiasta suurta numeroa, tarvitsematta kutsua asiata "tutkimaan" piispoja ja pappeja. Päinvastaisessa tapauksessa vaikuttaa asia sangen kiusallisesti syrjäisiinkin, ennen kaikkea niihin, jotka tarkoin tuntevat oppilaitoksen sisällisen perhe-elämän entisiltä ja nykyisiltä ajoilta, kaikkine iloineen ja suruineen ja pienine myrskyineen.

Ei tarvinne erityisesti huomauttaa, että tarkoitan Kolppanan seminaarissa äsken tapahtunutta selkkausta.

Olkoon, että syyllinen oppilas sopimattomalla taivalla esiintyi toverikunnan lehdessä. Semmoista on joskus ennenkin tapahtunut, mutta sama valta, joka ennen on pidättänyt semmoiset tuotteet "julkisuudessa" sen pahemmitta seurauksitta, olisi ollut nykyäänkin aivan tarpeeksi. Sillä olisi epäilemättä voitettu enemmän, eikä rikkoja olisi tullut kannetuksi kodista ulos.

Kuoman Kaima

Comments