Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-11-18 Ylimystön Elämää Pietarissa

Ylimystön Elämää

Sanomalehti Uusi Inkeri 18.11.1906 Numero 111

Satuin lukemaan hra Jablonovskin sattuvan kuvauksen meidän porvarillisen ylimystömme elämästä, ja huomasin sen erittäin tarkasti piirretyksi. Ja siitä elämästä päättäen on meillä rauha,

»semmoinen rauha jonka maailma antaa.»

Sillä eivät vielä milloinkaan rikkaat kansaluokat ole niin huvitelleet ja kuluttaneet aikaansa niin hurjasti irstaillen kuin nyt telotusten aikakaudella.

Joka aamu valkeus koittaa aina uusien hirsipuiden yli, mutta se valaisee myöskin pelihelveteistä, kalleista hotelleista ja irstaisuuden ilopaikoista palajavia väsyneitä, yltäkylläisiä ja läpijuopuneita hekkumoitsijoita.

Menkäähän esimerkiksi Nevskille kello 4 -- 5 välillä aamua ja katsokaa sitä »valtiollisesti järkevää» joukkuetta, jota siellä näkee, ja jonka mukaan päätöksiä mielten rauhoittumisesta tehdään.

Klubimiehiä,
sporttimiehiä,
korttiveijareita
...

Millaisia turpia (suokaa anteeksi sana!) ja millaisia piirteitä rauhoittuminen on luonut noihin turpiin! Silmät möllillään, lerpattavin huulin, uupuneina yöllisestä saastaisesta irstailusta ne huojuilevat pehmeissä mukavissa ajopeleissään kuin sairaat, viettääkseen loppuyönsä laillisten vaimojensa aviovuoteella!

Ja näin se menee muissakin suuremmissa kaupungeissa.

»Paljas taide»,
kiihottava soitto,
rietas riehakoitseminen
ja hirnunta

on tullut uskonkappaleeksi; naisten ostaminen ja juoppous on tullut raharikasten korkeimmaksi päämaaliksi.

Tämä helvetillinen meno rikkaitten kaupunginosassa lakkaa vasta aamuhämärissä, silloin kuin laitakaupungilla pärisee sotilasrumpu ja tyrmästä kuletetaan telotuspaikalle

sotaoikeuden uhreja ...

Kuoman Kaima

Comments