Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-11-18 Pappeja Suomesta

Pappeja Suomesta

Sanomalehti Uusi Inkeri 18.11.1906 Numero 111

meidän on täydellä todella käännettävä huomiomme länteen päin,

hajaannuksessa olevien veljiemme kirkollisten asiain järjestämiseksi ja auttamiseksi.

En tahdo tällä suinkaan sanoa, että meidän paremmissa oloissa olevien pitäisi tässä asiassa ottaa kaikki velvollisuudet hartioillemme. Asianomaisten papittomien -- ja nyt jo yhden kirkottomankin -- seurakuntiemme on opittava itsensäkin velvollisuuksiaan paremmin täyttämään kuin tähän asti ovat tehneet.

Sillä kirkollisen elämän ylläpitäminen ilman kirkollisia kustannuksia käy mahdottomaksi,

kuten minkä muun asian hyvänsä. Ja sen täytyy käydä vapaaehtoisuuden tietä, ei pakosta.

Sillä jos papin, seurakunnan asiain ylimpänä valvojana, täytyy ruveta käyttämään oikeuden apua, silloin ovat asiat väärällä tolalla.

Nykyään on jonkunlainen toivo saada pappeja Kattilaan, Kaprioon ja Serepettaan, joka viimeksi mainittu myös tulee keväällä papittomaksi, nykyisen kirkkoherran K. Smedsin muutettua Suomeen. On nimittäin, kuten jo ennen on mainittu,

Suomesta tulossa nuoria pappeja katsomaan avonaisia papinpaikkoja länsi-Inkerissä.

Kirjoitukset näistä asioista ovat herättäneet vastakaikua Mustanmeren rantamaillakin. Alt-Schwedendorfin kirkkoherra Slöör olisi halukas muuttamaan tänne, mutta on sidottu olemaan neljä vuotta nykyisessä paikassaan. Onhan täälläkin hyvä -- kirjoittaa hän -- en voi valittaa;

mutta onhan se toista kun isänmaalla saa toimia sen kansan hyväksi, jonka keskuudessa on kasvanut.

Mutta se meidän velvollisuutemme nyt heti alussa ei saa jäädä unhotuksiin. Pappien saamis-asiassa on meidän hankittava rahallista kannatusta vaikkapa siinä muodossa, että annamme muuttoapua länsi-Inkeriin aikoville papeille. Nämä ovat nimittäin varattomia miehiä kauttaaltaan ja muutto- sekä asettumishommat nousevat kalliiksi semmoisiin pappiloihin, jotka ovat pitkän aikaa olleet asumattomina. Ja ennenkun he alkavat seurakunniltaan saada ylläpidokseen jotain, niin siihen mennessä ovat monet tarpeet tasattavat.

Ehdottaisin sentähden, että määrättäisiin yksi yhteinen kolehtipäivä ympäri koko Inkerin näitä papittomia seurakuntia varten.

Kuoman Kaima

Comments