Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-11-18 Kirkon Hajaannus

Länsi-Inkerin Kirkon Hajaannus

Sanomalehti Uusi Inkeri 18.11.1906 Numero 111

Kirkollisten asiain liiallisesta ajamisesta ei saattane kukaan hyvällä syyllä moittia tätä meidän lehteä. Päinvastoin on kuultu semmoisia lausuntoja, että kirkolliset asiat ovat olleet enemmän syrjässä. Ja kuitenkin kaikki melkein poikkeuksetta tunnustavat, että

kansan kirkko meillä inkeriläisillä on ainoa puhtaasti kansallinen laitos,

siltä kannalta katsottuna, etteivät mitkään venäläiset virastot ole oikeutetut sen asioihin sotkeutumaan muukalaistuttamisen aikomuksissa.

Se seikka, että kirkonkirjat kaikki kirjoitettiin venäjän kielellä ja osaksi nytkin niin tehdään, on kyllä jonkinlainen muukalaisuuden merkki, mutta se semmoinen merkki on aina ollut olemassa -- saksalaisuuden verhossa. Mutta sekään ei ole kuin ulkonainen puoli,

itse kirkon ydinasia, opetus ja kristillisen hengen ylläpito ja elvytys saa käydä aivan itsenäisesti.

Semmoisena laitoksena on Inkerin kirkolla suuri tärkeytensä kansallisuuden ja kielen säilyttäjänäkin, varsinkin näinä ahtaina aikoina, jolloin kaikenlainen itsenäisyys koetetaan poisjuuria ja »tosivenäläiseen suuntaan» tasoittaa. Ne jotka kirkon tehtävälle kansallisuuden ja kielen ylläpitäjänä varsinaisen tehtävänsä rinnalla eivät arvoa anna, ne tekevät samoin kuin ne, jotka hajoamaisillaan olevaa rakennusta eivät pönkitä.

Kirkon työn halventaminen ja sen arvon ryöstäminen kansan silmissä on niiden tukien poistamista, jotka tätä kansaa koossa pitävät.

Siitäpä syystä on kirkossamme epäilemättä löytyviä epäkohtia huomautellessa ja korjaillessa meneteltävä niin, ettemme sillä saisi aikaan vahinkoa hyötyä etsiessämme.

Sanotun johdosta pitäisi mielestäni käydä selville, että

meidän on täydellä todella käännettävä huomiomme länteen päin,

hajaannuksessa olevien veljiemme kirkollisten asiain järjestämiseksi ja auttamiseksi.

Kuoman Kaima

Comments