Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-11-18 Syyssumua Pietarissa

Syksysumua Pietarissa

Tässä muutama viikko sitten olin kaikessa hiljaisuudessa koko ylpeä Pietarin suomalaisten tämänsyksyisistä hyvistä harrastuksista. Nämä harrastukset kun eivät olleet varsinaisesti minun voimaponnistuksieni synnyttämiä, niin en niistä ' montakaan sanaa hiiskah tanut ; siksi annoinkin tilaisuuden yläkerran herroille kertoa mainituista asioista niin paljon kuin halutti. Vaan siitä huolimatta -- kuten jo sanoin -- kaikessa hiljaisuudessa olin perin pönäkkä Pietarin suomalaisten tämän syksyisistä »edesottamisista». Ja olikin paljon syytä ylpeilemiseen. Alku-raittiusyhdistys kuten jänterälihaksinen raisu sälkövä odotellessaan salilupaa, riuhtoi ja rimpuili päästäkseen työn alkuun iltamiensa pidolla. Tuhansia ruplia omaava Hy vä.ntekeväigy y 9. seura, jonka »hyväntekeväisyys» kuulemma vuosikausia on pysynyt samassa jäätymispisteessä, eli »kenkä ja aukkaparien lahjoittelemisessa varattomille koululapsille», tuossa taannoin ikäänkuin taikasauvan kosketuksesta näytti havahtanecn niin monipuoliseen toimintaan, että oli syytä luulla samasen yhdistyksen tuota pikaa pyyhkäisevän pois kaiken kurjuuden Pietarin suomalaisten keskuudesta. Nykyisen radikaalisen l>jan vaikutuksesta kaiketikin Nuorten Miesten ja Nuorten Naisten Kristillisten Yhdistyksien jäsenet myöskin, unohtaen korkean syntymäperänsä ja että heillä on tarjona tuolla tähtitarhain toisella puolella. Isän valmistama koti kultakäytävineen ja päärlyporttineen (niin minulle kerrottiin, liekö se totta en mene takaukseen) olivat kovassa hommassa hankkia itselleen omat pulskat kuusikerroksiset kivikotinsa Nevskikadulla. Niin minulle kerrottiin, sanoin. Sillä niin monessa yhdistyksessä kuin olenkin mukana ja yritän työntää nokkaani jos jonnekin, tähän saakka sentään en uskaltanut tämmöisenä paatuneena pakanana pistäytyä kristillisten yhdistyksien kokouksiin omin korvin kuulemaan mitä oikeastaan hommavaan mainitussa yhdistyksessä. Pelkäsin näettekös, kuomat ja kaimat, että jos »pyhie*a» kokouksessa olisin näyttänyt omat koirankarvani, minulle aivan varmasti olisi sanottu: »Pois koira kirkosta», tahi jos olisin ruvennut taasen tekemään yhdistyksen .toimintaan nähden omia viisaita huomautuksiani, niin myöskin olisin saanut nokkarustingilloni ja kuullut nuo epämieluisat sanat: »Sinä kurja Kuoman kaima, sinä et ymmärrä niitä kuin ylhäältä ovat -- -- -- pysy vaan kiltisti omassa kellarikerrokseasasi.» --

Voimistelu-yhdistys, Musiikki-yhdistys, Näyttelyseura, puhujaseura, ja niin pois päin kaikki puolestaan antoivat livviä toiveita, kesän ajan levättvääu, kävclä tositvöliön ja toimintaan minun svääntäni aina läliellä olevien kansalaistani tasinvväksi. mikä minua yli kaiken ilaliäutti. «li se, kun ?ietarin suamaiaisLile kävliäiiZtöile luvattiin panna toimeen luentokurssit joita ja vuosikausia o-6otettiin ja ajateltiin.

Kaiketi vmmäi-rätte nyt. kuomat ja kaimat, syyn, miksi äskettäin olin niin kovin ylpeä pietarilaisista, ta mitä nyt kuuluu ? . , lettvmvstä. pettymystä ja vieläkin pettymystä.

Alku-raittiusyhdistys ei kohtakaan saa alkaa iltamiensa pitoa yhteiskoulun salissa, Vaikka 82' lilupa onkin jo hankittu. Poliisiviranomaiset eivät tahdo antaa lupaa iltamien pitoon, he näettekös nuuskivat, mikä yhdistys se Alkur.-yhdistys oikeastaan on -- ikäänkuin se olisi eilispäivän lapsi. Toisten yhdistysten toiminta niinikään on joko alkamatta tahi niin hiljaista, ettei siitä kuulu juuri mitään. Jos syyt tähän ikävään ilmiöön ovat kerrassaan voittamattomat, kuten Alku-r.-yhdistyksellä, niin Kuoman kaimalla ei ole muuta neuvoa kuin kohautella olkapäitään, marssia pitkin lattiaa ja puristaa nyrkkejänsä -- housun taskussa. Vaan jos hyvät yritykset raukeavat sikseen toimihenkilöiden erimielisyyden tähden, niin Liina tapauksessa minä nostan niskakarvani pystyyn ja sanon kovalla sanalla : Sakramenska!

En ole vielä saanut tarkkoja tietoja eri yhdistysten toimettoomuuden syistä, siksi vaikenenkin niistä tällä kertaa kuten muuri. Vaan tietooni on aivan luotettavalta taholta tullut, että yleistajuisista luentokursseista ei tulisikaan mitään, koska kuulijat eivät ole tyytyväisiä muutamiin luennoitsijoihin ja »musta kissa» muutenkin olisi muka hypännyt kauniin yrityksen keskelle. Vaikka onkin vielä monta niksiä edessä, uskon kumminkin, että asianomaiset sentään voittavat pikkumaisuutensa ja ottavat asiat yleisen edun, eikä oman mukavuutensa kannalta, ja silloin Kuoman kaimalla ei ole muuta tekemistä kuin sanoa : tak i naata.

Kuoman Kaima

Comments