Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-11-18 Roolit Vaihtuvat

Roolit Vaihtuvat

Vanha kunnianarvoisa, vaikka jo aikaa, sitten virkaheitoksi joutunut virsikirjamme sanoo eräässä ihanassa virressä, jonka otsakkeena seisoi »Kullainen A. B. C», ja sen eräässä värsyssä:

»Myötäkäymisess' älä ylpeile,
Sillä onni sinun kanssas leikitsee.
Toisinans sinä ylös nostetaan,
Toisinans juur' alas lasketaan.»

Aivan kuin kaivon vintti. Niin, mutta »sellain se käyp», sanoi ukko kun uunilta putosi. Ihmisen kirjavassa elämässä tapahtuu tuon tuostakin semmoisia keikauksia, eikä niille mitään voi -- kohtalo on semmoinen. Ja niin on kuin onkin vanha virsikirja oikeassa, niinkuin alempana ehkä vielä tulen osottamaan. Mutta nyt puhun ensin siitä asiasta, miten osat, tahi »roolit» -- jos viinimpää kieltä suvaitsette -- voivat vaihtua.

Vakaa aikomukseni olisi puhua valtiollisista puolueista, sillä näin vaalien kynnyksellä pakostakin pakkaavat päälle valtiolliset kysymykset. Lieneehän toki lupa esittää yleisölle -- sille kuoman kaiman yleisölle -- puolueitten vaihtelevaa asemaa.

Ensimäisen duuman suuri merkitys oli siinä, ettei eduskunnassa ollut tuntuvaa paikkaa »tosivenäläisille miehille» ja muille senkaltaisille. Avoin toiminta sille puolueelle oli kerrassaan mahdoton sen valtavan ja musertavan enemmistön vaikutuksen alla, jonka muodostivat vapaamieliset puolueet. Silloin ne, joiden täytyi ennen kantaa valtiolle vaarallisten miesten epäluulon taakkaa, toimivat avonaisesti ; ne taas, jotka ennen korskasti esiintyivät ainoina totisina ja kutsuttuina isänmaallisina pelastusenkeleinä, esiintyivät vaan arasti, viikunalehdellä häpeäänsä peitellen.

Niin oli silloin. Toisin on nyt

Ei mennyt kuin neljä kuukautta duuman hajottamisesta, kuin hallitus kaikella ahkeruudella sohistelee kadettipuoluetta häkkiin, julistaen sen puolueen vallankumouksellisekei. Sen sijaan »todelliset venäläiset» ovat julistautuneet aseman herroiksi ja tuntevat nyt olevansa ihan omassa elementissään. Aivan kuin kala vedessä.

Roolit taas vaihtuvat. Mutta tämän uuden vaihdoksen hämmästyttävä nopeus osottaa vaan aseman täydellistä kestämättömyyttä. Vielä yksi historian pyörän pyörähdys -- ja saamme olla vakuutettuja siitä, että roolit taasen vaihtuvat päinvastaiseen suuntaan. Ja se tapahtuu aivan varmaan helmikuussa armon vuonna 1907.

Sanokaa minua vääräksi rohveetaksi, jos ei niin käy.

Niin että mustasotnia älköön nyt myötäkäymisessä ylpeilkö, sillä kohta sille voi sanoa, taaskin vanhan virsikirjan ihanalla säkeistöllä:

»Maass' makaat,
ylös kuonos käätty.»

Kuoman Kaima

Comments