Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-10-21 Miesten Talvipuhteet

Miesten Talvipuhteet

Sanomalehti Uusi Inkeri 21.10.1906 Numero 099

Pitkä ja pimeä talvi tekee pian tuloaan. Ei ole kaukana se aika, jolloin maan kattaa valkoinen lumivaippa. Alkaneet ovat jo nuo pitkät aamu- ja iltapuhteet, jolloin kaikellainen työskentely ulkosalla pimeän takia on mahdotonta. Eikä niitä ulkotöitä talviseen aikaan niin sanottavasti olekaan.

Mihinkä pannaan nuo pitkät pimeän ajat? Niko käy ikäväksi niitä viettää aivan työttä, toimetta?

Ikäväksi ne kaiketi kävisivätkin, mutta kansamme osaa ne täyttää -- jollakin.

Maataan aamulla kauvemmin, pannaan nukkumaan iltasella aikaisemmin, siinähän se aika menee.

Naisväki kenties iltapuhteilla tekee jotain näppityötä: ompelee, neuloo tahi kehrää; jossain lukuhaluisessa talossa luetaan kirjaa tai sanomalehteä. Siinä se sitten onkin kaikki.

Mutta miesväki enimmäkseen ja nuori poikapolvi, jollei jaksa selällään penkkiä painaa omassa kodissaan, kuleksii pitkin kyliä, istuskelee vieraissa taloissa, saunoissa, riihissä, ravintoloissa ja minkä missäkin, kunhan saisi missä ajan menemään ja ikävän haihdutetuksi, jollei muulla, niin korttipelillä, joka näyttää aivan jokapaikassa päässeen hirveän suureen vauhtiin.

Minä en virkkaisi yhtään pahaa sanaa, jos nuo naapurissa istumiset kuluisivat hyvää, hyödyllistä ja hauskaa pakinaa pitäessä. Ainahan naapurissa pitää käydä, jollei muun niin hyvän sovun ylläpitämisen vuoksi. Sanotaanhan meillä, että

»tois'taloss pittää käyvä seitsemän kertaa päiväss.»

Ja Luterus katkismuksessaan myöskin sanoo, että hyvät naapurit ja kylänmiehet kuuluvat oikein siihen »jokapäiväiseen leipään.» Niin meillä näytään usein asia käsitettävänkin, sillä jokapäiväisenä leipänä noissa illanistujaisissa pureksitaan poissaolevan naapurin hyvää nimeä ja kunniaa.

Muutenkin kulutetaan naapurin penkillä istuskeleminen joutavalla tarinalla.

Istutaan hattu päässä kyynärpäät polvien varassa kyyryllään, vedellään kokonaisia ukkosen pilviä mahorkkasavuja äkkiväärästä tai »sätkästä», ja ahkerasti sylkeä protsahutellaan ympärilleen, jättäen sitte emäntien työksi siivota nuo inhottavat jäljet, sitte kun ukot ovat suvainneet poistua.

Pahimmassa tapauksessa pojat voleksivat arki iltoinakin pitkin kyliä, soittaen, hoilaten ja rauhattomuutta aikaan saattaen.

Mutta annas kun tulee tarvis kirveeseen vartta tahi vesisaaviin vannetta tai jotain muuta aivan yksinkertaista asiaa, niin siihen ei monikaan kykene keinoa keksimään.

Puuastiat saavat vanteitten puutteessa hajota, ja sitte ostetaan uusi astia samoin kuin kirveeseenkin varsi Pietarista tai mistä muualta saadaan.

Yksinkertaisimmatkin taloudessa tarvittavat puuesineet täytyy ostaa »maastarilta», kun itse ei osata eikä kyetä niitä laittamaan.

Kuoman Kaima

Comments