Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-10-21 Länsi-Inkeri: Vielä Vähän Aikaa

Länsi-Inkeri: Vielä On Vähän Aikaa

Sanomalehti Uusi Inkeri 21.10.1906 Numero 099

Mutta nyt on alkanut kuulua todellisia hätähuutoja noilta

paikoilta papittomilta, mailta ristimättömiltä.

Totta kyllä, etteivät nuo papittomat seurakunnat itse noita hätähuutoja ole julkisuuteen päästäneet. Sen ovat tehneet semmoiset henkilöt, joille ei ole yhdentekevää veljiemme suomalaisten hengellisen ja kansallisen elämän kohtalo. Ja kuten tässä lehdessä julkaistuista parista kirjoituksesta näkyy, on joihinkin toimiin ryhdytty pappien saamiseksi noille raukoille rajoille.

Mutta mitä siinä auttaa yksityisten hyvä tahto ja ponnistukset, kun asianomaiset seurakunnat itse eivät riennä näitä puuhia tukemaan edes sen vertaa, että kääntyisivät pyynnöllä ja kutsumuksella niitten pappismiesten puoleen, joita heille on neuvottu ja joita heidän puolestaan on puhuteltu.

Ovatko länsi-Inkerin suomalaiset jo tulleet niin välinpitämättömiksi hengellisten ja henkisten tarpeittensa suhteen, etteivät kykene rikkaa ristiin panemaan niiden korjaukseksi, vaan kylminä ja huolettomina odottelevat, milloin toiset heille jotain toimittaisivat?

Minä varsin hyvin tiedän, etteivät nämä sanat joudu ainakaan monen länsi-Inkerin miehen ja naisen luettavaksi, sillä eihän niille maille mene edes tätä lehteäkään kuin jokunen kappale. Mutta niitä, jotka tämän lukevat, pyydän suurella voimalla julistamaan niinkuin rohvetta Joonas ennen kaikelle kansalle:

vielä on vähän aikaa

-- ja sitte Länsi-Inkeri on mennyttä suomalaisuudelle ja luterilaisuudelle, jolleivät sen suomalaiset itsekin ryhdy jonkinlaisiin toimenpiteisiin Kirkollisen elämänsä parantamiseksi.

Kuoman Kaima

Comments