Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-04-22 Rahan Kerääminen Listalla

Listalla Kerääjä

Uusi Inkeri 22.04.1906 no 022

Nyt on lesnoilaisen vuoro. Näin toivoo hän sanotavaksi:

Arvoisa Herra Kuoman Kaima!

Pyydän teitä ystävällisesti julkaisemaan alakerrassanne seuraavaa:

Alku r.-y. haaraosasto Lesnoissa päätti kokouksessaan, seuran huonojen rahavarojen tähden kääntyä raittiutta harrastavien kansalaisten puoleen toivolla, että yleisö avuliaalla kädellään pelastaisi seuran pahasta pulasta, raha-pulasta.

Tätä tarkoitusta varten päätettiin lähettää kaupungille kiertelemään seuran leimalla ja numerolla varustettuja avun keräyslistoja, joihin arvoisat lahjoittajat saisivat merkitä nimensä ja roponsa. Eräs tällainen lista joutui minullekin. Kannattaen täydestä sydämestäni tämän vapaasti toimivan seuran olemassaoloa, päätin oikein innolla toimia jalon asian hyväksi.

Minua veppasikin jokseenkin hyvin jo ensi päivänä. Useoita kolikoita helisi iltasella taskussani. Aijoin jo jättää ronkumiseni toiseen päivään ja läksin tallustelemaan yöpuuta kohden. Matkalla poikkesin minä erääseen puotiin, jossa on ihka suomalainen isäntä. Tehtyäni pienen kaupan, näytin sielläkin listaani, mutta se olisi pitänyt jättää tekemättä. Siellä annettiin minua nenän päälle ja kovasti annettiinkin. Luulin tuon äveriään kauppiaankin heittävän paksusta kukkarostaan muutaman kopekan köyhän seuramme hyväksi, mutta siinä laskin väärin.

Listani hän luki ja käänneltyään sitä muutamia kertoja käsissään vastaa hän vakavan näköisenä:

Minä en tunne teitä persoonallisesti, ja nykyjään kuljeksii paljon ihmisiä tuollaisten listojen kanssa, niin minä en voi antaa mitään.

Nuo sanat pistivät minuun kuin sähkön isku. Hän ei tunne minua, vaan kumminkin voi epäillä kulkevan minun kerjäämässä väärän listan kanssa. Tuttavuutta en halunnut ruveta tekemään hänen kanssaan eikä se tietysti olisi sopinutkaan.

Puolustuksekseni huomautin vaan, että listani on seuran leimalla varustettu eikä siis mikään petkutuslista, mutta ei sekään auttanut. Olin jo joutunut epäilyksen alaisien joukkoon. Muutoin minusta olisi ollut yhtä lystiä, vaikka en saanutkaan mitään, kuin vaan olisi vastattu vähän kevyemmin esimerkiksi paljaastaan:

en anna mitään.

Siihen olisin kyllä ollut tyytyväinen. Pois lähtiessäni tuntui hän mutisevan:

minä kannatan kovasti raittiutta.

Minä taas arvelin, että jos hän muitakin kohtelee samalla tavalla, niin "kuopiolainen pala-voi" rupeaa käymään huonosti kaupaksi.

Listalla kerääjä

Minä en voi muuta kuin lohduttaa "listalla kerääjää" sillä, että hyvänkin asian ajajat usein saavat kokea pettymystä yleisön puolelta, joskus loukkauksiakin. Mutta into ei saa laimeta siitä.

Tietoisuus siitä, että toimii jalon asian eduksi, auttaa vastoinkäymisten yli.

Kuoman Kaima

Comments