Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-04-22 Kelirikko

Kelirikko

Uusi Inkeri 22.04.1906 no 022

Maantien matkalaisille on minun täytynyt usein antaa kovia kolistuksia siitä, etteivät anna toisille rauhaa tai väisty siivolla, että ne sivu pääsisivät. Niitä näkyy olevankin paljon.

Kas, tässä taas esimerkki Toksovan tieltä.

Kun pääsiäis-aattona eräs Säryn kylän mies toveriensa kanssa kulki Pietariin, niin heille sattui Proskanmäen ja Miinan välillä vastaan kaksi tyhjillistä hevosta. Jälessä kulki suomalainen sotamies ja joku toksovalainen. Kumpaisessakin reessä oli sitä paitsi vielä mies, joista toinen sanoi olevansa Rajalan Martti.

Yksi miehistä rupesi ohjasperillä lyömään säskyläistä, ja kun tämä rupesi kieltelemään, veti sotamies sapelinsa, alkaen sillä hosua ja uhkailla. Kun ei siitäkään paljon viitattu, tempasi yksi miehistä reestä kangen, joka nähtävästi oli sinne jo varattu tämänkaltaisia tapauksia varten. Säskyläiset kuitenkin munttasivat miehen maahan ja anastivat kangen, joten he olivat nyt voiton puolella.

Ottelu loppui siihen, mutta alkanut se oli siitä syystä, etteivät särkyläiset ottaneet lähteäkseen maitokuorminensa syvään lumeen, vaan vaativat pyhjillisä tietä antamaan.

Se joka tämän asian lehteen pyysi, sanoi, että "se tulisi niinko ossoittammaa huovaitsemusta, jot tälviisiiksie velisein miul onnellista pääsiäistä toivotat".

Oli miten oli, mutta se minun on vieläkin kerta sanottava mitä vakavimmin, että tappelu tiellä ei passaa. Hyvällä tahdolla voi suoriutua pahoistakin pulmista, mutta hyvää tahtoa ei ole sillä, joka varustaa itsensä tappelukangilla. Muuten sopisi "ammattien" kelirikon aikana huolehtia maanteistä, sillä tosiaankin ei ole hauskaa poiketa silloin tiepuoleen, ei tyhjillisen eikä kuormillisen. Teiden kunnossa ollessa ei olisi syytä tappeluihin.

Kuoman Kaima

Comments