Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-04-22 Nimimerkki Eräs Lempaalainen

Eräs Lempaalainen

Uusi Inkeri 22.04.1906 no 022

Annan siis suunvuoron lempaalaisille, olletikin vielä siitä syystä, että kun olen heiltä vähän törkännyt vaikenemisestaan. Nyt sieltä jo puhutaan, ja suurella mielihyvällä otan allaolevan puolustelun osastooni, liiatenkin kun se alkaa latinalla, josta kielestä minäkin pidän, vaikken sitä taida.

Laina tässä muutenkin passaa situatsiooniin, sillä latina on "kuollut kieli", ja kaikuu vallan sopivalta sieltäpäin, missä elämä ja toimintakin suurissa piirteissään näyttää kuolleelta -- ainakin julkisuudessa.

Näin Puhuu Ystäväni:

Sit venia verbo.

  • dem Worte sei Verzeihung
  • kääntää toinen poski -- tai muuta sellaista (suomentajan huomautus)

Pureskellessani arvoisan Kuoman Kaiman "pöllytyspilleriä", juolahti mistä lie muistiini tuon tunnetun Juho Peltosen sanat kirjanpainajalle:

"Kun ajatukset tulevat minulle pisaroittain, niin enhän voi jakaa niitä ämpärittäin."

Näin puolusti mainittu suuruus itseään, kun häntä tarpeettomasti kiirehdittiin tehtävässään. Sitä suurempi vaikeus on sellaisella joutua Kuoman Kaiman mielen mukaan, kun useimmiten, ne vähäisetkin kyhäelmät, joita sallimus on joskus suonut asioita kokoon kyhätä, jätetään muitta mutkitta -- paperikoriin.

Ja se riittää.

Ei tee näin ollen liioin mieli tuhlaamaan lepohetkiään ja postimerkkejä mokomaan tarkoitukseen. Meikäläisten sepustukset kun kerran eivät näytä kestävän "uudempaa kritiikkiä" -- milloin ne ovat liian pitkiä ja epämiellyttäviä, milloin taas liian lyhyitä ja sisällyksettömiä -- niin lienee parasta pysyä äänettömänä.

Waiti olevanhan sanotaan voittavan kaikki.

Eräs lempaalainen.

Minä en oikein jaksa ymmärtää, mistä tämä sapiska oikeastaan lienee johtunut. Sen minä kyllä tiedän, että niillä yläkerran herroilla on suuri paperikori. Ja voin salaisuutena kertoa, että Kuoman Kaimalla on toinen -- vielä suurempi.

Pohjattomampi sitä kuuluisata "papin säkkiä". Niin että paljon on sinne mennehiä, ei paljon palannehia.

Mutta mitä erityisesti tulee "lempaalaisen" kynäntuotteihin, en ole ainakaan minä tehnyt itseäni vikapääksi mihinkään upotustyöhön. Eikä liioin yläkerran herratkaan, poislukien yhden ainoan tapauksen, sekin sitä laatua, että se sisälsi agiteerausta toisen lehden hyväksi.

Tavaksi kuitenkin on tullut, että kukin lehti pitää levenemisestään oman huolensa, pyytämättäkään edes toista lehteä puolestansa puhumaan.

Nyt käy erään toisen pienen sepitelmän suhteen niin, että se jää painamatta, vaikkei ole paperikoriinkaan joutunut. Syynä on se, että kesä on tullut odottamattoman nopeasti; kirjoitukseen aiheen antanut "sesonki" on lopussa, ja kirjoitelma siis tällä kerralla on tarpeeton. Toivon, että arvoisa ystäväni ja kuomani ymmärtää asiat ja asianhaarat, ei tykkää mitään sen pahempaa, vaan antaa tulla kuin turkin hihasta -- uutisia, sen semmoista ja tään tämmöistä.

Sat Sapienti,

sanon minäkin, sillä latinasta pidän paljon, vaikka en taida kuin pieniä siruja. Sen verran kuitenkin, että saatan näyttää oppineelta.

O tempora, o mores!

niinkuin sanoo eräs ystäväni,

conrector institutae Togoversis,

hänkin kova latinamies. Niin että meitä siis on kolme, ja

"tres faciunt kollegium".

Ja taas taisi tulla latinaa.

Kuoman Kaima

Comments