Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-03-25 Valtiollinen Ilmianto

Valtiollinen Ilmianto

Uusi Inkeri 25.03.1906

Niin, tosiaan, olin unhottaa sanoa, että saivathan ne hietamäkeläiset sittenkin kuulla muitakin vieraita nuoria pappeja. Pastori Hanssonille valmistettiin ystävällisesti tilaisuus saarnata Hietamäellä -- vaalin jälkeisenä sunnuntaina. Tuleeko sillä tapauksella olemaan mitään seurauksia, sitä en tiedä, vaan vaikenen kuin muuri.

Kun tässä kerta olen kiinni hietamäen asioissa, niin katson velvollisuudekseni mainita myöskin erään asian, joka on tosin varsin ikävää laatua, mutta ei voi tulla sivuutetuksi vaitiololla.

Olen jo kerta näissä pakinoissani puhunut kovia sanoja valtiollisista ilmiannoista ja leimannut ne konnantöiksi, niinkuin ne ovatkin. Silloin koski asia henkilöitä, joiden henkinen näköpiiri on rajoitettu ja jotka siis tekivät katalan työnsä ehkä tyhmyydestä. Tällä kertaa on asia toista.

Lukijain kenties muistavat vielä sen vastalauseen, jonka Hietamäen opettajat tämän lehden jossain ensi numerossa julkaisivat kunnanvanhinta Toikkaa vastaan, kun hän kielsi kokousten pidon kouluissa. Oli miten oli, mutta sillä toimenpiteellä opettajat kumminkin säästyivät monista ikävyyksistä, jotka muuten olisivat varmaan heitä kohdanneet. En tahdo kuitenkaan moittia opettajia vastalauseen tähden, vaan kunnioitan tässäkin kohden heidän vakaumustaan.

Nyt on kumminkin minulle kerrottu, että eräs tuon vastalauseen allekirjoittaneista opettajista yhdessä erään entisen staarostan kanssa olisivat tehneet väärän valtiollisen ilmiannon samaista kunnanvanhinta Toikkaa vastaan, että hän muka kieltää ihmisiä veroja maksamasta ynnä muuta.

Ilmianto tehtiin kirjallisesti maapäällikölle, ja kun tämä ei ollut kyllin vapaa asiata eteenpäin viemään, kävivät ilmiantajat vielä persoonallisesti kiirehtimässä. -- Näin on minulle kerrottu, eikä ole minulla syytä kertojia epäillä. Ennenkuin menen tästä asiasta pitemmälle puhumaan ja nimiä mainitsemaan, soisin että asianomaiset voisivat tekonsa selittää. Pelkään vaan, että ilmiantajat vetävät ikävyyksiä ei vaan itsensä vaan ehken toistenkin opettajien päälle, kun asiata tutkimaan käydään. Jos asia todeksi näyttäytyy, niin ei syy ilmiannon tekoon voi ainakaan olla tyhmyys.

Kuoman Kaima

Comments