Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-03-25 Saadaanko Suomalainen Duumaan

Saadaanko Suomalainen Duumaan?

Uusi Inkeri 25.03.1906

Waalit ne ovat nyt päivän polttavana kysymyksenä yli koko laajan Wenäjän. Duuman valitsijamiehistä ja vaalitoimituksista ovat kaikkien lehtien palstat ihan tulvillaan. Meidän pieni lehtemme ei tietysti voi seurata noita vaaleja kokonaisuudessaan, mutta mikäli koskee lähintä ympäristöä ja erittäinkin suomalaisten maalialuetta, seurataan sitä kaikella tarkkuudella ja selontekoja vaaleista tuloksineen on ollut melkein joka numerossa.

Miten käynee senkin kanssa

-- saammeko suomalaisen miehen duumaan asti ajetuksi, sitä on vaikea mennä arenteeraamaan.

Suomalainen kansanaines on vähälukuinen koko läänin väestöön verraten, eikä pelkillä suomalaisten äänillä omaa miestä duumaan saada, se on selvä suin päivä. Mutta jos jätetään syrjään kansallisuus- ja uskonkysymys, ja pidetään silmällä ainoastaan puoluekantaa, liittyen siinä vapaamielisiin venäläisiin, joille on samantekevää, mitä uskoa ja kansallisuutta mies on, kunhan on vaan radikaali, saattaa olla hyvinkin todennäköistä, että tulee valituksi suomalainen mies.

Alkuvaaleista ei puutu esimerkkiä siitä, että tämmöinen yhteenliittyminen vie läpi suomalaisenkin miehen, vaikka suomalaiset valitsijat ovatkin olleet vähemmistössä.

Siitä on todistuksena Pietarin ja Pietarhovin piirien vaalit. Että semmoisen tuloksen saavuttamiseksi tarvitaan paljon sovitteluja, puhutteluja ja viisasta vaalimenettelyä, on itsestään ymmärrettävä. Ettei niin suomalainen piirikunta, kuin Lyyssin, saanut sen parempaa miestä valituksi -- puhumattakaan suomalaisesta -- todistaa taasen, että sen piirin suomalaiset valitsijamiehet eivät ole käyttäneet mitään luvallisia keinoja yrittääkseen saada suomalainen mies menemään läpi.

Tosin tiedetään kertoa valitusta, Puoritsan kunnan volosti-oikeuden puheenjohtajasta, ettei hän kuulu mihinkään puolueeseen.

Mutta minun mielestäni se ei ole mikään takaus miehen sopivaisuudesta. Hänhän saattaa joutua helposti vanhoillisten talutusnuoraan seuraavissa vaaleissa, kun ei omaa vakaumusta ole, ja sekin merkitsee meille yhtä ääntä vähemmän, kun ilmankin riipumme täpärällä.

Käyköön sitte lopulta miten käyneekin, sen vaan sanon, että olisi sangen suotava asia saada suomalainen duumaan. Tai jollei se mitenkään kävisi päinsä, niin vaikka venäläinen, kunhan olisi vaan vapaamielinen -- no olkoon menneeksi, vaikka radikaali.

Kuu on paraikaa kasvamassa vasempaan päin, sanoo hra Menshikow Nowaja Wremjassa, ja se tietää hänen astrologiansa mukaan sitä, että duuman vaaleissa vasemmistopuolueet oivat saaneet loistavia voittoja. Eikä auta Menshikowinkaan muu kuin toivottaa heille (kuulle kaiketi myös) parasta onnea. Siinä yhdyn minäkin hänen kanssaan.

Budemte snakomi,
gospodin Menshikow!

Kuoman Kaima

Comments