Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-03-25 Hietamäen Papinvaalit

Hietamäen Papinvaalit.

Uusi Inkeri 25.03.1906

Hietamäellä ovat olleet itiin sanotut Papinvaalit. Walituksi tuli Skuoritsa-Ropsun apulainen, pastori Siitonen. Siitä ei minulla ole sen enempää sanomista, sillä olihan hietamäkeläisillä valta valita kenen parhaaksi näkivät, ja miksei pastori Siitonen sitte olisi myös sopiva mieskin. Sitä myöten olisi siis kaikki hyvin.

Mutta asialla on toinenkin puolensa, ja se ei ole läheskään niin selvä kuin Poutainen taivas.

  1. Ensinkin oli niin merkillisen kiire vaalitoimituksen kanssa, että se tuli kuin salama kenenkään aavistamatta, vaikka oli vitkasteltu sitä ennen jo lähes kymmenkunnan vuotta. Hietamäkeläisillä ei ollut siten tilaisuutta saada kuulla muitakin nuoria pappeja kirkossaan saarnaavan, vaikka useat sitä olisivat halunneet.

  2. Tämän lisäksi olen kuullut, että eihän se pastori Siitonen sittenkään ole itsenäinen pappi Hietamäellä, koskapa sanotaan hänellä olevan palkkasopimus Tuutarin rovastin Piispasen kanssa. Sen sopimuksen mukaan pidättää rovasti Hietamäen palkkatuloista 1'200 ruplaa, jättäen loput 1'300 ruplaa pastori Siitosen nautittavaksi.

Minun yksinkertaisen ymmärrykseni mukaan on pastori Siitonen siis ainoastaan rovasti Piispasen apulainen, eikä muuta, niin juhlallisesti kuin hän valituksi tulikin. Ja mikäli olen saanut kuulla, taitaa konsistorio olla samaa mieltä, sillä laki ei kuulu tietävän tällaisista sopimuksista mitään.

Joko -- taikka:

Hietamäki eroaa ja sen pappi nauttii täyden palkan, tai rovasti Piispanen eroaa virastaan ja nauttii kolmannen osan molempien seurakuntien palkasta niin kauan kuin elää.

Muita sopimuksia ei luulisi voivan tulla kysymykseen. Kaikissa tapauksissa on jännittävää kuulla konsistorion lausuntoa asiasta. Siihen mennessä voivat hietamäkeläiset elää siinä uskossa, että heillä on varsinainen pappi.

Kuoman Kaima

Comments