Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-03-18 Suomen Kielisiä Opettajia

Suomenkielisiä Opettajia.

Uskin Kolja "yöllisissä mietelmissään" kertoo minulle sen havaintonsa, että lokakuun 17 päivän manifesti takaa Wenäjän kaikille kansalaisille persoonallisen koskemattomuuden, paitsi sitä osaa heidän persoonastaan, joka on pään ja vartalon välillä.

Totta mikä totta.
Ei se vanha valetta hauku.

Mutta mieti yöllä tai mieti päivällä, niin aina sitä tulee siihenkin havaintoon, ettei mikään takaa ihmisen pään koskemattomuutta -- tyhmyydeltä, -- silloin kuin ei mistään korkeammista asioista välitetä, vaan kaikki on vaan yhtä harmaata kuin Hämärä-Tommin päivä. Sen osottivat loistavasti Toksovan seurakunnan Mistolan kylän ukot kokouksessaan 9 päivä maaliskuuta. Siellä syntyi koko jymäkkä siitä, miksi tehtiin Pietarin upraavaan pyyntö suomalaisen opettajan saamisesta, hyvähän se oli entinenkin. Valitettiin ja säälitettiin, miltei jo itketty sitä kovaa kohtaloa; taarastahan se oli paha kun kehoitti kansaa tekemään sellaisen hullun anomuksen.

Taarasta jo koetti lukea Uudesta Inkeristä sitä Wesikkolan opettajan juttua, mukamas innostukseksi Mistolan isännille, mutta mitä vielä! Nauraa hohotettiin sille jutulle kyllä -- mutta sitte alkoi entinen parku.

Ainoat, mitkä asiata vielä ymmärsivät, olivat Säryn kylän miehet, mutta mistolaisista on aivan soromnoo, jos upraava sinne panisi opettajaksi vaikka mustalaisen. Sen verran ne ymmärtävät valvoa lastensa ja oman kansallisuutensa etua ja tulevaisuutta. Kun jo tarkoin Pietarin piirin venäläinen kouluneuvostokin tunnustaa vääräksi ja hyljättäväksi sen, että suomalaisille tungetaan vieraskielisiä opettajia -- vaikka upraava kyllä hangottelee vastaan -- niin suomalaiset itse viis veisaavat omasta kielestään ja uskonnostaan. Jo tuo oli enemmän kuin osasin uskoakaan! Kunniaa ei sillä niitetty.

Mutta niinhän se on: kun ihminen tulee hupsuksi, niin tulee se ensin päästään.

Kuoman Kaima

Comments