Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-03-18 Oikeaa Elämää

Oikeaa Elämää.

Erityisellä mielihyvällä saatan alkaa tämän kirjeeni. Sydäntäni nimittäin Hivelee niin mukavasti aina kun huomaan ympärilläni elämän merkkejä.

Onhan se tavallaan elämätä sekin, kun jokainen liikkuu vaan omissa arkitouhuissaan, jokapäiväisissä askareissaan, jotka suuremmatta vaihtelutta uudistuvat päivä toisensa perään.

Elämäksi sitäkin kuuluvat nimittävän, kun annetaan yleisten asiain kulkea hidasta kulkuaan, kaavoihinsa kangistuneina, jonkun virallisen marssijärjestelmän mukaan ja ajatellaan, että saavutaanhan sitä perille -- joskus maailmassa. Otetaan vastaan valmista ja parhaassa tapauksessa nuristaan jälkeenpäin.

Mutta se ei ole oikeata elämää, vaan unteloa olemista, tuommoista nahjusmaista nökötystä, joka lopulta herpaisevasti vaikuttaa kaikkeen, vaivuttaa jonkunmoiseen letargiseen uneen.

Elämää on vasta se, kun kaikki yhteiskunta-ainekset yhteisin voimin tarmokkaasti ottavat omat asiansa ajaakseen sopivaan ja tarkoituksen mukaiseen loppuun. Se mielipiteitten vaihto, joka välttämättömästi kuuluu tuommoisen yhteisen toiminnan yhteyteen -- jota paitsi se ei ole edes mahdollinen -- on aina elämän merkki ja ilmaus.

Tarkoitan tällä kertaa elämän vilkastumista Pietarin suomalaisten piireissä, ja tervehdin sitä vilpittömällä ilolla. Näyttää minusta näet siltä, että olisi joku hengen vuodatus täällä tapahtunut, ja ruvettaisiin puhumaan "erilaisilla kielillä", oikein pookstaavillisesti otettuna.

Kuoman Kaima

Comments