Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-03-11 Mari Ja Liena

Mari Ja Liena.

Sanomalehti Uusi Inkeri 11.03.1906

Waaliasiathan ne nykyään ovat polttavimpia kysymyksiä. Niitä pohtivat nyt kaikki. Kummako siis, jos Mari-kuoma jo Liena-kuomakin linnareisullaan niistä paahkuroivat. Kuulin heidän tarinansa ja kerron sen.

-- Kenen teillä valitsivat sinne tuumaan vai mihin sen valtiopäiville ne menevät? kysyi Mari-kuoma.

-- Sanoivat valinneen Lemetin ja Kiiskin, ja kuka heitä oikein ties, nehän ne taisivat joutua, vastasi Liena-kuoma.

-- A meidän Walkjaaroisiin sanovat valinneen sen Aholan Juhanan ja mitä lajia se lienee toinen, niitä Myllyläisiä, Ruukloiks vai miks' sitä sanovat.

-- Wai sen valitsivat? Minä kuulin haastettavan, että sen Joros-Sipren valitsevat, sen tarssinan; yksi teidän puolen nainen haastoi minulle, hän käypi Kuismalla, siinä hartsoonassa, missä myökii käyvää. Ko hää ol jo itsekii sanont, jot hää joutuu tuumaa. Olha se kuuluu teht metkast, ko hää ole vaihelt muutamii vuipurnoitakii, ko ties jot ne eivät käy häntä huutamaa sinne tuumaa.

A viel ko sinä suutain, ko ol se kokous, sano, ko ihmiset männiit sinn volosnoihe, ni jokahista ko hää ol oikei tervehtint ja hopunt jot "rastui, rastui!" ja ol nii hyvillää jot ei mihin panna. A sit ko näk, jot ei ne häntä valitsekkaa, ni sit ko ol koitelt kaiket viisii, jot eiks hää vaa pääsis.

Mut eihä ne pitäjän ukot tahtoneet, miks hää on monta kertaa teht sellaisii konstiloi, niinko sillokii, ko tahtoit suomalaisii opettaijii, ni hää ol vasten siinkii asjass, mitä nyt et ois maailmass kuult ensinkää, jot mein omiss suomalaisiss löytyy sellasii miehii.

Ja onha sitä kaikellaista muutakii, jot oikee syrjäpuolest naurattaa, ei vaa kehtaa kaikkii laatii!

-- Mites hänen viel panniit tarssinaks, ko hää sellane on?

-- Nii, ko hää ol luvant käyvä huotavammast ko toiset, ni valitsiit hänen. A sitä ei huomanneetkaa, jot ko huotava on kala, ni sitä vetelämp on liemi!

-- Wai sellane se Joros-Sipre sit onkii! A mie pijin hänt vallan parempin miehin. Eiks ne sillo enne jouluu panneet häntä viralt pois?

-- Nii, ko natsalniekka pan hänen jällee, vaik hää talonpojil ei ois kellvantkaa koha hää herrain kans osas liveröitellä.

-- Ai jai, ko unehuin kauvaks tarinoimaa, pittää lähtee ommaa rekkee.

No sano sil Siitor Saharitsale tervöisii, ja sano viel, jot on ehkes hyvä ko sellasii miehii ei uo ylen äijä!

Kuoman Kaima

Comments