Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-03-11 Kirje Liissilästä

Kirje Liissilästä

Sanomalehti Uusi Inkeri 11.03.1906

Kauan on jo kättäni kutkuttanut kirjottamaan tuolle kuuluisalle Kuoman Kaimalle, että tekisi ajan vähästäkin ja tulisi tänne meidänkin syrjäisiin saloihimme terveellistä opetustansa antamaan, asioita järjestämään ja hairahtuneita ohjaamaan oikeille poluille.

Nyt kun päivät ovat jo melkoista pitemmät ja pelkään rekikelin jo kohta särkyvän, pyydän nyt jo heti tulemaan. Waikka vielä jättäisin kutsumatta niin tulevat ne Liissilän liat ja silloin, kentiesi, jäisi kokonaan käymättä.

-- Täällä olisi meillä ensi työksi selvitettävä eräs tappelu, jossa pojan porhot petojen tavalla temmelsivät. Nähtiimpä verisiä naamojakin. Mitä silloin ei aseena käytetty! Kivet, kirveet ja halot ne olivat käytännössä. Ikkunat lyötiin säpäleiksi. Miten suoritaan oikeudessa ei tiedetä.

Warsinkin olisi täällä isällistä kuritusta annettava eräälle "Jussille", joka, kuten olen kuullut, ei ole siivoa puhetta suustaan päästänyt siitä asti, kun jaksoi itsensä yli kynnyksen vetää.

Sama "Jussi" tunkeusi erään kerran kouluun laululoille. Ei sitä silloin selvää saatu. Ei auttaneet kiellot ei käskyt, vaan täytyi laulu ainakin sinä iltana lopettaa. Luultavasti ei roistoa naurunsa eikä muitten laulu viehättänyt, ja lienee kiellot koskeneet, koska jo lopulta tähtäsi nuolensa opettajaan.

Parempi olisi sinun "Jussi" pysytteleitä kotonasi, kun et voi puhetapaasi muuttaa. Muuten minä sanon top tykkänään ja ilmoitan nimesi Kuoman Kaimalle" ja hän kyllä tietää mitä tekee.

Totta tosiaankin olin unohtaa, että samassa kylässä, jossa Jussikin, asuu eräs Mari-kuoma. hän tarvisisi neuvoa, hyvä Kuoman Kaima, mistä saisi rahoja, millä ostais tytöllensä "parit" (hameita ja kouhtia).

Kun tässä äskettäin pyhiksi oli saatava parit mistä tahansa, keksi hän tämän keinon: Sunnuntaina kutsui kylänsä pojat tupaansa iltaa istumaan ja tarjosi heille tupansa palkkiota vastaan "pessetatuvaksi". Pojat suostuivat pyyntöön ja samalla kokosivat hänelle joukon rahoja.

Seuraavna pyhänä ei kuoma enää laskenutkaan poikia tupaansa. Näinkö niitä "paria" vaan saadaan? kysyn minä. Ja vielä kun rupeat ilveilemään, niin tulen minäkin tupaasi katsomaan!

Kuoman Kaima

Comments