Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-02-22 Ajankohtainen Matkakertomus

Ajankohtainen Matkakertomus

Uusi Inkeri 22.02.1906 Numero 1

Minä en lupaa enää lähteä matkustelemaan, en ainakaan rautateitse Pietarista eteläänpäin. Enkä neuvo muitakaan. Sillä nykyisinä "vapauden" aikoina se olisi jotenkin uskallettua ja epämukavaa.

Vapautemme ovat osoittautuneet senlaatuisiksi, että niiden johdosta kolmeneljättäosaa itse rautatieläisistäkin ovat menettäneet vapautensa ja löytäneet itsensä häkin takana. Wiimeisempiä vapauden solvelluttamismuotoja ovat nuo ennen kuulumattomat tarkastukset asemataloilla, joista lehdissä kerrotaan.

Tulette esimerkiksi morsiamenne kanssa rautatien asemalle. Meinaatte tehdä pienen huvireisun kaikessa rakkaudessa. Yritätte astua vaunuun.

Ohoh, ei vielä!

Teidät pyydetään pistäytymään erikoiseen huoneeseen, jossa pari santarmia kääntelevät taskunne nurin, etsien aseita tai -- pilalehtiä, joita nykyään pidetään dynamiittiakin vaarallisempina.

Löydettyään teiltä revolverin tai pilalehden, santarmit käskevät teidät istumaan -- ei vaunuun, mutta johonkin tyttökouluun, sillä muualla ei ole enää tilaa, kaikki tyrmät ovat täynnä.

Mitä morsiameenne tulee, niin häntä lellisesti, koettaen mikäli mahdollista saakoplotellaan erittäin kohteliaasti ja saada hyödyllinen virkatehtävä yhdistetyksi huvittavaan ja mieluisaan ajanviettoon. Jos teitä itseänne eivät ehtineet viedä tyttökouluun, niin on teillä "oikeus" äänetönnä katsella tätä kohtausta, joka on mahdollinen ainoastaan vapaassa maassa, ja voitte kauniisti hymyilläkin.

Herra varjele näyttämästä nyrpeätä naamaa, muuten voi käydä hullusti.

Otaksutaan kuitenkin, ettei revolveria teiltä löydetty. Te voitte astua vaunuun ja kaikkien viiden vapauden nojalla ja nimessä on teillä oikeus lohduttaa morsiantanne hänen persoonansa koskettelemisen seurauksista.

Ajatte eteenpäin, tulee asema.

Kaikki on hävitetty, sillä täällä on ollut taistelu. Puissa ja sähköpylväissä roikkuu asemapäällikköjä ja konduktöörejä. Täällä, kuten näkyy, on tapahtunut "nopea, oikea ja armollinen" oikeus. Eteenpäin -- sama juttu, aina loppumattomiin. Te vapisette .... onnesta, ettette kuulu rautatieläisiin. Mutta jos kuulutte sivistyneisiin ihmisiin, niin vapisette yksistään siksi, että olette sivistynyt ihminen. Sillä se on sangen vaarallinen asianhaara -- olla ylipäänsä sivistynyt, intelligentti. Sitä vaarallisempaa ei ole muu, kuin olla vieraskansalainen tai sanomalehtimies.

Muuten kerrotaan, että Moskovassa on vangittu sanomalehtien ostajiakin.

Vihdoin olette päässyt matkanne päähän. Taas tarkastelu asemahuoneella ja morsiamenne koplotteleminen, ja jos teitä ei vangita pitkän tukkanne tai punaisen kaulaliinanne tähden, niin pääsette vossikan reelle asti. Nyt, jos ette satu patrullin ampuman satunnaisen kuulan eteen, tai pääsette vaan puolella sadalla nagaikan iskulla, niin olette onnen myyrä, ja voitte rauhassa saapua ystävänne pimeään asuntoon. Hän ei tosin ole itse kotona, sillä hänet juuri on vangittu kynäveitsen säilyttämisestä liivintaskussa.

Jos yöllä talo ei pommituksen kautta tule hajotetuksi, niin voitte aamulla pitää itseänne äärettömän onnellisena vapaan maan kansalaisena ja suudella morsiantanne siitä ilosta, että vaikka ette olekaan aivan terve,

olette kumminkin hengissä.

Ja sehän on Pääasia!

Kuoman Kaima

Comments