Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-02-03 Sapiskata

Sapiskata

Uusi Inkeri 03.02.1906 Numero 0 eli Näytenumero ennen kuin virallinen julkaisulupa on saatu.

A minä kun sain tällaisen sapiskan eräältä kuomalta:

Kuuleha sie kuoman kaima, ku mie siulle tässä uhhoon.

Jos sie oisit niin hyvä ja tulisit tänne T--a, ja sanoisit miul yhen asjan. Jot onkos meijän taarostoill valta istuttaa kasamatissa ihmisii kaikist mist miel tekköö, niinko esmerkiks jos mie tulen häntä vastaa enkä tie hyyvää päivää, tahekka sanon hänel sanan jot hää suuttuu. Ja jos oikeus tutkii asjan, niin ei se minnuu siint tuomitse kasamattii.

Enhä mie muuten ois tietänt sinnuu pyytää selvitöstä antamaa, mut ko tuo kuuvennen opsestvantaarosta toi yhen Martin kasamattii, ja hää ol suuvittu seitsemäks sutkiks istumaa, ni taarasta sano jot pittää istuttaa yheksän, kaks miun määrälläin. Ja niin sill torosalkii ol käsky annettu, jot pittää istuttaa nekkii sutkit, mitkä taarasti määräs. Mut silloin tul semskoi natsalniekka, ni se kiels pois ja Martti pääs seitsemäl sutkil.

Ei minul sunkaa ole mittää riitaa mainittujen herroin kans, enkä tee tätä suuvon halust, vaan tarkoituksella, jot olisiit pois nuo likaset mielen osotukset ja armollisen keisarin manihvesti otettais käytäntöön.

Mal' mal', sano setä Juhana, kun hevosta ruoskalla sipasi. Vai tehdään teillä sellaisia.

Mutta minä sanon, että viranomaiset eivät lain mukaan saa mielin määrin vaivata ihmisten istumalihoja liialla istuttamisella. Ne ajat ovat olleet ja menneet. Mutta höyli tapa vaatii myös, että Martit tai muut Homat tekevät tervehdyksen virkamiehilleen, eivätkä heitä suotta kiusaa kieroilla puheilla, vaikkapa laki ei semmoisesta rankaisekaan.

Kuoman Kaima

Comments