Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Veikko‎ > ‎Kuoman Kaima‎ > ‎

1906-02-03 Ilmiantajia

Ilmiantajia

Uusi Inkeri 03.02.1906 Numero 0 eli Näytenumero ennen kuin virallinen julkaisulupa on saatu.

Levottomuuden ja mielipiteitten jakautumisen aikoina monet ihmiset menettävät päänsä ja aivojensa avaimet niin tuiki tarkoin, etteivät enää tiedä mitä tekevät. Mutta muutamille taas ovat tämmöiset ajat oikeita apajavesiä, silloin sitä koetetaan lyödä omaksi eduksi kaikki, millä vaan suinkin luullan saavutettavan korkeiden viranomaisten suosio, tai lujittaa omaa valta maansa.

Käytetään katalia ilmiantojakin toisin ajattelevista,

ollenkaan välittämättä tai ymmärtämättä, että semmoinen on samaa kuin veljesmurha. Kun Kansan omat miehet syövät kansaansa, niin on se jo konnan työtä.

Eräällä paikkakunnalla pidettiin tuonnottain kansalaiskokous. Kaikki meni hyvin, mutta eräs päivä sen jälkeen tapahtui kokouksen sihteerin luona kotitarkastus, jonka tulokset olivat mitättömät. Siinä asia lyhykäisyydessään.

Selvää oli, että ilmianto oli tapahtunut, mutta ken oli se katala, joka sen teki? Yleensä kerrotaan totena, että sen olisi saanut aikaan eräs naapuriseurakunnan mies. Voiko se olla mahdollista, kysyn epäröiden. Täytyykö meidän punastua häpeästä omien miestemme tähden?

Edellämainitun naapuriseurakunnan kunnanvanhin menetteli myös omituisesti. Hän ei tahtonut laskea pitämään kokousta kunnantalolle, ei ottanut osaa keskusteluihin taloudellisen tilamme parantamisesta, kuten karjalaitumen ja heinämaitten vuokran ja polttopuiden hinnan alentamisesta. Hänen vastaan sanomisestaan huolimatta kokous pidettiin ja seurauksen olivat hyvät.

Mitä pelkäsi herra vanhin Vai ajoiko hän omia itsekkäitä pyyteitään, välittämättä kansan edusta?

Kuoman Kaima

Comments