Vapaa Matkustusoikeus Inkeriläisten Hartain Toive

https://archive.org/details/InkerilaistenViesti1989KokoVuosikerta/page/n101/mode/2up/search/vapaa+matkustusoikeus

Inkerinsuomalaisten Seurojen Johtoa Vieraili Suomessa

Inkerinsuomalaisten seurojen johtoa Inkerinmaalta, Virosta ja Karjalasta oli pariviikkoisella kierroksella Suomessa ja Ruotsissa, ja vieraiden päällimmäinen toive tuntui olevan vapaa matkustusoikeus. Inkerinsuomalaisten pitäisi päästä rajan yli Suomeen ilman viisumia.

Vapaa Matkustusoikeus Inkeriläisten Hartain Toive

Matkustusoikeutta pidettiin jopa Inkerin kulttuurin ja identiteetin säilymisen ehtona. Jonkinlainen vähimmäistoive olisivat kolmen vuorokauden viisumittomat matkat, jollaisia Neuvostoliiton unkarilaiset saavat jo tehdä »emämaahansa» Unkariin.

Toivelistan toisesta päästä taas löytyi jopa vapaa muutto-oikeus – Suomeen pitäisi päästä pysyvästikin asumaan.

Inkeriläisten vieraiden mukaan etenkin nuorempi polvi olisi kiinnostunut siirtymään Suomeen, vanhemmat tuntevat muutoksen jo liian suureksi. Kuitenkaan muuttohalut eivät enää ole niin pinnassa kuin aiemmin, kun paine inkeriläisiä kohtaan oli suurempi. Silti Suomeen haluttaisiin töihin, opiskelemaan ja lomalle.

Etenkin nuorten uskottiin kernaasti tulevan oppiin rajan tälle puolen ja palaavan sitten Inkeriä rakentamaan.

Inkeriläisvieraat toivoivat, että viisumiasia etenisi presidentti Mihail Gorbatšovin Suomen-vierailun myötä. Myös Suomen päättäjiä kehoteltiin kaivamaan kysymystä esiin, heidän tähänastinen toimintansa Inkerin asioissa ei vieraita tyydyttänyt.

Eduskunnan taas toivottiin muistavan erityisesti itärajan takaisia sukulaiskansoja, kun se säätää uutta ulkomaalaislakia.

Suomen TV:tä Halutaan

Toinen tärkeä Inkerin pelastamisväline on vieraiden mukaan televisio: Suomen tv:n pitäisi ulottua inkeriläisten alueille. Se taas vaatisi rahaa, ja nimenomaan suomalaisten kukkarosta.

Omien suomenkielisten ohjelmiensa määrää radiossa ja televisiossa inkeriläiset eivät kiitelleet.

Inkeriläiset eivät tapaa Suomessa politiikan silmäätekeviä: mahdollisuuksia oli epävirallisesti tiedusteltu, mutta laihoin tuloksin.

Strategisia Vetoja

Vieraat toivoivat sekä Suomelta että Neuvostoliitolta »strategisia vetoja» inkeriläisten hyväksi, tähänastinen apu on ollut »paljolti päänsilittelyä». Suomesta tulleen avun jako taas on synnyttänyt närää inkeriläisten omassa keskuudessa.

Inkerinsuomalaisten seurojen tavoitteena on vaalia kieltä, kulttuuria, keskinäisiä yhteyksiä sekä suhteita Suomeen.

Vieraiden mukaan inkeriläiset ovat kuitenkin yhiä mieltä siitä pastori Arvo Survon ajatuksesta että heidän Jerusaleminsa – kansallisen identiteetin, elämän ja toiminnan keskus – on Inkerinmaa.

  • Helsingin Sanomat
    06.07.1989
    ja muut lehdet)
Comments