Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Jussi‎ > ‎

Kirvun Munnukat

UUTISVUOKSI
24.1.2016 N:o 22 42. vsk.

20 | UUTISVUOKSI | Sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Rautjärveläiset, sukua keskenään

”HYVÄT naijaa naapurist, pahat pitäjä perilt”, sanoo eteläkarjalainen sananlasku. Paha kyllä, naapurista ei aina niitä hyviä riittänyt, pitäjän periltäkin piti hakea. Ja se on, että hyviksi muuttuivat ne kauempaakin haetut. Pääasia, että pitäjä pysyi samana.

Imatralainen sukututkija Leena Vento, o.s. Munnukka sen tietää jos kuka.

    Tuntuu siitä, kuin melkein kaikki rautjärveläiset olisivat sukua keskenään. Jos eivät nyt ihan ensimmäisiä serkkuja niin ainakin viidensiä-kuudensia tai yhdensiätoista, kuvailee Vento.

VENTO on viime vuodet ahertanut rautjärveläisten sukujen kimpussa. Lähimpänä on ollut mielessä oma Munnukka-suku, mutta siinä sivussa hän on väkisinkin päässyt tutustumaan moniin muihin sukuihin. Kykkäsiin, Häyhiin, Sihvosiin, Huuhtasiin, Variksiin, Ventoihin, Pulkkisiin. Ja tietenkin Kirvusta lähtöisin oleviin Munukoihin.

MUNUKOISTA se lähti. Vireästi toimivan Munukan sukuseuran sukututkija Saila Tuokko Munukoiden taustaa selvittäessään huomasi, että Munnukat tuntuvat kulkevan sukupolvesta toiseen rinta rinnan Munukoiden kanssa, jopa niin, että Munnukoissa on Munukoita ja Munukoissa Munnukoita.

Onko itse asiassa kysymys vain yhdestä suvusta, jonka nimen pappismiehet milloin kirjoittivat yhdellä, milloin kahdella ännällä?

Nyt voidaan todeta, että kyllä. Suvut teettivät DNA-tutkimuksen, joka antoi myönteisen vastauksen. Yhteinen esi-isä eli todennäköisesti 1600-luvulla.

Nimeä Munnukka / Munukka esiintyi ensi kerran 1500-luvulla Jääskessä. Kirvun Munukoiden kautta ensimmäinen Munnukka sitten ilmeisesti muutti 1600-luvun lopulla tai 1700-luvun alussa Rautjärven Ilmeelle.

SUKUKIRJA Rautjärven Munnukoista valmistunee vielä tämän kevään aikana painokuntoon. Se julkaistaan elokuussa sukujuhlan yhteydessä.

Sukukirjatoimikunta on pyrkinyt tietojen tarkistamiseksi ottamaan yhteyttä mahdollisimman moniin läheisiin ja kaukaisiin sukulaisiin. Leena Vento toivoo vielä apua mattimyöhäisiltäkin, jotta tiedot olisivat mahdollisimman ajantasaiset. Leena Ventoon saa yhteyden sähköpostilla
leena.vento@pp.inet.fi

ANTTI MUNNUKKA


Comments