Kaverit–Друзья‎ > ‎Jäsenet‎ > ‎Jussi‎ > ‎

Kirvulaiset vierailevat Mäntsälässä

Itänaapurit tutustuivat päätöksenteon ytimeen

Venäläisdelegaatio tutustui Mäntsälän kunnantaloon viime perjantaina. Tulkki Juhani Junna (vas.) johdolla vilkasta keskustelua kävivät yrittäjä Galina Sushko, rehtori Ljubov Zyrjanova, henkilöstöjohtaja Natalia Mihailova, valtuutettu Valeri Sushko sekä Mäntsälän kunnanhallituksen puheenjohtaja Tapio Havula.

Monen mäntsäläläisen juuret ovat Kirvussa nykyisen Kamennogorskin alueella.

Antrean kaupunkikunnan, Kamennogorskin delegaatio tutustui Mäntsälään kaksipäiväisellä vierailullaan kapinapitäjässä viime viikolla. Nelihenkiseen seurueeseen kuuluivat Kamennogorskin kaupungin henkilöstöjohtaja Natalia Mihailova, koulun rehtori Ljubov Zyrjanova, kaupunginvaltuutettu Valeri Sushko ja yrittäjä Galina Sushko.

Kirvu-säätiön kutsuma nelikko tutustui vierailullaan muun muassa Mäntsälän kunnantaloon, mitä delegaatiolle esitteli kunnanhallituksen puheenjohtaja Tapio Havula ja tilapäällikkö Soile Karhinen. Mäntsälän ohjelmaan kuului myös tutustuminen venäläisyritys Yandexiin.

Vieraiden mielenkiinnon Mäntsälän kunnan esittelyssä herätti asukasluvun suhde valtuutettujen määrään. Kamennogorskissa on asukkaita noin 15'000, mistä valtuutettujen osuus on vain 15. Mäntsälässä vastaava luku on noin 20'000 ja 43.

Vieraita kiinnosti myös kunnan työntekijöiden määrä. Luonnollisesti myös kuntalaisten työllistyminen oman kuntansa alueella ja liikenneyhteydet kunnasta pääkaupunkiseudulle herättivät myös keskustelua.

Delegaatio mieltyi kunnantalon edustustiloihin ja sen saunaan, vaikka ei sinne tällä kertaa päässytkään. Savusauna odotti vieraita kuitenkin myöhemmin Hirvihaaran kartanossa, minne vieraat majoittuivat.

Valtuustosali oli myös yksi vieraiden ihastuksen kohteista. Sen monikäyttöisyys, valoisuus ja tilavuus aiheuttivat kovasti keskustelua ja toivat hymyn suupieliin. Istahtipa valtuutettu Valeri Sushko jopa paikallisen virkaveljensä kokoustuoliin ottaessaan tuntumaa yhteen täkäläiseen päätöksenteon aitiopaikkaan.

Mäntsälässä kirvulaisia

Antrea ja Kirvu olivat Etelä-Karjalassa sijainneita Suomen kuntia. Ne kuuluivat Neuvostoliitolle 1944 luovutettuun alueeseen.

Antrea rajoittui luoteessa Jääskeen, lounaassa Viipurin maalaiskuntaan, etelässä Heinjokeen ja Äyräpäähän, idässä Vuoksenrantaan sekä koillisessa ja pohjoisessa Kirvuun. Entinen Kirvu sijaitsee nykyisin Antrean kaupunkikunnan Kamennogorskin alueella. Alue on nykyään Venäjän federaation Leningradin alueen Viipurin piirin pohjoisosissa.

Antrean kirkonkylän paikalla olevan kaupungin nimi on ollut vuodesta 1948 Kamennogorsk. Samanniminen kaupunkikunta perustettiin vuonna 2006.

Mäntsälä ja Pukkila olivat kirvulaisten sijoituskuntia.

Netti tarjoaa tietoa nuorille kirvulaistaustaisille

Itävieraat Mäntsälään kutsuneen Kirvu-säätiön pyrkimyksenä on perinnetyön vaaliminen lisäämällä yhä nuorempien kirvulaistaustaisten kiinnostusta aktivoimalla heitä kirvulaisuuteen Kirvun matkojen, tapahtumien sekä internet-sivustojen kautta.

Kirvu-säätiön valtuuskunta koostuu kymmenestä jäsenestä. Valtuuskunnan puheenjohtaja on Seppo Rautama Mäntsälästä. Mäntsälästä valtuuskunnassa varsinaisena jäsenenä ovat Sirpa Suvanto ja Katri Heinmurto sekä varajäsenenä Aatos Heija. Pukkilasta varajäsenenä on Jorma Hiltunen. Hallituksen puheenjohtaja on Hannu Henttonen Lahdesta. Rautama ja Henttonen tapasivat Kamennogorskin vieraat.

Lähde:
Mäntsälän uutiset

Comments