2016-08-23 Etelä-Saimaa

Inkerinmaata näkyy enää vain mielikuvissa

23.8.2016 11:06
Pohjois-Inkerissä ollut Vuoleen kirkonkylä hävitettiin ennen talvisotaa. Aune Kämäräinen ja Helena Miettinen ovat autioituneen kirkonmäen rinteellä toukokuussa 2012. Paulaharjun kuvassa erottuu sama pinnanmuodostus, vain rakennukset puuttuvat.
Pohjois-Inkerissä ollut Vuoleen kirkonkylä hävitettiin ennen talvisotaa. Aune Kämäräinen ja Helena Miettinen ovat autioituneen kirkonmäen rinteellä toukokuussa 2012. Paulaharjun kuvassa erottuu sama pinnanmuodostus, vain rakennukset puuttuvat.

Lukuisia näyttelyitä ja lukuromaanikin kotimaiselta suosikkikirjailijalta. Inkeriläisyyttä tuntuu tulevan nyt vastaan kaikkialta. Se voi hyvinkin olla suomensukuisen kansan viimeinen henkäys.

— Käsitys inkeriläisyydestä riippuu asuinpaikasta ja elämäntilanteesta. Toisille se on leima passissa, ja joillekin taas kansallispuku tai muisto esivanhemmista, Helena Miettinen toteaa.

Inkerin kulttuuriseuran puheenjohtaja suhtautuu tilanteeseen realistisesti. Inkeristä tavallisesti tarjoiltu kuva on ihanteellinen. Se ei perustu todellisuuteen, vaan on pikemminkin suuri illuusio.

— Inkeristä kertominen on peruutuspeiliin katsomista ja kohteena mennyt aika. Maan ulkopuolella syntyneiltä ja kasvaneilta puuttuu kokemus siitä sosiaalisena ja kulttuurisena ympäristönä.

Helena Miettinen on kurkistanut seuratoveriensa kanssa Inkerin nykyisyyteen ja tulevaisuuteen kansatieteilijä Samuli Paulaharjun jalanjäljissä. Näkymiä on tarjolla Taipalsaaren kirjastossa.

— Lähdimme katsomaan maailman muuttumista. Toinen tutkittava seikka oli kulttuurin katoaminen. Näyttelyssä näkyy selvästi, että Inkeriä ei ole olemassa kuin ihmisten mielissä, hän sanoo.

Retki kulki autioituneesta kylästä toiseen. Osa kylistä oli sotilasaluetta, osa jyrätty moottoriteiden tai Pietarin laajentuvien lähiöiden alle. Inkerinsuomalaisia ei matkan varrella sattumalta löydä.

— Entisellä Inkerinmaalla ei näkynyt eikä ole yhtään kylää, jossa asuisi pelkästään inkeriläisiä. Ei ole olemassa edes kotiseutumuseota, jossa inkeriläiseen talonpoikaistaloon voisi tutustua.

Inkeriä löytyy täältä

Inkeriläisten historia -näyttely Imatran pääkirjaston 2. kerroksessa 30.8. saakka.

Inkeri-klubin tilaisuus ja kirjailija Andrei Kaskarovin vierailu Imatran pääkirjaston Olohuoneessa 29.8. kello 17.30.

Niin kuolee kansa. Niin suree suku pois. Samuli Paulaharjun jalanjäljissä Inkerissä -näyttely Taipalsaaren kirjastossa 14.9. saakka.

Inna Demidovan maalauksia ja piirustuksia Galleria Nina Artissa (Runeberginkatu 5, Kotka) 23.8. saakka.

Meidän maamme — Inkerinmaa! -näyttely Galleria Nina Artissa (Runeberginkatu 5, Kotka) 25.8.—1.9.

Kirjailija Jari Tervon uutuusromaani Matriarkka (Otava) ilmestyy syyskuussa.

Petteri Värtö

KOMMENTIT 2 KPL


  Viola Heistonen

  alle tunti sittenSuosittele 0

  Kiitos toimittajalle kirjoituksesta ja erityisesti " Inkeriä löytyy täältä"! Inkeriläisyys on katoamassa! 

  Paluumuuttajat, tulkaa kertomaan omia muistelmia ja kokemuksia, että nuoremmalle sukupolvelle jäisi jonkinlainen kuva siitä maasta jossa heidän juuret ovat. 

  Xenophon

  3 päivää sittenSuosittele 8

  Olisi kuitenkin tärkeää, että Inkerinmaan suomalaishistoria kunnolla dokumentoitaisiin niin pitkälle kuin historiaa kyetään siitä tiedostamaan ja aina viimeisiin vuosiin.

  Sama pitäisi myös tehdä muiden karjalaisalueiden ja Eestinkin rajan taakse jääneiden entisten asuinalueiden historia, kun se tangeeraa konkreettisesti meidänkin historiaamme.

  Sitten voisimme kiinalaisten tapaan palata aiheeseen vaikkapa 500 vuoden kuluttua aluevaatimuksin vedoten historialliseen alueen käyttöön.

  Tekisin sen mielelläni itse, mutta pahaksi onneksi olen enemmän kemisti kuin historioitsija

  Comments