ELSA ENÄJÄRVI-HAAVIO
LYYRILLISET KANSANLAULUTEripainos teoksesta “Muinaisrunouden Maailma”.
KANSANLYRIIKKAMME ALKUPERÄ.
jossa tulkitaan huono-onnisen sulhasen kohtaloa:
Toinen esimerkki mahdollisesti yhteissuomalaisesta laulusta — niinkuin Väinö Salminen arvelee — on tunnettu kehtolaulu
jota esim. Satakunnassa, Eurassa, on laulettu seuraavassa muodossa:
Vastaava laulu on säilynyt myöskin Vermlannin suomalaisilla, Karjalassa, Virossa ja vatjalaisilla. Laulu ei noudata säännöllistä Kalevalan-mittaa, vaan lastenrunouden tavallista, hakkaavapoljentoista, 2 – 4 nousua sisältävää runomittaa.
jonka 1700luvulta säilyneet länsisuomalaiset toisinnot näin ovat periaatteellisestikin erinomaisen arvokkaat.
MISSÄ ON LAULETTU?Tunnelmarunous tarjoutuu laulajan viihdykkeeksi kodin piirissä, yksinäisillä taipaleilla, paimenessa, yhteisissä töissä ja illanistujaisissa yhtä hyvin kuin kyläkeinuilla, kisoissa, pidoissa ja juhlissa. Lauluun purkautuu ilo niinkuin surukin. – Eräs Inkerin Liissilän vaimo kertoi runojen kerääjälle F. Kärjelle, kuinka laulut hänelle ovat raskaan elämän huojennuksena: “Usein yksinäni ryhdyn laulamaan minjän- tai morsiamen virsiä ja silloin itken mieleni synkeyden kirkkaaksi jälleen.” Häissäkin on juominkien yhteydessä esitetty varsinaisten häärunojen ohella tunnelmarunoja. “Usein sukeutui morsiamen ja sulhasen puolen esilaulajien välillä laulukilpailu, jossa he lauloivat muita tunnelmarunoja ja etenkin pilkkalauluja, ‘kelläämisiä’.”
LAULUT YHDISTYVÄT.
Yllä on kappalejaolla eroteltu ne viisi lyyrillistä runoa, joista tämä laulu on yhdistetty ja joita on muualta pantu muistiin erillisinä tai toisiin yhteyksiin ryhmittyneinä. Siten esim. keskimmäinen osa
on Virosta asti Suomen Karjalaan vaeltanut laulelma. ERI MAAKUNTIEN RUNOTAR.Varsinais-Suomesta on, paitsi
säilynyt vain muutama vanhamittainen tunnelmaruno. Sellaisia on
Runon viimeiset säkeet:
jne. sisältävät yleisen tunnelmarunoaiheen, joka esim. Karjalassa esiintyy monimuotoiseksi kirjailtuna. Lounais-Suomessa esiintyy myöskin humoristista vanhaa runoa, jonka mitta usein kuitenkin on melko vapaata. Esim.:
Varsinaissuomalaisista paimenlauluista siteeraamme seuraavan näytteen, joka Muurlasta muistiin pantuna kuuluu lounaissuomalaisessa iskevyydessään näin:
Tässä toisinnossa on yhdistynyt kaksi runoa, joista edellisessä
toinen paimen houkuttelee toista luokseen; loppupuoli on hyvin suosittua paimenlaulutyyppiä
Karjalassa tyttölapset istuvat tammen oksalla, pojat hongan tai kuusen, josta heidät pudotetaan alas; tytöt kääritään silkkihuiviin, pojat hevosloimeen tai nahkaan. Satakunnan ja Hämeen rajamailta on pantu muistiin jo Lönnrotin kokoelmissa esiintyvä miesten laulama
jossa on remseätä kerskailua ja uhmaa:
Hämeestä ja sieltä itään ja pohjoiseen päin taas on merkitty muistiin naisen sepittämää kansanrunoutemme kuuluisaa rakkausrunoa
joka edempänä joutuu puheeksi. Pohjois-Hämeessä esiintyy jo runsaammin vanhan tunnelmarunon tyyppejä. Siellä tavataan runoja laulusta, esim.
valitusrunoja:
tyttöjen kerskailurunoja:
jne. -aiheita, joiden kukoistava rikkaus itäsuomalaisella alueella on tehnyt ne kansanlyriikkamme yleisesti tunnetuiksi edustajiksi. Pohjanmaalla jatkuu lyyrillinen traditio yhä runsaampana. Pohjois-Pohjanmaalla tavataan esim. eräs kaikkein yleisimpiä suomalaisen kansanlyriikan aiheita:
Toisena esimerkkinä tällaisesta suositusta runoaiheesta voisi mainita seuraavan säkeistön, jossa niin ikään annetaan eläimen kannettavaksi huolet:
Edellisessä laulussa, jossa korpin käskettiin kantaa huolet kalattomaan lampeen, etteivät kalatkin tulisi murheellisiksi, pilkahtaa
lempeästi säteillen. Jälkimmäisessä laulussa saavutetaan samanlainen vapauttava loppuratkaisu reippaalla huumorilla. “Anna huolia hevosen” on itse asiassa esimerkki sananlaskun ja runon väliseinän pois sulamisesta; se on sananlaskusta syntynyt runo, kuten Kaarle Krohn on osoittanut. LAULUJA LAULUSTA.
Ainoa varsinainen tieto lyyrillisen kuorolaulun esiintymisestä mainitulla alueella on tyttöjen kuorolaulu Ritvalan keväisessä helkajuhlassa. Karjalan kannaksella ja Inkerissä sen sijaan on laulettu kuorossa, esilaulajan johtaessa:
Inkerissä laulajat usein muodostavat piirin, jossa he liikkuvat vanhaa runoa laulettaessa. Tämä kuvastuu laulussakin:
Ja näissä inkeriläisperäisissä lauluissa helisee riemukas laulajamieli:
Inkeriläinen laulaja on suorastaan
Hänen aamulla herätessään
Karjalan kannaksella ja Keski-Inkerissä kutsutaan laulut riemullisesti tupaan:
Pidoissa nousee tunnelma, ja laulaja huudahtaa:
Yllättävän komealla vertauksella luonnehditaan laulajien yhteentuloa:
Voimallisin sanoin laulaja saattaa ylistää omaa kykyänsä ja laulun mahtia. Pohjalais-vienalainen laulaja manaa itselleen
Laulaja saattaa myöskin melkein turhamaisesti kerskua voittamattomuudestaan; hän saattaa vaatia kestitystä, vieläpä rahapalkkaakin. Näin hän kerskaa:
Tämä harvoin viivoin piirretty pieni runo on kansanlyriikkamme helmiä; sen ilmavassa maisemassa, sen tunnelmassa on jotakin suomalaiselle perin tuttua, kaunista ja rakasta. Viron ja Inkerin luonto on, vaikkei se olekaan niin jylhän väkevä kuin Suomen, kuitenkin innoittanut näiden seutujen laulajat suurpiirteiseen runoon, jossa korpi- ja merenrantamaisema liittyvät yhteen — runo siis edellyttää meren läheisyyttä:
Suomalaisella alueella on tätä virolaisperäistä runoa, luonteenomaista kylläkin, muutettu siten, että laulaja on tehty surumieliseksi; hän on “kovaosainen” taikka “huolellinen”. Larin Paraske lauloi:
Kaikkiin laulajiin soveltuu muinaisajan vakuutus:
Laulajaneito tosin voi pyydellä anteeksi, että hänen laulussaan saattaa olla “vääriä sanoja”; mutta laulaja puolustautuu myös moitteita vastaan: “virret on tehty ennen meitä, ennen meitä, ennen teitä”. Laulajan loppusanoissa esiintyy merkillinen kuva “virsikerästä”:
RAKKAUSLAULUT.
Sellainen toimi kuin rakastetun vaatteiden puhtaudesta huolehtiminen saa seuraavassa, kaipaavassa laulussa runollisen pyhityksen, ikäänkuin vertauskuvallisuuden:
Kotoinen tunnelma aivan arkisine askareineen on myöskin jalostunut herkäksi kaipauksen vireeksi laulussa:
Yhtä luontevasti voi uneksivaan mielitietyn kaipaukseen liittyä sellainen toivomus kuin “Anna suuta ja likistä”, monia multa ruumiillista läheisyyttä kuvailevia säkeitä siteeraamatta. Kristillisetkin ajatukset sulautuvat vaivattomasti puhtaaseen rakkausrunoon:
Voimakkain suomalainen rakkausruno on kuuluisa, jo Herderin huomaama ja Goethen saksaksi kääntämä:
Vastaava miesten laulama runo on ennen mainittu
Itä-Suomessa esiintyvine säkeineen:
Valoisaksi elämänviisaudeksi on tunne sen sijaan selkeytynyt tutuissa säkeissä:
Ja iloinen, voitollinen varmuus helisee tyttöjen lauluista:
Sellaisen tytön tulee muka sääli sulhasia, jotka jäävät suruun ja “puolikuolioiksi” tytön muille maille siirtyessä. Sellainen tyttö voi myöskin runoilla riemukkaan ja kiihkeän pyynnön:
Tytön itsetietoisuus voi myös pukeutua melkein turhantärkeään omahyväisyyteen hänen varoessaan joutumasta kunnottomalle; ja yht’äkkiä voi taas hyvän kosijan toivomus valahtaa ihanaksi romanttiseksi unelmaksi:
AVIOELÄMÄ.Tyttönä – miniänä.Nuoruuden aikaa muinaisrunot ihannoivat juuri miehelässä olon vastakohtana. Runo piirtääkin nuoresta neidosta säteilevän kuvan:
Laulajan mielestä tämä aika on elämän onnellisin:
Sen sijaan jo Satakunnasta alkaen muistiin pantu laulu toteaa, että
Ja kaunopuheisemmin vakuuttaa inkeriläinen laulaja, että tyttö on isän kotona kuin kuningas linnassaan, pappi seurakunnassaan; miniä miehelässä on sen sijaan kuin
Kovaosainen naimaton laulaja tunnustaa puolestaan, että hänenkin kohdaltaan sentään puuttuvat vielä eräät raskaat kokemukset:
Tällaisesta elämänviisaudesta huolimatta nuoren tytön mieli on miehelään, niinkuin runokin humoristisesti toteaa:
PiikaSitä paitsi oli eräs naisryhmä, jolle miehelään meno missään tapauksessa ei merkinnyt entistä raskaampaa elämää: toisten palveluksessa olevat neidot. Sellainen neito odottaa hartaasti sulhasta, joka hänet
Tällaisista varoituksista huolimatta karjalaiset neidot valittaen kysyvät, mikseivät heitä nai “Narvan sulhot, Turun piiparit perine”, miksi “naiaan neiet naapurista, ei minua milloinkana”:
Nuorena naitettu vaimo kuitenkin pettyneenä valittaa:
Ja miniää odottaa raskas osa. Hän ei kenties saa rakkautta uusilta sukulaisiltaan:
Häntä suorastaan soimataan ja solvaistaan:
Mieskin saattaa osoittautua epäoikeudenmukaiseksi:
Tässä on havainnollisesti esitetty naidun maalaisnaisen tehtävien uuvuttava paljous: lapset, talous, karja, ulkotyöt, vieraiden kestitys. Velvollisuutensa täyttäessään vaimo tällöin voi varmana kysyä: Enkös mie emäntä liene? Mies ja vaimo.
Silloin on vaikea muuta kuin valittaen kärsiä, tuska alati sydämessä:
Muiden osa näyttää laulajasta paljon onnellisemmalta:
Yhtä toivottoman tuskallinen on sen kohtalo, joka joutuu juomarille,
Mutta joskus voi nainen keskellä kohtaloaan karaista luontonsa. Hän saattaa katkeran kylmästi todeta itse olevansa syypää osaansa, kun ei katsonut eteensä:
Tai hän voi yltyä pilkkaamaan:
Karmivaa on tällainen huumori Larin Parasken suussa — hänestä tiedämme, että tässä voimakassieluinen nainen purkaa oman kohtalonsa:
Toinen äärimmäisyys naidun naisen mielialoissa on epätoivo, jolloin miniä täysin tasapainonsa menettäneenä uhkaa surmalla kiusaajiansa: syöttää anopin susille, apen karhuille, kälyn käärmeille, nadon sioille. Mies ei ota avioliittoa eikä aviollisia kokemuksia yhtä vakavalta kannalta kuin muinaisrunon nainen. Naimaton nuorimies kerskailee remseästi, että
— ei ole lapset eikä naiset naukumassa. – Köyhyyteensä hän suhtautuu humoristisesti:
Valitellen mies toteaa naimisiin mentyään menettävänsä naissankarin aseman:
Äsken siteerattu pilkkaruno
on tunnettu laajalti Suomessa. Yhtä suosittu on runo, jossa toruvan vaimon saanut mies, myöntäen, että vika oli oma, koettaa pienellä manauksella voittaa harminsa:
Toisessa runossa mies eräänlaisella hirtehishuumorilla toteaa epäonnistuneen aviokumppanin elinikäiseksi ristiksi:
Tällaisten uhittelevien runojen vastapainona värähtää herkkänä runo, jossa vaimon arvostelu, vaimon tunne, otetaan huomioon — vastakohtanaan niinkin läheinen suhde kuin vanhempien ja pojan:
Äiti.Perhe-elämän piirissä liikkuvat vielä ne runot, joissa leski valittaa kohtaloaan, äiti huoliaan. Nainen, joka on menettänyt miehensä tämän nuorella iällä ja jäänyt yksin pienten lastensa kanssa, vakuuttaa, ettei se vielä mitään tiedä,
– Äidistä muinaisruno laulaa kauniisti. Se tuntee äidin vaivat, kuvaillen niitä milloin hellän liikuttavasti, milloin lapsellisen havainnollisesti:
Äiti toivoo pojastaan, että tämä varttuisi ja toisi hänelle lehdosta leivän,
sekä minjän, joka lämmittäisi anopilleen kylvyn. Mutta yhtä aikaa hiipii hänen rintaansa pelko siitä, mikä on oleva pojan kohtalo: kenties äiti hänestä tuudittaakin miestä
– Köyhän äidin mielessä on tuska siitä, että hänen lastensa on pakko lähteä aikaisin maailmalle kulkemaan. Hän huudahtaa valittaen:
HUOLI JA KOVA OSA.Orpolapsen kohtalo on hellyttänyt kansanrunoilijat vaikuttaviin surullisiin runoihin. Orvon ja kodittoman runot muodostavat huomattavan ryhmän siinä vanhan tunnelmarunouden lajissa, jonka yhteisenä otsikkona käy “Huoli ja kova osa”.
Omaisten kylmyys.Omaisten kylmyys on aiheena runoissa, joista varsinkin kaksi:
ovat hyvin yleisiä. Laulaja valittaa, ettei isä eikä veli häntä surisi, vaikka hän
jolloin hän joutuisikin
Myöskin luonto tarjoutuu lohduttajaksi, jolle onneton purkaa huolensa.
huokaa laulaja, jolle hän voisi mielensä keventää. Jos hän puhuisi vieraalle, tämä veisi huolet vain kylälle. Parempi on — kaunis näky tulee laulajan mieleen — puhua
ne eivät kerro kellekään. Orvon osa.
Ihmismielen ja luonnon herkkä riippuvaisuus toisistaan, ilmaistuna hellin ja samalla voimakkain kuvin — siinä runo, jota sen kaikessa lyhyydessä ja koruttomuudessa, ja juuri siinä, voi sanoa suureksi. Jyhkeämmin kuvaa toinen runo, kuinka raskas taakka rakkauden puute on orpolapselle:
Tämä viittaa samalla jo orvon kohtalon ruumiilliseen raskauteen sekä myös ihmisten ajattelemattomuuteen orvon ja toiselta puolen onnellisemman lapsen kohtelussa:
Sananlaskun klassilliseen muotoon on kivettynyt se katkera kokemus, joka myöskin runoissa esiintyy muodossa
Varsinkin äidin menettäminen on luonnollisesti runoissa murheen aiheena:
Lapsenomaiseen sävyyn muinaisruno laulaa, kuinka äiti — lohdutellakseen — petti lastaan:
Koditon.Se, jolla on
muut juovat punaista olutta, hän vettä; muut käyvät mustissa nahkakengissä, hän virsuissa. Koditon karkoitetaan ihmisasunnoista:
hän kyselee onnettomana:
ja vertailee taas omaa kohtaloaan muiden osaan:
“Sanan-alainen”.
Ja usein ovat, runo toteaa, moittijoina ja pahan sanoman saattajina juuri ylimmäiset ystävät ja lähimmäiset naapurit. Mutta, toinen runo jatkaa yhtä erikoisin kuvin, tähän kylän vihamielisyyteen olen tottunut:
Eivät moittijat tällaisesta henkilöstä mitään kostu. Usein hänessä nousee uhma ja itsetietoisuus toisten ilkeyden vastapainona. Muinaisruno kuvaa tämän nasevasti; samalla se antaa tunnelmalle uuden, nöyrän käänteen, joka jalostaa koko runon:
Tällaiset kauniit eetilliset käänteet eivät ole muinaisrunossa härvinaisia. Jo aikaisemmin oli puhe runosta, jossa laulaja lupaa käen hahmossa kukkua kovemmin ja kauniimmin siellä, missä murheellinen kulkee, ja olla vaiti onnellisen kohdalla. “Iankaikkinen ikävä”.Nimetön alakuloisuus, jo syntymälahjana peritty, kuvasteleksen lukuisissa suomalaisissa tunnelmarunoissa. Niinpä laulaja itse kuvaannollisesti sanookin, että hänen kehtonsa oli tehty
Hän näkee taas vastakohdan muiden ja itsensä välillä:
— sen sijaan hän
Itkua kuvailevissa runoissa vedet valuvat virtanaan, runon intoutuessa kyynelvirtoja paisuttelemaan:
Ilmakin, jota murheellinen ihminen hengittää, tuntuu olevan surun kyllästämää: tuuli ja ahava kantavat uutta huolta. Jos aamulla on mieli keveämpi, niin ehtoolla se masentuu:
valittaa naislaulaja, loihtien samalla riutuvan iltamaiseman silmiemme eteen. Vihlova erämaanmaisema nousee esille runossa, jossa
murheellisen kohtaloa. Muinaisruno on kaunopuheinen ja vaikuttava surua kuvatessaan. Vertaukset ja kielikuvat tarjoutuvat ehtymättöminä, sillä suru asuu sydämen pohjassa asti. Surunalaisen ihmisen elämä on
mutta suruinen sydän ei sula, laulavat nämä runot. Ja merkillistä kyllä: runo löytää sanan varsinaisessa merkityksessä tulisimmat kuvat tulkitsemaan surua; tämä mielen apeus on tuskaa, se on poltetta. Runokieli on nykyiselle lyriikalle oudon voimakasta:
Aavistelevia mielialoja muinaisruno suggeroi puhuessaan
Tässä kohtaavat tunteen ja tyylin alalla toisensa kansanlyriikka ja suurin suomalainen runoilija Aleksis Kivi. Surun vallassa oleva kansan laulaja katuu omaa syntymäänsä, kuvitellen katkeraa nautintoa tuntien, kuinka hänen olisi pitänyt
vähän hän olisi vaatetta pitänyt; eivätkä, niinkuin toinen runo sanoo, omaiset häntä olisi paljon surreet.
Tähän voisi päättää surua ja kovaa osaa kuvailevan kansanlyriikkamme luonnehtimisen. Vielä on kuitenkin mainittava, että kansanlaulun runotar tälläkin alalla joskus heittäytyy leikkisäksi, reippaan realistisin ottein sivuuttaen synkän mielialan.
on aiheena runossa, jossa laulaja sanoo tällä tavoin haluavansa päästä murheista; päitset tulisi päivistä pahoista ja satula kylän sanoista. Ja toinen kuvitelma surujen voittamisesta:
Kansanrunoudessamme esiintyy sadunomainen kuvitelma
personoidusta kohtalosta, onnesta.
lauletaan. Lapsenomaisin kääntein laulaja myöskin kuvittelee parantavansa kohtalonsa suorastaan kouriintuntuvasti kukistamalla huonon onnen:
MIESTEN JA POIKIEN LAULUT.Poika ja nuorukainen.Nöyrästi ja samalla uljaasti eräässä kauneimpia ja suosituimpia näistä lauluista nuorukainen antaa kunnian vanhemmilleen — usein runossa esiintyvät näet sekä isä että äiti — ja samalla tekee itselleen ikäänkuin ritarilupauksen:
Pojan kiitollisuutta äidilleen kuvastelee laajalle levinnyt runo
Siinä poika lupaa ampua äidilleen
Miesten runoissa, silloin kun he itseään esittelevät, kalskahtaa ytimekkäitä epiteettejä:
laulaa suistamolainen; vuoleelainen taas esittelee itsensä:
Edellä oli jo puhetta miesten suhdetta rakkauteen ja aviollisiin kokemuksiin kuvastelevista runoista. Yleensä mieslaulajilla usein
Mutta alkuvoimainen mustasukkaisuus ja kostonhalu vaatii kuitenkin oikeutensa silloin, kun todellista tunnetta on verisesti loukattu:
Humalasta.
[Kuva] Runonlaulaja Jehkin Iivana, Suistamon Semeikkoja. — Valokuva Samuli Paulaharju. Viisaan leikkisästi lauletaan Korpiselällä, kuinka mies kehoittaa “kaimaansa” lähtemään metsään tai kylälle, mutta tämä ei sano joutavansa; kun sen sijaan tulee kehoitus:
kajahtaa heti vastaus:
Tynnyrissä tykkivä olut tai lekkerissä läikkyvä viina sitä paitsi kärsimättömänä odottaa juojaansa. Se suorastaan haastaa ja huutaa, että sitä on tultava vieraille tarjoamaan; harvoin näet yhteen yhdytään ja viinaa juodaan ei vihoiksi, vaan yhteiseksi
Ettei viinan juojan moraali kuitenkaan ole korkealla, sitä osoittaa se, että nuori mies suorastaan kerskuu juovansa isän saamilla ja äidin ansaitsemilla rahoilla.
huitaisee tällainen poika; mutta toisaalta
myös valittaa sitä, että on joutunut juomariksi,
Yhteiskunnallista tendenssiä.Inkeriläisissä miesten runoissa esiintyy yhteiskunnallista tendenssiä, siellä kun talonpoika eli orjuudessa, herrojen ja virkamiesten nyljettävänä:
Samalla tunnepohjalla liikkuu inkeriläinen runo köyhän naimisesta; hänen vaimoaan kaikki kaulajaapi. Mutta inkeriläiset nuorukaiset asettuvat myöskin virkavaltaa vastaan, ainakin runossa:
Sotamiehenä.
Vanheneva sankari muistelee nuoruutensa voimatekoja:
Uudenaikaisempiin olosuhteisiin viittaavat ne inkeriläiset runot, joissa yksityiskohtaisemmin kuvataan sotaan lähtöä ja sodassa oloa. Laulaja valittaa, että äiti on tuudittanut pojastaan
Äidin itsesuojelusvaisto panee hänet neuvomaan sotaan lähtevää poikaansa, että tämä pysyttelisi keskimmäisenä joukossa: eellimmäiset ammutaan, takimmaiset tallataan, mutta keskimmäiset säilyvät. Ja
äiti neuvoo paikaansa tempaisemaan sen ylös — silloin hän pääsee päälliköksi! Sotaväkeen saapuva nuori mies joutuu tällaisen muodonvaihdoksen alaiseksi:
Kun mieheltä näin on
hän joutuu Pietariin,
Ja usein käy sitten retki vieraille maille, missä
He joutuvat
so. Tanimarkin eli Tanskan tai Puolan sotaan; taikka vallan
Uljaasti runo laulaa, että
Sorea on myös sotahan kuolla, lausuu runo, mutta samassa hengenvedossa se vakuuttaa, ettei sorea sotaan kuolekaan,
— hän palaa terveenä takaisin. Voimakkaasti muinaisruno kuitenkin kuvaa sodan hirmut. Siellä on miestä kuin hakoa, päätä kuin mätästä,
PAIMENESSA.Paimenten “arvojärjestyksen” luettelee karjalainen hoku tähän tapaan:
Kun paimen tarttuu torveensa, hän manaa kurkkunsa selvittämiseksi seuraavat sanat:
Lehmät hän ajaa laitumelle huudellen:
Tässä ei ole tilaisuutta kuvailla niitä monenlaisia paimenten huutoja ja houkutteluja lehmille, jotka onomatopoieettisessa huhuilussaan ovat alkukantaista lyriikkaa nekin:
Lorun asteella on jo riemullinen:
Paimenet viettivät aikansa pienissä askarteluissa, pelaten, leikkien ja lauleskellen. Larin Paraskehan kertoo paimenessa oppineensa lauluvarastoaan: siellä olivat paimenet keskenään kilpailleet, kuka osasi enemmän lauluja. Itse paimenlaulujen joukossa tarjoaa kautta suomalaisen kielialueen levinnyt
-runoon. Paimenen on oltava paikoillaan sateessa ja tuulessa. Se vaiva, mikä paimenella on märkyydestä ja kylmästä, kuvasteleksen tuntuvana noissa pienissä laulelmissa. Paimenella on niiden mukaan
on paimenen poutasään rukous, joka on runon ja loitsun välimailta. Äitiään paimen pyytää ompelemaan hänelle paremman paidan,
jotta hän pysyisi lämpimänä Pienikin ja Muurikin jäljessä samoillessaan. – Suhde isäntäväkeen voi myöskin tulla kireäksi, varsinkin jos paimen tuntee, ettei hänen hyvinvoinnistaan pidetä huolta. Karjalassa ja Inkerissä erittäin suositussa runossa
Orpolapsi valittaa sitten paimenessa:
Aivan primitiiviseen lyriikkaan viittaavaksi vihanpurkaukseksi muodostuu paimenen kiukku, hänen suunnatessaan emännälleen kauheat toivotukset, kun tämä ei ole suonut hänelle tarpeellista ravintoa:
Rauhallisempikin paimen kaihoaa illalla kotiin, rukoillen aurinkoa vierimään metsän reunaan, jotta paimen pääsisi
Joskus voi paimenen sanoma kiiriä kotiin kaikuvana hätätoitotuksena: rosvot ovat tulleet karjaan, tappaneet koiran ja parhaat eläimet, sitoneet paimenen vangiksi:
Säkeet ovat alunperin kuuluneet kansainväliseen tarinaan. Hartaasta sydämestä nousee sen vuoksi paimenen rukous
paimenlauluista kaunein:
TYÖLAULUT.Työlaulut sanan varsinaisessa merkityksessä ovat rytmillistä työntekoa säestäviä lauluja. JauhinlaulutSuomalaisiin jauhajan lauluihin kiinnitti huomionsa jo H. G. Porthan, joka niitä esitteli De poësi Fennica -teoksensa XII luvussa seuraavasti:
Ensimmäisenä näytteenä Porthan esittää seuraavan runon, joka oli muidenkin 1709-luvun kerääjäin ja kansanrunoudenharrastajain erikoisen huomion esineenä:
Porthanin siteeraama runo jatkuu runoilla
Niiden lisäksi Porthan esittää näytteenä työlauluista runon
Ilomantsista on Lönnrot pannut muistiin kiveä vääntävän palvelustytön valituksen:
Toinen jauhajatar sen sijaan kehaisee omaa voimaansa:
KehrääminenKehrääminen on niin ikään yksitoikkoinen, poljennollinen työ, jonka parissa kaikki kansanrunous ja nimenomaan työlaulut ovat viihtyneet. Kehrääjän lauluja on meillä saatu muistiin aina läntisimmästä Suomesta itään saakka. Varsinais-Suomessa lauletaan:
Kaksi ensimmäistä säettä toistuu myös Satakunnassa, Hämeessä ja Savossa, ja ne kuuluvat ilmeisesti jo unohtumassa olevaan vanhaan kehrääjän lauluun. Jatkosäkeissä on vaihtelua, epävarmuutta. Itä-Hämeessä ja Savossa esiintyvät tässä asemassa säkeet
Savossa ja Karjalassa esiintyy sanoilla
alkava kehrääjän laulu, jonka nykyään säilynyt loppupuoli sisältää lorumaista ainesta, mikä melkoisesti vaihtelee eri tahoilla:
Tämä loruaines esiintyy Savossa muodossa
Sarja on tuttu Karjalan kannakselta ja Virosta. Raja-Karjalassa ja Aunuksessa esiintyy toisentyyppinen, kehräämiseen liittyvä työlaulu:
Aunuksessa liittyy sitä paitsi kehräämisen ja pellavan kylvämisen aiheeseen kertovia runoja, joiden rakenne sisältää aina toistuvan aineksen, mutta joita tuskin voi pitää varsinaisina työlauluina. [Kuva] Värttinällä kehräävä kaunis Taarie. Uhut. — Valokuva I. K. Inha 1894. Heinän niittoHeinän niittoon ja elon leikkuuseen liittyy kaikilla kansoilla työlauluja. Virossa vallitsee tällä alalla rikas traditio, ja nähtävästi siihen liittyen esiintyy tällainen laululaji myöskin Inkerissä, mistä esitämme näytteeksi seuraavan “niittorunon”:
Etevä laulaja Anni Lehtonen lauloi Samulli Paulaharjulle myöskin vienankarjalaisen laulun “Heinänurmella” Siinä on tärkeimpänä osana poudan pyytäminen. Varsinais-Suomen työlaulujen joukossa taas on julkaistu yksinkertaisuudessaan huvittava “Heinälaulu”, jonka käytännöstä ei kuitenkaan ole tarkempia tietoja:
LypsySuomalainen lypsäjän laulu, jota on pantu muistiin Hämeestä ja karjalaisalueelta, alkaa houkutuksella
Pellavia saunassa loukutettaessa on Luumäellä laulettu seuraavaa laulua:
KEHDON ÄÄRESSÄ.
Pikku linnut, marjat, kukkaset ja kotoiset eläimet kansoittavat monien suomalaisten kehtolaulujen maailmaa. Eräs kauneimpia alkaa:
Toisessa laulussa linnut kantavat tyttölapselle sieviä vaatteita: lintu tuo liinapaidan, koskelo korvatyynyn, pääskynen päänalaisen, haapana hyvän hameen. — Eräissä lauluissa taas pienet eläimet esiintyvät taloustöissä — tämä aihe on kansainvälinen:
Tragikoomillinen — pienoismitoin — on taas laulu tikanpojan nauriista, jonka tuhma talonpoika syö. — Alli, murheen lintu, soutelee surullisessa kehtolaulussakin: isätön ja äiditön pienokainen on
Unen kutsuminen on kehtolaulujen tarkoitus; uni, unen poika uniukko vaelteleekin asumuksen läheisyydessä; se on milloin ulkona, milloin porstuassa, milloin uunin päällä, valmiina saapumaan. Suistamolainen äiti laulaa lapselleen:
Unen pojan lapsenomaisesta satumaailmasta siirrytään kehdon ääressä helposti korkeampiin maailmoihin. Suistamolainen äiti liittää unen seuraan pyhien saaton, rukoillen:
Korpiselällä äiti pyytää Jumalaa kätkyeen, missä hän nukuttelee lastaan
Länsi-Suomessakin taivaan Jumala on äidin apuna:
Aavistelevan murheellinen, lapsenomaisen havainnollista suomalaista manalanrunoutta kuvasteleva on Länsi-Suomesta itään vaeltanut kehtolaulu, jossa äiti tuutii lastaan pois tästä elämästä:
Kansanihmisillä esiintyy käsitys, että pienen lapsen paras osa on päästä varhain manalle, mikä käsitys sisältyy sananparteenkin:
Luonnollisemmin suuntautuu äidin ajatus sentään lapsen onnelliseen, toimeliaaseen tulevaisuuteen tässä maailmassa. Ensimmäinen toivomus on silloin, että lapsi kasvaisi suureksi, minkä vihtiläinen äiti laulaa ilmi yksinkertaisin sanoin:
Seuraava toive on, että lapsesta varttuisi vanhemmilleen vanhan päivän turva. Kautta suomalaisen kielialueen lauletaan laulua
Mutta tämän laulun jatko usein surumielisesti toteaa, ettei ainakaan tyttölapsesta turvaa tullekaan:
Vielä useammin toivotellaan, varsinkin poikalapselle, toimellista elämänkulkua tai korkeampaa asemaa kuin hänen vanhemmillaan on. Turvallinen maalaiskulttuuri uhoaa varsinaissuomalaisesta laulusta:
Tavallisempi on kuitenkin lapsen toivotteleminen tuomariksi, kirjan kantajaksi, herraksi ja linnan vanhimmaksi. Näitä toivotuksia esiintyy Pohjanmaalta aina Aunukseen asti. Itä-Suomessa lasta lisäksi tuuditetaan
s.o. pirtin arvokkaimman paikan haltijaksi. Useat kehtolauluissa esiintyvät piirteet selvästi viittaavat maantieteelliseen Lounais-Suomeen. Turun piispa on mielessä silloin, kun lauletaan, että kehtoa kiikuttavan kissan palkkana on oleva
Samat paikallisuudet esiintyvät tunnetussa kehtolaulussa, jossa kapalossa makaavaa lasta omalaatuisella huumorilla nimitetään
Turun kirkon urut, joiden ääneen Ritvalan Helkajuhlien neidotkin vertaavat lauluaan, esiintyvät myöskin satakuntalaisessa kehtolaulussa, laulussa, jossa niin ikään vilahtaa kellokaulainen kuttu, lounaissuomalainen kotieläin:
Kaukana Pohjanmaallakin lauletaan “Suomesta”, VarsinaisSuomesta, ja “saaresta”, jossa kasvaa omenia ja pähkinöitä, pohjoisessa tuntemattomia; myöskin tuon seudun taitavat asukkaat
asti astuvat runossa näkyviin:
Aivan toiseen maailmaan, Lapin raukoille rajoille, johdattaa Kittilästä moneen kertaan muistiin pantu kehtolaulu Uni-Pieteineen, tuntureineen, järvineen ja Lapin jokineen:
KANSANLYYRIKAN MAAILMA.Vanhan kansanlyriikkamme maailma on, kuten olemme havainneet, sangen monipuolinen ja rikas. Lapsuuden aika kodissa on kansanlaulun ihannoima; äidin rakkautta ja huolenpitoa ylistetään. Ja kun tytölle ja pojalle koitti nuoruuden kukoistus, on elämä ihanimmillaan. – Sitä jyrkempi on vastakohta näiden, jollei aina ulkonaisesti, niin kuitenkin sisäisesti hyväosaisten ihmisten ja orpojen sekä kodittomien välillä. LAULUJEN RUNOASU.Muotonsa puolesta vanha kansanlyriikka liittyy muuhun muinaisrunouteemme, käyttäen sen säkeistötöntä runomittaa, kahdeksantavuista poljentoa sekä kaunistuskeinonaan alkusointua ja kertoa. Yleensä näyttää vanhan lyyrillisen kansanrunon sepittäjällä olevan pyrkimys saada loppuun nousu. Joka tapauksessa runon ydin, olkoon se elämys, toteamus, johtopäätös, vitsi tai varoitus, sijoittuu loppupuolelle, muodostaen sinne huipun ja antaen näille tavallisesti lyhyille runoille niiden iskevyyden. Taiteellisesti ja eetillisesti korkealle kehittyneen hengenlaadun rinnalla vanhassa kansanlyriikassamme esiintyy piirteitä, jotka antavat sille verraten alkukantaista sävyä.
Myöskin värien käytössä voidaan havaita arkaistisia, ptimitiivisiä piirteitä; mutta niiden rinnalla toisaalta erikoisen herkkää, impressionistista näkemystä ilmaisevia taikka taas pitkää runokielen viljelyä edellyttäviä, vakiintuneita värimääritelmiä.
jos tällöin ajattelemme juuri sitä vapaata luontevuutta, millä kansanlaulaja kuvansa valitsee. Tällainen luontevuus, jossa ei tunnu enää tietoisen pyrkimyksen eikä luomiskamppailun jälkeä, edellyttää pitkälle kehittynyttä runokulttuuria. |