Inkerin vapaus-taistelu 1918 -- 1920

lähettänyt Клуб Ингрия 28.7.2021 klo 11.56   [ 28.7.2021 klo 11.59 päivitetty ]

Lähde:

Inkerin suomalaisetkin olivat Venäjän vallankumouksen syttyessä nousseet voimakkaaseen kansalliseen toimintaan ja ryhtyneet suunnittelemaan itselleen autonomiaa. Mutta bolsevikit tukahduttivat heidän yrityksensä niin, että keväällä 1918 oli valta Inkerissä kokonaan kommunistien käsissä.

Inkerin taistelualueen kenttäpiirros.
Inkerin taistelualueen kenttäpiirros.

Inkerin talonpojat päättivät silloin ryhtyä aseelliseen taisteluun vapautensa puolesta. Useimmissa Inkerin kihlakunnissa syttyi lujia taisteluja bolsevikkeja vastaan, mutta inkeriläisten toiminta saatiin kuitenkin kukistetuksi vuoden 1918 loppupuolelle mennessä. Tämän takia alkoivat kotiseuduiltaan Suomeen ja Viroon paenneet inkeriläiset puuhata maansa vapauttamista näitten veljeskansojensa avulla.

Pohjois-Inkerin vapaajoukkojen hiihtomiehiä 1919.
Pohjois-Inkerin vapaajoukkojen hiihtomiehiä 1919.

Sen jälkeen kuin Viro oli Narvaa myöten puhdistettu bolsevikeista, ryhtyivät inkeriläiset suomalaisten ja virolaisten avustamina hyökkäykseen Länsi-Inkeriin. Eteneminen jatkui menestyksellisesti Kaprioon ja Yhinmäkeen saakka, mutta silloin aiheuttivat monarkisti-venäläiset sekaannusta heidän toiminnassaan sillä seurauksella, että inkeriläisten täytyi peräytyä takaisin Narvaan. Nämä vanhoilliset venäläiset, joitten päämääränä oli entisen venäläisen vallan pystyttäminen, eivät halunneet nähdä inkeriläisten, enempää kuin muittenkaan suomalaisten heimojen kansallista nousua ja vapautumista venäläisestä vallasta.

Inkeriläisiä konekiväärimiehiä.
Inkeriläisiä konekiväärimiehiä.

Myöskin Pohjois-Inkerissä Karjalan kannaksen rajamme takana ryhtyivät inkeriläiset keväällä 1919 taisteluun bolsevikkeja vastaan. Laajempiin sotatoimiin ei tällä taholla kuitenkaan onnistuttu pääsemään, mutta pieni Kirjasalon kolkka saatiin pysytetyksi toista vuotta Pohjois-Inkerin vapaajoukkojen hallussa. Vasta Tarton rauhan jälkeen tämä alue 6.12.1920 luovutettiin Venäjälle takaisin.

Inkerin rykmentin upseeristoa 1919.
Inkerin rykmentin upseeristoa 1919.

Inkerin kansa, välitön osa Suomen kansasta, oli ikimuistoisista ajoista suomalaisessa maassaan seissyt horjumattomana muurina etelästä tulvivaa venäläisyyttä vastaan. Se olisi ansainnut tästä tehtävästään vihdoin veljen käden avukseen omassa taistelussaan. Mutta tätä se turhaan odotti. Yksin se taas ei jaksanut karistaa ylivoimaista ylivaltaa harteiltaan.

Inkeriläistä jalkaväkeä 1919.
Inkeriläistä jalkaväkeä 1919.

Inkerin vapaustaistelut kuitenkin osoittivat maailmalle, että Inkerinmaassa asuu kansallisuudestaan tietoinen ja valistunut kansa, jolla on sama oikeus kuin muillakin kansoilla omaan kansalliseen elämään.

Inkeriläistä tykistöä rintamalla.
Inkeriläistä tykistöä rintamalla.

Comments