Inkeriläismuseo

lähettänyt Клуб Ингрия 22.12.2016 klo 14.01   [ 9.1.2017 klo 12.16 päivitetty ]

Helsingin Sanomissa käydään keskustelua Suomen historian museosta

Ruotsin Valta

Olli Lehtovuori kirjoittaa 06.12.2016 lehdessä, että Suomi tarvitsee museon oman historiansa esille tuomiseksi. Ei vain historiaa Suomesta osana Ruotsin valtaa.

    Nykyisellään Kansallismuseo painottuu harhaanjohtavasti Ruotsin vallan aikaan. Henrik Meinanderin Suomen historia. Linjat, rakenteet ja käännekohdat (WSOY 2006) antaa oikean kuvan kansakuntamme vaiheista.

    Kansallismuseon pohjoinen piha keskellä Helsinkiä on kuoliossa. Se olisi sopiva paikka talvisodan ulkomuseoksi. Pohjoinen piharakennus sopisi suomalaisten tiedemiesten Siperian tutkimuksen ja etnografian tietokeskukseksi.

Turkulaisten Hanke

Olli Immonen vastaa, että Turun museolla on valmius uudenlaisen historian museon perustamiseen, jos vain saadaan aikaan päätös museon perustamisesta.

    Alkuvuodesta (2017) käynnistyy osana Suomi 100 -ohjelmaa kaikille avoin sisältöehdotuksia keräävä Kansalaistila-projekti. Toivotan myös Olli Lehtovuoren tervetulleeksi suunnittelemaan uuden historian museon sisältöä.

Inkeriläismuseo

Alina-Sinikka Salonen vastaa keskusteluun, että Inkeri-liitolla on toive saada aikaiseksi Inkeriläismuseo. Resurssit huomioon ottaen tuon museon olisi oltava osa suurempaa museokokonaisuutta.

    Minun ei tarvinne tässä yhteydessä selittää, miksi Suomen historiaa ei voi objektiivisesti tarkastella ilman, että myös inkerinsuomalaisten historia otetaan siihen mukaan. Olemmehan noin 400 vuoden aikana säilyttäneet suomalaisuutemme erilaisten vieraiden kansojen keskuudessa niihin sulautumatta. Olemme olleet uskollisia Suomelle.

    Nyt Suomella olisi mahdollisuus osoittaa meille sitä arvostusta, jonka olemme ansainneet. On itsestään selvää, että Suomen historiallisessa museossa tulisi olla oma inkerinsuomalaisten osastonsa. Luotamme, että näin tapahtuu.

Suomalais-ugrilaiset kansat näkyviin

Monet suomalais-ugrilaiset kansat ovat uhanalaisia. Voisimme avata niille oven maailmankulttuuriin.

Kirjoittaa Osmo Pekonen Helsingin Sanomissa.

Comments