Suomalais-Venäläisen Kulttuurifoorumin JuhlavuosiKahdeskymmenes suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi pidettiin Venäjällä Tulan kaupungissa 27. — 29.9.2019. Kulttuurifoorumin pääteemana oli Perinnekulttuuri nykytrendien perustana. Tämänkertaisen Kulttuurifoorumin järjestivät yhdessä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomi-Venäjä-Seura, Venäjän Federaation kulttuuriministeriö sekä Tulan alueen kulttuuriministeriö. Inkeri Klubi MukanaInkeri Klubi oli foorumissa mukana. Projektimme alkoi keväällä, kun Venäjän Alueellinen Kirjailijoiden Liitto Pietarista haki kumppania hankkeelle, jonka tarkoituksena on säilyttää suomalais-ugrilaisten kansojen historiaa ja perinnekulttuuria.
Kirjailijoiden liitto haki Suomesta yhteistyöhön suomalais-ugrilaisten kansojen historiasta ja perinnekulttuurin säilyttämisestä kiinnostuneita. Suoraan oli mainittu Inkeri Klubi / Клуб Ингрия. Venäjällä on ihmisiä, jotka eivät ole välinpitämättömiä pienten etnisten ihmisryhmien kohtalolle, jotka todella haluavat säilyttää ja edistää näiden ryhmien asiaa. Ryhmistä, joista suuri osa Venäjää koostuu.
Inkeri Klubi osallistui Tulan Foorumiin (2019) kahden hengen delegaation voimin. Siellä osallistuttiin Foorumin tapahtumiin ja neuvotteluja käytiin Kirjailijoiden Liiton kanssa. Inkeri Klubin Aloite Kirjailijoiden LiitolleInkeri Klubin viesti Kirjailijoiden Liitolle:
Projekti SuomessaNyt Suomessa on havahduttu siihen, että suomalais-ugrilaisten kansojen pieni etninen ryhmä Inkerinsuomalaiset on jo katoamassa totaalisesti! Kuitenkin ilahduttaa se, että Suomessa on menossa tuossa ehdotuksessammekin mainittu Kirjallisuuden seuran kolmevuotinen projekti Inkeri ja inkeriläisyys — muistot talteen, arkistot haltuun. Nyt Venäjällä saman aikaisesti Alueellinen Kirjailijoiden Liitto haluaa tallentaa sikäläistä inkeriläistä perinnettä. Yhteensattumaa vaiko kohtalon johdatus? Olisiko nyt mahdollista löytää Suomen ja Venäjän välille yhteistyön kanava, jotta inkeriläisyyden tallentaminen ei jäisi vain Suomen puolen asiaksi, jotta resursseja koordinoimalla voitaisiin saada maksimaalinen määrä inkeriläisyyden perinnettä talteen! — Inkerinmaa ei koskaan ole ollut osittainkaan Suomen alueella, vaikka sen asukkaat olivat suomalaisia. Siis merkittävä osa Inkerinmaan historiaa löytyy Venäjältä! Yhtenäistä Inkerin Kansaa Ei OleYhtenäistä Inkerin-kansaa ei ole Venäjällä, jossa inkerinsuomalaiset asuivat yli 400 vuotta ja säilyttivät oman identiteettinsä ja yhteisöllisyytensä. 2010 väestölaskennan mukaan kaikkiaan Venäjällä on 20 tuhatta suomalaista, joista vain 441 kertoi olevansa Inkerinsuomalainen. Entä Suomessa? Kukaan ei tarkkaan tiedä kuinka paljon tänne muutti Neuvostoliitosta / Venäjältä inkerinsuomalaisia. Maahanmuuttovirasto rekisteröi maahanmuuttajia vain lähtömaan ”nimellä”, joten inkerinsuomalaisten paluumuuttajien merkintänä on vain ”lähtömaa Neuvostoliitto” tai ”lähtömaa Venäjä”, kansallisuutta ei ole merkitty. Sellaiset paluumuuttajat, jotka eivät osanneet suomea, pikapuolisesti venäläistyivät Suomessa ja muut hiljaisina sulautuivat joukkoon. Vaikka inkeriläisiä täällä on kymmenin tuhansin, he eivät identifioidu inkeriläisiksi. KulttuurifoorumiSuomi-Venäjä-Seuran kulttuurifoorumin projekteihin hakeutuminen ja uusien projektien ehdottaminen on vapaan kansalaistoiminnan varassa. Kulttuurifoorumi auttaa löytämään yhteistyökumppaneita ja järjestää vuosittaisen tapaamisen oheispalveluineen, esimerkiksi tulkkaukset. Hankesivujen kautta on mahdollista etsiä yhteistyökumppaneita rajan yli. Kannattaa tutustua! Moni yhdistys voi löytää uusia ideoita ja uusia ystäviä täältä. Seuraava foorumi onkin sitten ensi vuonna (2020) Lahdessa. Linkkejä
KuviaKuvaa klikkaamalla saat
|