Ilmoitustaulu

Kulttuurifoorumi Tulan Kaupungissa 2019

lähettänyt Клуб Ингрия 15.10.2019 klo 10.09   [ 16.10.2019 klo 13.16 päivitetty ]


20. Suomalais-Venäläinen Kulttuurifoorumi Tulan Kaupungissa Venäjällä Vuonna 2019

Suomalais-Venäläisen Kulttuurifoorumin Juhlavuosi

Kahdeskymmenes suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi pidettiin Venäjällä Tulan kaupungissa 27. — 29.9.2019. Kulttuurifoorumin pääteemana oli Perinnekulttuuri nykytrendien perustana.

Tämänkertaisen Kulttuurifoorumin järjestivät yhdessä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomi-Venäjä-Seura, Venäjän Federaation kulttuuriministeriö sekä Tulan alueen kulttuuriministeriö.

Inkeri Klubi Mukana

Inkeri Klubi oli foorumissa mukana. Projektimme alkoi keväällä, kun Venäjän Alueellinen Kirjailijoiden Liitto Pietarista haki kumppania hankkeelle, jonka tarkoituksena on säilyttää suomalais-ugrilaisten kansojen historiaa ja perinnekulttuuria.

Kirjailijoiden Liiton kutsu on tunnustus pienen yhdistyksemme toiminnalle. Ja tätähän meidän toimintamme juuri on: inkeriläisen perinteen tunnetuksi tekemistä!

Ilahduimme kovasti kutsusta ja vastasimme tietenkin myönteisesti.

Kirjailijoiden liitto haki Suomesta yhteistyöhön suomalais-ugrilaisten kansojen historiasta ja perinnekulttuurin säilyttämisestä kiinnostuneita. Suoraan oli mainittu Inkeri Klubi / Клуб Ингрия.

Venäjällä on ihmisiä, jotka eivät ole välinpitämättömiä pienten etnisten ihmisryhmien kohtalolle, jotka todella haluavat säilyttää ja edistää näiden ryhmien asiaa. Ryhmistä, joista suuri osa Venäjää koostuu.

Tällainen kutsu ja kiinnostus Venäjältä oli yllätys ja osuvasti erittäin ajankohtainen: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralla on juuri meneillään projekti Inkeri-aiheisen tiedon tallentamiseksi. — Miten Venäjällä, noilla Inkerinmaan syntysijoilla? Kerääkö siellä kukaan talteen perinnettä ja historiaa? Kohta se voi olla jo liian myöhäistä.

Inkeri Klubi osallistui Tulan Foorumiin (2019) kahden hengen delegaation voimin. Siellä osallistuttiin Foorumin tapahtumiin ja neuvotteluja käytiin Kirjailijoiden Liiton kanssa.

Inkeri Klubin Aloite Kirjailijoiden Liitolle

Inkeri Klubin viesti Kirjailijoiden Liitolle:

Inkeri Klubin ehdotus Venäjän alueelliselle Kirjailijoiden Liitolle.

Inkeriläisyys Talteen

Suomessa on menossa Kolmevuotinen projekti: Inkeri ja inkeriläisyys – muistot talteen, arkistot haltuun -hanke (2018 — 2020). Yhteistyöhankkeen toteuttavat

 1. Suomen Kansallisarkisto,
 2. Inkeriläisten sivistyssäätiö ja
 3. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS).

Projektin tarkoituksena on kerätä ja tallentaa alkuperäisiä arkistoaineistoja inkeriläisiltä ja heidän jälkeläisiltään. Muun muassa

 • päiväkirjoja,
 • kirjeitä ja
 • valokuvia,

jotta Inkerin historiasta jäisi jälkipolville ja tutkijoille mahdollisimman monimuotoinen aineisto. Tarkoitus on tallentaa myös inkeriläisten yhdistysten toimintaan liittyviä arkistoaineistoja.

Ehdotuksemme

Toivomme, että Venäjän Alueellisen Kirjailijoiden Liitto ryhtyisi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran mallin mukaisesti keräämään ja tallentamaan aineistoa Venäjälle jääneiden inkerinsuomalaisten keskuudessa.

Arkistojen kerääminen on kiireellinen ja tärkeä askel, jotta tähän suomalais-ugrilaisten kansojen pienen etnisen ryhmän Inkerin suomalaiset historia saataisiin talteen mahdollisimman täydellisenä.

Inkeriläiset ovat asuneet Venäjällä yli 400 vuotta mutta täällä hetkellä ei enää ole yhtenäistä kansaa. Ei Suomessa. Ei Venäjällä.

Projekti Suomessa

Nyt Suomessa on havahduttu siihen, että suomalais-ugrilaisten kansojen pieni etninen ryhmä Inkerinsuomalaiset on jo katoamassa totaalisesti! Kuitenkin ilahduttaa se, että Suomessa on menossa tuossa ehdotuksessammekin mainittu Kirjallisuuden seuran kolmevuotinen projekti Inkeri ja inkeriläisyys — muistot talteen, arkistot haltuun.

Nyt Venäjällä saman aikaisesti Alueellinen Kirjailijoiden Liitto haluaa tallentaa sikäläistä inkeriläistä perinnettä. Yhteensattumaa vaiko kohtalon johdatus?

Olisiko nyt mahdollista löytää Suomen ja Venäjän välille yhteistyön kanava, jotta inkeriläisyyden tallentaminen ei jäisi vain Suomen puolen asiaksi, jotta resursseja koordinoimalla voitaisiin saada maksimaalinen määrä inkeriläisyyden perinnettä talteen! — Inkerinmaa ei koskaan ole ollut osittainkaan Suomen alueella, vaikka sen asukkaat olivat suomalaisia. Siis merkittävä osa Inkerinmaan historiaa löytyy Venäjältä!

Yhtenäistä Inkerin Kansaa Ei Ole

Yhtenäistä Inkerin-kansaa ei ole Venäjällä, jossa inkerinsuomalaiset asuivat yli 400 vuotta ja säilyttivät oman identiteettinsä ja yhteisöllisyytensä. 2010 väestölaskennan mukaan kaikkiaan Venäjällä on 20 tuhatta suomalaista, joista vain 441 kertoi olevansa Inkerinsuomalainen.

Entä Suomessa? Kukaan ei tarkkaan tiedä kuinka paljon tänne muutti Neuvostoliitosta / Venäjältä inkerinsuomalaisia. Maahanmuuttovirasto rekisteröi maahanmuuttajia vain lähtömaan ”nimellä”, joten inkerinsuomalaisten paluumuuttajien merkintänä on vain ”lähtömaa Neuvostoliitto” tai ”lähtömaa Venäjä”, kansallisuutta ei ole merkitty.

Sellaiset paluumuuttajat, jotka eivät osanneet suomea, pikapuolisesti venäläistyivät Suomessa ja muut hiljaisina sulautuivat joukkoon. Vaikka inkeriläisiä täällä on kymmenin tuhansin, he eivät identifioidu inkeriläisiksi.

Kulttuurifoorumi

Suomi-Venäjä-Seuran kulttuurifoorumin projekteihin hakeutuminen ja uusien projektien ehdottaminen on vapaan kansalaistoiminnan varassa. Kulttuurifoorumi auttaa löytämään yhteistyökumppaneita ja järjestää vuosittaisen tapaamisen oheispalveluineen, esimerkiksi tulkkaukset.

Hankesivujen kautta on mahdollista etsiä yhteistyökumppaneita rajan yli. Kannattaa tutustua! Moni yhdistys voi löytää uusia ideoita ja uusia ystäviä täältä.

Seuraava foorumi onkin sitten ensi vuonna (2020) Lahdessa.

Tulan kaupungin esittelyvideo

Tulan kaupungin esittelyvideo

Kuvia

Kuvaa klikkaamalla saat
näkyviin täysikokoisen kuvan.

Inkeri Klubin valtuuskunta Tulassa
Inkeri Klubin valtuuskunta Tulassa

Klubi tervehtii foorumia Imatra-kirjalla
Klubi tervehtii foorumia Imatra-kirjalla

Tervehdys osallistujille.
Tervehdys osallistujille.

Klubi tervehtii foorumia Imatra-kirjalla
Klubi tervehtii foorumia Imatra-kirjalla

Tervehdys osallistujille.
Tervehdys osallistujille.

Klubi tervehtii foorumia Imatra-kirjalla
Klubi tervehtii foorumia Imatra-kirjalla

Tervehdys osallistujille.
Tervehdys osallistujille.

Neuvottelutilanne. Inkeri Klubi ja Kirjailijoiden liitto
Neuvottelutilanne.
Inkeri Klubi ja Kirjailijoiden liitto.
Taustalla muita yhteistyökumppaneita omissa pöydissään.

Neuvottelupöydässä. Huomaa: kaksi tulkkia.
Neuvottelupöydässä. Huomaa: kaksi tulkkia.

Pöydän antimet olivat runsaat
Pöydän antimet olivat runsaat

Asemuseo.
Asemuseo.

Tältä asemalta Leo Tolstoi lähti viimeiselle matkalleen.
Tältä asemalta Leo Tolstoi
lähti viimeiselle matkalleen.
Asemarakennuksessa museo.

Leo Tolstoin kotitalo.
Leo Tolstoin kotitalo.

Kunniakäynti Leo Tolstoin haudalla.
Kunniakäynti Leo Tolstoin haudalla.

Paluumatkalla: Moskovan Kreml.
Paluumatkalla: Moskovan Kreml.

Paluumatkalla: Moskovan Kreml.
Paluumatkalla: Moskovan Kreml.

Paluumatkalla: Moskovan Kreml.
Paluumatkalla: Moskovan Kreml.

Näyttely Kirjaston Aulassa

lähettänyt Клуб Ингрия 8.10.2019 klo 7.23   [ 8.10.2019 klo 7.40 päivitetty ]

Näyttely Kirjaston Aulassa

Inkeri Klubi on laittanut esille näyttelyn Imatran pääkirjaston ala-aulaan. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina ja tämän lokakuun, 2019, ajan.

Näyttelyn teema on

 • Inkeriläisyys Talteen.

Vapaa pääsy.
Tervetuloa!

Kuvia

Tiikinpolttajat

lähettänyt Клуб Ингрия 8.10.2019 klo 7.16   [ 8.10.2019 klo 7.22 päivitetty ]

I. Tiikinpolttajat

Uusi Inkeri 17.02.1906 Näytenumero 000

Hauskimpia puolia kansamme luonteessa on se verraton kekseliäisyys, jolla se tuo ilmi enemmän tai vähemmän pisteliästä ivaa tahi vaan viatonta pilantekoa, joka runollisessa muodossa tai tavallisissa tarinoissa, jonkun paikkakunnan tahi henkilön aroista puolista. Usein keksitään jostain kylästä juttu, joka sitten lisättynä ja parannettuna antaa aiheen tekaista sattuvan »köllin», ja sillä innolla sitten kyläläisiä härnätään. asialla on se surullinen puoti, että härnätyt tavallisesti »köllistänsä» ovat äkäisiä, ja se on aiheuttanut monta toraa ja tappeluakin. Itse asiassa ei siitä suuttua tarvitsisi, sillä leikki ja viaton pila eivät ihmiselämässä koskaan ole pahaksi. Ne vaan vaativat samallaista vastiketta: pila pilaa vastaan, ja mies se, joka on ketterämpi kieleltään.

Voisimme luetella montakin köllinimeä kokonaisille seurakunnille ja eri kylille, mutta annamme nyt olla; Kylläpä tulevat vuorostaan esille. Tarkoitus ei ole loukata ketään, lähteissämme näitä tarinoita kölinimistä kertomaan. Luullaksemme ei tästä kukaan ota pahakseen, sillä »hullu leikistä suuttuu», Lukijain huvi on tarkoituksena näillä tarinoilla.

Alottakaamme vaikka Ontrovan kyläläisistä (Skuoritsan seurakuntaa), joita yleensä pilan tarkoituksessa kutsutaan »tiikin polttajiksi». Tästä nimityksestä eivät ontrovalaiset luonnollisesti ole hyvillään, mutta älkää huoliko yhtään, hyvät ihmiset, ei tahdota ollenkaan halventaa teitä eikä teidän Kuuluisata tiikkiännekään, Tarina näet kertoo, että tuo tiikki syttyi kerta palamaan, mutta että saatiin sitten housuilla sammutetuksi. Sammuttaessa kumminkin paloi housuista nappi.

Muuten kuuluu tuosta ihmeellisestä tiikistä saavan Kahdenlaista vettä, puhdasta, ja likaista. Niitä erottaa toisistaan vanha astuvarani, joka viruu keskellä tiikkiä.

Itsessään ei tuo tiikki näytä olevan mikään erinomainen: onhan tuommoinen mutapohjainen ja tummanvesinen, ei lopen suuri eikä lopen pieni. Sitäpaitsi uhkaavat sen anastaa kokonaan pajupensaat, mutta siitä huolimatta se on tullut ontrovaisille rakkaaksi kuin kotiliesi: sen mutaisissa vesissä ovat he usein kuumina kesäpäivinä huuhdelleet varistuneita ruumiitansa.

Kuuluupa siinä Ontrovan tiikissä asustelevan iso valaskalakin, mutta se meni pakoon kun tiikki palamaan syttyi ja muutti Vuitin kylän oraspellolle, niinkuin virressäkin veisataan, että

»Voi kuin hiijen hassust käi
noille Ontrovan emännille,
Ku laskiit suuren valaskalan
Vuitin orahille.»

Ja ontrovalaisten harmia sen pakenemisesta kuvaa myöskin nuorison tekemä laulu:

»Ontrovoist sen valaskalan
tahtoit kiinni pittää;
Koi olt seppä-Mikkoo koton,
eivät voineet mittää.»

Semmoinen on tarina Ontrovan tiikistä. Mutta kait pitänee kertoa myös, mistä tuo Kumma juttu sai alkunsa.

Tiikin laidalla oli ammoisina aikoina seissut sauna, Kerran miesten ollessa kylpemässä hoksasi yksi heistä housujensa syttyneen tulelle, ja temmaten nuo tarpeelliset Kappaleet kouraansa, juoksi tiikille niitä sammuttamaan ja hakkasi veteen. Tuon näki eräs ohikulkeva, ja oli heti valmis levittämään juttua, että tiikki paloi ja housuilla sammutettiin.

Ja nyt kun niitten kylien pojat palatessaan lauvantaiöinä Ontrovasta yöretkiltään (joka on Inkerin nuorison ruma tapa) ja jos ei oikein ole onnistunut, niin he kylän kadulla vetelevät, että

»Emm' myö männeet Ontrovaahe
koirii haukuttammaa,
Myö mänimmä pöksyt olall
tiikkii sammuttammaa.»

Usea on tämän ja monen muun saman tapaisen virren tähden saanut loukatuilta ontrovoisilta kunnon selkäsaunan, niinkuin kävi vielä viimeksi mennä kesänä.

Oras

Venäjä Valmis Antamaan Maata Inkeriläisille

lähettänyt Клуб Ингрия 7.9.2019 klo 3.23   [ 7.9.2019 klo 3.29 päivitetty ]

Igor on julkaissut Facebookissa vanhan lehtileikkeen vuodelta 1994.


Pietari Valmis Antamaan Maata Inkeriläisille

Aloitteen odotetaan tulevan ensin Suomesta

Pietarin apulaispormestari Vladimir Putin sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Pietarin kaupunki on valmis auttamaan inkeriläisiä omille alueilleen, mikäli Suomi tekee asiassa aloitteen.

Putinin mukaan Pietari olisi valmis jakamaan inkeriläisille maata samalla tavalla kuin se on menetellyt venäjänsaksalaisten asuttamisessa.

Saksa ehdotti puolitoista vuotta sitten Pietarille, että Stalinin karkottamat venäjänsaksalaiset saisivat maata entisillä asuinsijoiltaan Pietarin liepeiltä. Nyt ensimmäiset saksalaiskylät ovat jo nousseet Pietarin itäpuolisille tyhjille maille.

Suomi ei ole missään vaiheessa lähestynyt millään tavalla Pietarin kaupunkia inkerinmaalaisten asioissa. Jos Suomi tekisi esityksen ja puhuisi reaalisesta raha-avusta, Pietari ryhtyisi heti toimeen sopivien viljelyalueiden löytämiseksi Leningradin piiristä inkerinmaalaisille, sanoo Putin Helsingin Sanoman haastattelussa.

Näyttely Kulttuuritalo Virrassa

lähettänyt Клуб Ингрия 5.9.2019 klo 0.55   [ 5.9.2019 klo 1.56 päivitetty ]

IMATRA 2019. -- Inkeri Klubin näyttely Inkeriläisyys Talteen on avattu Imatran kulttuurikeskus Virrassa.

Näyttely tuntuu olevan suosittu!, kertoo Viola Heistonen. Jo heti eilen, viimeistellessäni näyttelyä, sain tavata nuoren opiskelija-tytön. Hän tutustui perusteellisesti näyttelyyn ja oli hyvin kiinnostunut inkeriläisistä.

Hänen oman mummonsa historia juontaa Inkerinmaan alueelle eikä oikeastaan tuo mummo itsekään tiedä onko lopulta hänen sukunsa inkeriläisiä vaiko suomalaisia; kenties karjalaisia tai venäläisiä, kukapa senkin tietää.

Inkeri Klubin näyttely oli tuollekin nuorelle vierailijalle yksi askel elämän tiellä kohti omien sukujuuriensa löytämistä ja itsensä ymmärtämistä!

Sukujuurten ja itsensä löytäminen ei kysy ikää!

Inkeri Klubin näyttely on esillä Kulttuuritalo Virran ala-aulassa 30.8.2019 -- 30.9.2019.

Näyttely on helppo löytää, Virran pääovi on aivan Imatran kirjaston vieressä Virastokadulla, siellä missä kaupungintalokin on.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyymme!, toivottaa Viola Heistonen, Inkeri Klubin puheenjohtaja.

Kuvia

 

 

 

Inkeriläinen Ilta Imatran Pääkirjastossa

lähettänyt Клуб Ингрия 23.7.2019 klo 13.06   [ 15.8.2019 klo 0.21 päivitetty ]

Inkeriläinen Ilta Imatran Pääkirjastossa

Inkeri Klubi ry – Клуб Ингрия järjestää Inkeriläisen illan

 • Imatran pääkirjastossa
  • Virastokatu 1
  • Imatra
 • Keskiviikkona 14.08.2019
 • Kello 17:00 – 18:45

Vapaa pääsy.
Tervetuloa!

Teema

Tällä kertaa teemana on Inkerin ja inkeriläisten historian tallentaminen.

Vieraileva tähtiesiintyjä on arkistotutkija Maiju Putkonen Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta.

 • Odotettavissa on mielenkiintoista tietoa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toiminnasta ja myös siitä,
 • miten kukin voi omalta osaltaan edistää historiallisen tiedon säilyttämistä.

Projektin esite (PDF):

Näyttely

Tapahtumaa mainostava näyttely on kirjaston lainaustiskin vieressä.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Kertoo:

SKS:n arkisto: E171 / Ingrica III, Samuli Paulaharjun valokuvia ja piirroksia Inkeristä v. 1911.

Aiheeseen Liittyviä Kirjoituksia. SKS.

 1. Onnekas kertoja ja onnettomat tarinat
  • Blogi-kirjoitus SKS:n Vähäisiä lisiä -blogissa 7.6.2019.
  • Kirjoittajana Iida Karjalainen.
 2. Miksi olen kiinnostunut tutun tutun mummon naapurista?
  • Blogi-kirjoitus SKS:n Vähäisiä lisiä -blogissa 1.3.2019.
  • Kirjoittajana Maiju Putkonen.
 3. Inkerinsuomalaisten muistoja kerätään talteen kovaa vauhtia, osa haastatelluista yli 80-vuotiaita: ”Nyt alkavat olla kriittiset hetket”.
  • Artikkeli Helsingin Sanomissa22.1.2019.
  • Kirjoittajana Jukka Huusko.
 4. Inkerinsuomalaisten arkistojen ja tarinoiden tallentaminen etenee.
  • Artikkeli Inkeriläisten viestissä 5-6/2018, s. 5-6.
  • Kirjoittajana Maiju Putkonen.
 5. Makasiinin kätköistä tutkimusaineistoiksi.
  • Kolumni Inkeriläisten viestissä 5-6/2018, s. 4-5.
  • Kirjoittajana Maiju Putkonen.
 6. Makasiinin kätköistä tutkimusaineistoiksi.
  • Blogi-kirjoitus SKS:n Vähäisiä lisiä -blogissa 21.9.2018.
  • Kirjoittajana Maiju Putkonen.
 7. Finnish Literature Society (SKS) Archives (Cooperation projects on Roma people and Ingrians).
  • Artikkeli verkkolehdessä Folklore Fellows’ Newsletter No. 1/2018, s. 26-30.
  • Kirjoittajat Risto Blomster, Outi Hupaniittu, Marja-Leena Jalava, Katri Kivilaakso, Juha Nirkko, Maiju Putkonen & Jukka Saarinen.
 8. Haaste muistojen tallettamiseksi.
  • Artkikkeli Inkeriläisten viestissä 2-3/2018, s. 5.
  • Kirjoittajana Maiju Putkonen.
 9. Aineisto, joka aukaisee uusia teitä.
  • Blogi-kirjoitus SKS:n Vähäisiä lisiä -blogissa 27.4.2018.
  • Kirjoittajana Maiju Putkonen.
 10. Inkeri ja inkeriläisyys – muistot talteen ja arkistot haltuun
  • -tiedote SKS:n verkkosivuilla 15.2.2018.
 11. Kirjeitä ja kertomuksia karkotuksesta.
  • Blogi-kirjoitus SKS:n Vähäisiä lisiä -blogissa 17.5.2016.
  • Kirjoittajana Anni Reuter.
 12. Kohtalona suljettu kaupunki
  • YLE 30.6.2019.
  • Kirjoittajana Lea Pakkanen, kuvat Meeri Koutaniemi.
 13. Mummoni, Siperiaan karkotettu.
  • Artikkeli Helsingin Sanomissa 20.1.2019.
  • Kirjoittajana Lea Pakkanen, kuvat Meeri Koutaniemi.

Hankkeen Toteuttajatahot

 • Inkeriläisten sivistyssäätiö
 • Kansallisarkisto
 • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Ohjausryhmä

 • arkistonjohtaja Outi Hupaniittu (SKS), ohjausryhmän puheenjohtaja
 • varapuheenjohtaja Tero Kekki (Inkeriläisten sivistyssäätiö sr)
 • puheenjohtaja Antti Kokkinen (Inkeriläisten sivistyssäätiö sr)
 • arkistotutkija Maiju Putkonen (SKS), hankkeen projektipäällikkö
 • ylitarkastaja Kenth Sjöblom (Kansallisarkisto)

Jälkilöylyt

Imatralaislähtöinen Maiju Putkonen taltioi inkerinsuomalaisten tarinoita — Elossa olevien inkeriläisten omat voimat alkavat hiipua, kertoo 83-vuotias Viola Heistonen -- Imatran pääkirjastolla vietetty Inkeriläisten ilta voi olla viimeisimpiä laatuaan, sillä seurat alkavat painua ehtoopuolelle.

Imatralaislähtöinen Maiju Putkonen taltioi inkerinsuomalaisten tarinoita — Elossa olevien inkeriläisten omat voimat alkavat hiipua, kertoo 83-vuotias Viola Heistonen -- Imatran pääkirjastolla vietetty Inkeriläisten ilta voi olla viimeisimpiä laatuaan, sillä seurat alkavat painua ehtoopuolelle.

Inkerin Liitto Ja Inkeriläisten Yhdistys Yhtyneet.

lähettänyt Клуб Ингрия 27.5.2019 klo 7.37   [ 27.5.2019 klo 8.03 päivitetty ]

Inkerin Liitto Ja Inkeriläisten Yhdistys Yhtyneet.

16.03.1944 Itä-Karjala no 5 -- HUOMAA sivun vasemmassa reunassa oleva valikko. A-kirjaimesta saa esille sivun tekstin copy-paste -muodossa.

Inkerin Liitto ja Inkeriläisten yhdistys ovat yhtyneet sunnuntaina 12.03.1944, kertoo Itä-Karjala no 5 16.03.1944.

Viime sunnuntaina pitivät Helsingissä kokouksensa Inkerin Liitto ja Inkeriläisten Yhdistys. Jälkimmäinen päätti purkaa sääntönsä ja luovuttaa tehtävänsä ja työnsä jatkamisen Inkerin Liitolle. Inkerin Liiton kokouksessa, joka samalla oli vuosikokous,

 • johti puhetta tohtori E. A. Jamalainen.

Sen jälkeen kun oli kuultu ja hyväksytty toiminta, ja tilikertomukset sekä menoarvio, hyväksyttiin toisessa käsittelyssä sääntöjen muutosehdotus, jonka perusteella johtokuntaa laajennetaan. Liiton

 • johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin tri Vilho Helanen.

Johtokunnan jäseniksi tulivat

 1. tohtori Martti Haavio,
 2. maisteri Lauri Jaakkimainen,
 3. tohtori Eino Aataminpoika Jamalainen,
 4. kansakoulutarkastaja Antti Hämäläinen,
 5. opettaja Aapo Metiäinen,
 6. varatuomari Emil Pekkanen,
 7. professori Väinö Salminen,
 8. insinööri Jukka A. Savolainen,
 9. kapteeni Juho (Jukka) Tirranen,
 10. agronoomi T. J. Toikka,
 11. maisteri Kaapro Tynni ja
 12. maisteri Erkki Virta.

Varajäseniksi valittiin

 1. joht. Antti Kekki,
 2. kaupp. Väinö Kekki ja
 3. op. Yrjö Kiijärvi.

Liiton monivuotinen, pidetty ent. puheenjohtaja,

 1. pankkiylitarkastaja Hannes Saarinen

kutsuttiin liiton ensimmäiseksi kunniajäseneksi.

Liiton toimintakertomusta koskeneen käsittelyn yhteydessä päätti kokous merkityttää pöytäkirjaan suuren tyytyväisyytensä sen johdosta, että lukuisat yksityiset henkilöt, laitokset ja liikkeet ovat lahjoituksillaan tehneet mahdolliseksi liiton harjoittaman henkisen huollon laajentamisen ja tehostamisen siirtolaisten keskuudessa. Samoin tuotiin esille kokouksen yksimielinen tunnustus väestönsiirtoviranomaisille, lukuisille laitoksille ja järjestöille, niistä erikoisesti Lotta Svärd- ja Maatalousnaiset-järjestöille, jotka ovat suorittaneet uhrautuvaa työtä siirtolaisten hyväksi.


Inkerin Liiton jäsenet vuonna 1937

 1. Aaltonen, Emil, kauppaneuvos Tampere
 2. Ackté-Jalander, Aino, laulajatar Helsinki
 3. Ahlström, Vivi, rouva Helsinki
 1. Ahola, Herman, apteekkari Tampere
 2. Ahonen, Vilho, johtaja Helsinki
 3. Ahti, Niilo A. T., rakennusmestari Tampere
 1. Aikala, Olga, rouva Helsinki
 2. Airila, Martti, fil.tri Helsinki
 3. Akrenius, A., insinööri Helsinki
 1. Alanen, Julius, johtaja Helsinki
 2. Alanen, Niilo B., pankinjohtaja Savonlinna
 3. Alanko, Lauri, johtaja Rauma
 1. Alopaeus, Elna, tohtori Mikkeli
 2. Amberla, Arthur A., tuomari Helsinki
 3. Amperla, Kaarlo, insinööri Helsinki
 1. Andersin, Fj., pankinjohtaja Kuopio
 2. Andersin, Valter, oikeusneuvos Helsinki
 3. Andersson, Aug., kunn. neuv. Harju
 1. Angervuori, K. V. rakennusmestari Helsinki
 2. Ant'Vuorinen, Olli, tohtori Helsinki
 3. Arvola, M., johtaja Helsinki
 1. Asikainen, Jaakko E., rakennusmestari Helsinki
 2. Aulanko, John, rakennusmestari Helsinki
 3. Aure, O. A., tohtori Helsinki
 1. Austi, Allan, tohtori Hämeenlinna
 2. Becker, Aarne, tohtori Jyväskylä
 3. Berner, N. A., tohtori Viipuri
 1. Blumenthal, A. R., metsänhoitaja Sippola
 2. Bonsdorff, Ilmari, professori Helsinki
 3. Borg, K., arkkitehti Helsinki
 1. Brejlin, Alvar, insinööri Voikka
 2. Brofeldt, S. A., professori Helsinki
 3. Brofeldt, T., metsänhoitaja Helsinki
 1. Brotherus, H., tuomari Helsinki
 2. Brotherus, Valter, agronoomi Helsinki
 3. Brunou, Bertil, pormestari Viipuri
 1. Burgman, Adolf, pankinjohtaja Helsinki
 2. Buttenhoff, Fritz, johtaja Tali
 3. Carlberg, tohtori Mäntsälä
 1. Castrén, Jalmari, professori Helsinki
 2. Castrén, Kaarlo, senaattori Helsinki
 3. Castrén, Lauri, varatuomari Helsinki
 1. Castrén, Manne, johtaja Helsinki
 2. Cautón, A. J., metsäneuvos Helsinki
 3. Cederberg, Aarne, agronomi Orimattila
 1. Corner, Aijall N. S., prokuristi Helsinki
 2. Dahlgren, V. W., kauppias Helsinki
 3. Danielson, Aksel, fil.maist. Helsinki
 1. Donner, Anders, professori Helsinki
 2. Ebb, Karl, johtaja Helsinki
 3. Ebeling, Vilho, oikeussihteeri Helsinki
 1. Edgren, Robert, konsuli Viipuri
 2. Ehrnrooth, C. J., varatuomari Helsinki
 3. Ehrnrooth, Leo, pormestari Helsinki
 1. Ekerodde, Hugo, apteekkari Uusikaupunki
 2. Eklund, K. F., kirkkoherra Pohjankuru
 3. Ellilä, K. L., insinööri Helsinki
 1. Elmgren, Gerda, rouva Helsinki
 2. Elminen, J. K., hammasteknikko Viipuri
 3. Elo, Emil, johtaja Helsinki
 1. Elo, T. A., arkkitehti Helsinki
 2. Elonen, Santeri, apteekkari Rauma
 3. Elovuori, Martta, tohtori Helsinki
 1. Enckell, Y., tohtori Helsinki
 2. Erander, Lauri, maanmittausinsinööri Helsinki
 3. Ernamo, Ida, rouva Rauma
 1. Eskola, Pentti, professori Helsinki
 2. Etholén, J. A., johtaja Helsinki
 3. Fagerström, Eero, varatuomari Viipuri
 1. von Fieandt, Kai, fil.maist. Helsinki
 2. Forsman, E. O., johtaja Viipuri
 3. Forsman, F. F., johtaja Helsinki
 1. Forsman, Jaakko, fil.tri Helsinki
 2. Forsman, V. I., pastori Helsinki
 3. Forss, I. W., lehtori Jyväskylä
 1. Frey, Elsbeth, rehtori Helsinki
 2. Gallen-Kallela, Jorma, taiteilija Helsinki
 3. Gestrin, K., tilanomistaja Kausala
 1. von Gilse van der Pals, Max, fil.tri Lohja
 2. Godenhjelm, Aarne, tohtori Lappeenranta
 3. Granath, Veikko, johtaja Helsinki
 1. Grotenfelt, Arvi, professori Helsinki
 2. Grundström, John, kauppaneuvos Helsinki
 3. Gulin, Axel, apteekkari Vihti
 1. Gulin, E. G., professori Helsinki
 2. Haahti, H. A., rakennusmestari Helsinki
 3. Haarla, Eino, johtaja Tampere
 1. Haataja, H., johtaja Helsinki
 2. Haavio, M., lehtori Jyväskylä
 3. Hackman, Henry, vuorineuvos Viipuri
 1. Haglund, U., tohtori Karkkila
 2. Hainari, Tilma, tohtorinrouva Helsinki
 3. Hakkila, Esko, oikeusasiamies Helsinki
 1. Hakosalo, Heikki, asessori Helsinki
 2. Hallakorpi, I. A. professori Helsinki
 3. Hallman, Kai Kustaa, johtaja Kuopio
 1. Hammar, Onni, johtaja Helsinki
 2. Hannelius, H. O., professori Helsinki
 3. Hannula, Uuno, opetusministeri Helsinki
 1. Harjama, T., lehtori Jyväskylä
 2. Hartman, Mauno, insinööri Hyvinkää
 3. Hartzell, F. Hj., johtaja Helsinki
 1. Havulinna, Aulis, fil.maist. Helsinki
 2. Heikinheimo, Olli, professori Helsinki
 3. Heikkilä, K. O., johtaja Helsinki
 1. Heilimo, Eino, hov.oik. varapresidentti Viipuri
 2. Heilimo, Esko, esittelijäneuvos Helsinki
 3. Heinonkoski, Onni, oikeusasiamies Helsinki
 1. Hellén, G. W., varatuomari Kuopio
 2. Hellman, Hemming, johtaja Helsinki
 3. Helminen, K., kauppias Tampere
 1. Herlevi, L., talousneuvos Mäntsälä
 2. Hiidenheimo, Ida, rouva Nummi
 3. Hillbom, Eero, tohtori Helsinki
 1. Hirvelä, J., tehtailija Tampere
 2. Hirvensalo, J. G., maat.neuv. Helsinki
 3. Hirvisalo, Helmi, tohtori Kotka
 1. Hirvisalo, K. F., professori Helsinki
 2. Hohenthal, S. A., kauppaneuvos Helsinki
 3. Holopainen, Erkki, kultaseppä Mikkeli
 1. Homeri, K. F., johtaja Luvia
 2. Honkajuuri, Mauri, pankinjohtaja Helsinki
 3. Honkanen, Heikki, rakennusmestari Helsinki
 1. Hornborg, Viljo, rehtori Porvoo
 2. Hossola, T., johtaja, agronoomi Helsinki
 3. Huhtala, K., fil.tri Helsinki
 1. Huitu, Pellervo, agronomi Tienhaara
 2. Hultin, Lennart, apteekkari Viipuri
 3. Huovila, Anton, taloustirehtööri Inkeroinen
 1. Hursti, Torsti, toim.joht. Helsinki
 2. Hyhkö, Alpo, maanmitt. ins. Turku
 3. Hynynen, H., tehtailija Lahti
 1. Hyvärinen, T., johtaja Helsinki
 2. Hyvönen, J. T., esittelijäneuvos Helsinki
 3. Hämäläinen, R. V., oikeuskemisti Helsinki
 1. Hänninen, Eemil, tohtori Helsinki
 2. Hänninen, Juho, maalarimestari Helsinki
 3. Ignatius, K. R., tohtori Mikkeli
 1. Ihala, H., opettajatar Jyväskylä
 2. Iho, Aapo, opettaja Räyrinki
 3. Inberg, K. J., varatuomari Helsinki
 1. Ingman, W., johtaja Helsinki
 2. Inkinen, Antti, hallitussihteeri Helsinki
 3. Itkonen, Rieti, asianajaja Helsinki
 1. Jaakkimainen, Juuso, opettaja Helsinki
 2. Jaakkimainen, Lauri, maisteri Helsinki
 3. Jahkola, Alarik, tohtori Helsinki
 1. Jahnsson, Hilma, prof. rva Helsinki
 2. Jalander, Holger, dipl.ins. Helsinki
 3. Jalava, E., tohtori Heinola
 1. Jama, A., apteekkari Mikkeli
 2. Jamalainen, Eino, tohtori Tikkurila
 3. Jansson, Herman, johtaja Viipuri
 1. Jatkola, E. J., maaherra Mikkeli
 2. Jensen, Harald, insinööri Tampere
 3. Jensen, M., johtaja Viipuri
 1. Johnsson, A. F., talonomistaja Helsinki
 2. Jotuni, Meri, rouva Helsinki
 3. Joutsen, K. F., talonomistaja Helsinki
 1. Joutsi, T. Gabr., pastori Turku
 2. Jussila, Erkki, insinööri Jyväskylä
 3. Jussila, Juho, yliopettaja Jyväskylä
 1. Jutikkala, Eino, fil.tri Helsinki
 2. Juva, Einar U., professori Turku
 3. Juva, Siiri, lehtori Turku
 1. Juvala, Arvo, fil.tri Uusikaupunki
 2. Jyske, J., maanviljelysneuvos Helsinki
 3. Jägerroos, B. H., tohtori Helsinki
 1. Jännes, Juho, fil.tri Helsinki
 2. Jännes, Niilo, tohtori Helsinki
 3. Järvinen, Vihtori, lehtori Jyväskylä
 1. Jääskeläinen, T. A., apteekkari Helsinki
 2. Kaarlola, Väinö, maanviljelijä Nummela
 3. Kaartinen, Heikki, rakennusmestari Helsinki
 1. Kaihola, P. H., tukkukauppias Mikkeli
 2. Kaila, E., professori Helsinki
 3. Kaipainen, Antti, johtaja Helsinki
 1. Kaira, Kaarlo, professori Helsinki
 2. Kaira, Lauri, apteekkari Mikkeli
 3. Kaisla, K., johtaja Helsinki
 1. Kalaja, Arvo, tohtori Kotka
 2. Kalho, J. H., insinööri Voikka
 3. Kallia, R. G., varatuomari Helsinki
 1. Kallio, K. S., arkkitehti Helsinki
 2. Kannisto, Artturi, professori Helsinki
 3. Karhula, Jalmari, taiteilija Rauma
 1. Kari, Kaarina, tohtori Helsinki
 2. Karikoski, O., metsänhoitaja Mikkeli
 3. Karmi, Armi, eläinlääk. Orimattila
 1. Karttunen, P., johtaja Kuopio
 2. Kaukonautio, Tyyni, sairaanhoit. Turku
 3. Kauno, Aatto, varatuomari Jyväskylä
 1. Kauppi, O., varatuomari Helsinki
 2. Kauppi, Väinö, kauppatieteenkand. Helsinki
 3. Kesamo, Vilho, apteekkari Lahti
 1. Kiikka, A., insinööri Viipuri
 2. Kiisseli, Yrjö, opettaja Valkjärvi
 3. Kilpi, S., fil.tri Helsinki
 1. Kilpi, Volter, yliopiston kirjaston hoitaja Turku
 2. Kingelin, Birger, opiskelija Lempäälä
 3. Kivi, Väinö, valtioneuvos Helsinki
 1. Kiviluoto, Eino, kirkkoherra Turku
 2. Klemetti, Heikki, professori Helsinki
 3. Kokki, U., johtaja Helsinki
 1. Kolho, V. V., johtaja, yli-insinööri Enso
 2. Komsi, Toivo, asessori Helsinki
 3. Koskimies, Eero, esittelijäneuvos Helsinki
 1. Koskinen, Arvi, insinööri Helsinki
 2. Koskinen, Helga, lehtorin rouva Helsinki
 3. Koskinen, Juha, johtaja Tampere
 1. Koskinen, Julius, varatuomari Tampere
 2. Kosonen, A., isännöitsijä Viipuri
 3. Kovero, Martti, ylijohtaja Helsinki
 1. Krohn, Hilja, prof. rva, kirjailija Helsinki
 2. Krohn, Ilmari, professori Helsinki
 3. Kunnaala, U., taloustirehtööri Kymi
 1. Kurikka, F. J., johtaja Helsinki
 2. Kurkiala, R. I., lääket.tri Helsinki
 3. Kurkijärvi, Eino, kaupunginjohtaja Turku
 1. Kuusinen, Kalle, kauppaneuvos Helsinki
 2. Kuusisto, A. V., tuomiorovasti Helsinki
 3. Kuussaari, E., everstiluutnantti Helsinki
 1. Kyttä. Vilho U., maaherra Turku
 2. Kärkkäinen, J. A., rehtori Imatra
 3. Kärkkäinen, Otto, rovasti Karhula
 1. Lagus, Julius, varatuomari Jyväskylä
 2. Laitakari, A. U., lehtori Jyväskylä
 3. Laitakari, Erkki, professori Helsinki
 1. Laos, Einar, tohtori Helsinki
 2. Lappalainen-Kurikka, Hanna, fil.tri Helsinki
 3. Larin-Kyösti, kirjailija Helsinki
 1. Larsson, K. O. A., johtaja Kuopio
 2. Latvalahti, Matti, johtaja Kirvu
 3. Laurosela, J., fil.tri Jyväskylä
 1. Lehtinen, L. E., rakennusmestari Helsinki
 2. Lehtinen, U. L., johtaja Tampere
 3. Lehtinen, Väinö Hj., rakennusmestari Helsinki
 1. Lehto, A. E., maisteri Helsinki
 2. Lehtonen, Lyyli, maisteri Hämeenlinna
 3. Lehtonen, Yrjö V., oikeusneuvos Helsinki
 1. Leidenius, Laimi, professori Helsinki
 2. Leino, . Frans, tehtailija Rauma
 3. Leino, Eemeli, tekn. joht. Helsinki
 1. Leino, Väinö E., rakennusmestari Helsinki
 2. Leiviskä, Iivari, professori Helsinki
 3. Lerche, B., luutnantti Helsinki
 1. Liakka, Niilo, kanslianeuvos Helsinki
 2. Liljeroos, H., tehtailija Helsinki
 3. Lindeberg, Ensio, varatuomari Helsinki
 1. Linden, V. F., kenraali, ylilääkäri Helsinki
 2. Lindroos, Valter, apteekkari Helsinki
 3. Lindstedt, Otto, faktori Helsinki
 1. Lindström, N. G., apteekkari Helsinki
 2. Linko, Aune, tohtori Tampere
 3. Ljungberg, Allan, johtaja Viipuri
 1. Lotta-Svärd, IIII p.o. Turku
 2. Lotta-Svärd, Jaakkiman p.o. Lahdenpohja
 3. Lotta-Svärd, Joroisten p.o. Joroinen
 1. Lotta-Svärd, Kuopion p.o. Kuopio
 2. Lotta-Svärd, Porin p.o. Pori
 3. Lotta-Svärd, Rauman p.o. Rauma
 1. Lotta-Svärd, Salo-Uskelan p.o. Salo
 2. Lotta-Svärd, Tampereen p.o. Tampere
 3. Lotta-Svärd, Turun p.o. Turku
 1. Louhivuori, O. V., fil.tri Helsinki
 2. Loukes, B., tohtori Tampere
 3. Lundelin, Aug., isännöitsijä Tampere
 1. Luoma, V., johtaja Helsinki
 2. Luukkonen, J. M., maanmittausinsinööri Helsinki
 3. Luukkonen, J., konsuli Kuopio
 1. Lydecken, J. L., tohtori Helsinki
 2. Lyytikäinen, Sirkka-Liisa, tohtori Helsinki
 3. Lyytikäinen, William, oikeusneuvos Helsinki
 1. Långfors, Arthur, professori Helsinki
 2. Löfberg, L., rakennusmestari Helsinki
 3. Löfgren, Signe, tohtori Viipuri
 1. Madetoja, Leevi, säveltäjä Helsinki
 2. Malin, Allan, apteekkari Turku
 3. Malmberg, Emil, lehtori Helsinki
 1. Malmberg, Lauri, kenraali Helsinki
 2. Mankki, Thure, johtaja Viipuri
 3. Mankki, V., johtaja Viipuri
 1. Mannermaa, S. T., varatuomari Helsinki
 2. Mansnerus, E., apteekkari Jyväskylä
 3. Mansnerus, O. V., pankinjohtaja Jyväskylä
 1. Marjanen, A. E., kauppias Turku
 2. Marjokorpi, Kaarlo, johtaja Heinola
 3. Martin, A. E. G., johtaja Uuras
 1. Masalin, L,. metsänhoitaja Viipuri
 2. Mattsson, S., maaherra Hämeenlinna
 3. Maulo, J. V., rakennusmestari Helsinki
 1. Melander, Gustaf, professori Helsinki
 2. Melander, K. R., professori Helsinki
 3. Melart, Arvid, apteekkari Helsinki
 1. Meurman, Yrjö, professori Helsinki
 2. Mikander, Aarne, agronoomi Pitkälahti
 3. Mikander, Hj., kansanopistonjohtaja Pitkälahti
 1. Mikkola, J., seminaarinjohtaja Jyväskylä
 2. Munck, Ruth, vapaaherratar Hyvinkää
 3. Munsterhjelm, L., kartanonomistaja
 1. Koski H.l
 2. Musikka, Väinö. J., rehtori Helsinki
 3. Mustakallio, Martti, tohtori Helsinki
 1. Mustonen, Juuso, opettaja Helsinki
 2. Mylläri, Heikki, opettaja Värtsilä
 3. Myntti, Artturi, johtaja Vaasa
 1. Mäkelä-Äijälä, Signe, tohtori Helsinki
 2. Mäkinen, Niilo, tohtori Jyväskylä
 3. Mäkkylä, Viljo, tohtori Tampere
 1. Mäntynen, J., kuvanveistäjä Helsinki
 2. Neittamo, A., johtaja Helsinki
 3. Neulanen, E., opettaja Taavetti
 1. Nevanlinna, Rolf, professori Helsinki
 2. Niemelä, Elmeri, rakennusmestari Helsinki
 3. Niittynen, T., johtaja, rouva Helsinki
 1. Nikander, R. E., johtaja Helsinki
 2. Nordberg, Helmi, rouva Rauma
 3. Nordling, Ernst W., maanmitt. ins. Turku
 1. Nylander, P. E. A., tohtori Helsinki
 2. Nyman, Maria, tohtorinna Helsinki
 3. Nyyssönen, A. H., tohtori Jyväskylä
 1. Oesch, Uuno, kartanonomistaja Mallusjoki
 2. Ohlsson, Gusti, rouva Helsinki
 3. Oksala, K., professori Jyväskylä
 1. Olin, T. E., lääket.tri Helsinki
 2. Ollikainen, Hj., kelloseppä Mikkeli
 3. Paatela, J., professori Helsinki
 1. Paavilainen, Heikki, toim.joht. Helsinki
 2. Paavolainen, L., insinööri Helsinki
 3. Palmén, Alexandra, tohtori Karjaa
 1. Paloheimo, Anni, lehtori Kouvola
 2. Paloheimo, G., rouva Helsinki
 3. Palosuo, V., metsänhoitaja Helsinki
 1. Parkkinen, Jaakko, opettaja Velkua
 2. Parrukoski, Yrjö, tohtori Hämeenlinna
 3. Patama, Aleksi, johtaja Helsinki
 1. Pehkonen, F. A., kork. oikeud. presidentti Helsinki
 2. Peitso, U., tohtori Tampere
 3. Pelkonen, Y. A., metsänhoitaja Helsinki
 1. Peltonen, Lauri Jyväskylä
 2. Peltonen, V., oikeusneuvos Vesilahti
 3. Penttinen, Mikko, tehtailija Helsinki
 1. Petrowsky, Paul, pankinjohtaja Helsinki
 2. Peura, Eino, johtaja Helsinki
 3. Peurakoski, J., nimismies Loppi
 1. Piekkola, V. A., kauppias Helsinki
 2. Piispanen, Evald, apteekkari Kuopio
 3. Piki, E., kartanonomistaja Mommila
 1. Piponius, A. E., tohtori Imatra
 2. Piponius, E. A., professori Helsinki
 3. Poijärvi, Arvi, fil.tri Helsinki
 1. Poijärvi, Ilmari, professori Tikkurila
 2. Polón, Fredrik, pastori Helsinki
 3. Printz, Valter, tilanomistaja Vihti
 1. Puromies, K. F., talousneuvos Helsinki
 2. Putkonen, Tauno, tohtori Helsinki
 3. Puukko, A. F., professori Helsinki
 1. Pyhälä, Väinö, tehtailija Tampere
 2. Pätiälä, Paavo, agronoomi Lahti
 3. Päärnilä, Siiri, neiti Orimattila
 1. Pöndinen, A., neiti Mikkeli
 2. Rahm, Ilmari, tohtori Helsinki
 3. Rahola, E., komentaja Helsinki
 1. Raiste, M., insinööri Rauma
 2. Rajala, V., johtaja Helsinki
 3. Ramstedt, G. J., professori Helsinki
 1. Rantakari, K. N., fil.maist. Helsinki
 2. Rapola, J. K., tohtori Rauma
 3. Rasinen, Olavi, hovioikeudenneuvos Kuopio
 1. Rauni, Lyydia, opettaja Tampere
 2. Rauste, Aarne, lehtori Kuopio
 3. Ravea, Väinö, maanviljelijä Helsinki
 1. Reenpää, Hannes, fil.maist. Helsinki
 2. Reenpää, Heikki, johtaja Helsinki
 3. Reijonen, Hellin, apteekkari Inkeroinen
 1. Reijonen, U., rehtori Heinola
 2. Reitz, Lauri, rakennusmestari Helsinki
 3. Relander, E. J., varatuomari Helsinki
 1. Rewell, Viljo, arkkitehti Helsinki
 2. Richter, Edvard, fil.maist. Helsinki
 3. Riipinen, Hilja Lapua
 1. Roiha, Johan, insinööri Helsinki
 2. Roitto, Eino, johtaja Helsinki
 3. Rousti, Hilja, rouva Helsinki
 1. Routamo, Albin, laamanni Orimattila
 2. Ruponen, M., johtaja Viipuri
 3. Ruuskanen, Lauri, johtaja Tampere
 1. Ruutu, Yrjö, rehtori, fil.tri Helsinki
 2. Rydman, T., metsänhoitaja Jyväskylä
 3. Rydman, Valter, fil.maist. Helsinki
 1. Ryöti, Tahvo, herra Kotka
 2. Saarenmaa, Laila, tohtori Lappeenranta
 3. Saarikoski, Johannes, rakennusmestari Helsinki
 1. Saarilahti, Jaakko, työnjohtaja Helsinki
 2. Saarinen, Hannes, pankkiylitarkastaja Helsinki
 3. Salmi, Alli, rehtori Jyväskylä
 1. Salminen, Kaarina, professorin rouva Helsinki
 2. Salminen, Väinö, professori Helsinki
 3. Salo, Akseli, insinööri Rajamäki
 1. Salvén, Paavo, pankinjohtaja Karkkila
 2. Santalahti, Oskari Turku
 3. Sariola, K. A., maanmittausinsinööri Helsinki
 1. Sarjakoski, Akseli, kunnallisneuvos Nummi
 2. Sauramo, M., professori Helsinki
 3. Saurio, Matti, eversti Helsinki
 1. Sauvala, E., rakennusmestari Helsinki
 2. Schildt, V., fil.maist. Jyväskylä
 3. Schildt, Yrjö, kapteeni Sysmä
 1. Schmidt, Gustaf, professori Helsinki
 2. Sergeieff, A., kauppaneuvos Viipuri
 3. Serlachius, Allan, professori Helsinki
 1. Setälä, Yrjö, lehtori Kuopio
 2. Sigell, N. V., eversti Helsinki
 3. Sihvola, Lauri, agronomi Herrala
 1. Siimes, N. V., kauppias Kuopio
 2. Silén, Henr., agronomi Nuorannoinen
 3. Silvo, Harald, tukkukauppias Helsinki
 1. Sinervä, Sirkka, johtaja Helsinki
 2. Siven, Elis, johtaja Helsinki
 3. Sjöstedt, Ludvig, lehtori Porvoo
 1. Sjöström, Vieno, tri, prof. rouva Helsinki
 2. Sjöström, Wilho, professori Helsinki
 3. Sohlberg, Sakari, lakit.kand. Helsinki
 1. Soini, Vilho, pankinjohtaja Helsinki
 2. Soininen, P., kruununvouti Kuopio
 3. Soiro, Jorma Tapani, kauppat.kand. Helsinki
 1. Solja, Niilo, varatuomari Tampere
 2. Sormunen, E. A., professori Helsinki
 3. Starckjohann, Herman, konsuli Viipuri
 1. Stauffer, Aug., kartanonomistaja Inkeroinen
 2. Stenberg, Ole, tohtori Hämeenlinna
 3. Stenij, E. O., insinööri Helsinki
 1. Streng, Sofi, rouva Sysmä
 2. Sundelin, G. A., arkkitehti Helsinki
 3. Suolahti, Hugo, kansleri Helsinki
 1. Suomaa, Väinö, maanmitt. ins. Helsinki
 2. Suomalaisuuden Liitto Helsinki
 3. Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys Helsinki
 1. Suominen, Helli, fil.maist. Helsinki
 2. Suominen, Olga, opettaja Helsinki
 3. Suominen, Y. K., tohtori Helsinki
 1. Sutinen, K., talousneuvos Viipuri
 2. Suviranta, Bruno, fil.tri Helsinki
 3. Syväranta, Olavi, agronoomi Helsinki
 1. Särkilahti, J., prof. rouva Kirkkonummi
 2. Särkkä, T., toim.joht. Helsinki
 3. Söyring, Aino, rouva Lahti
 1. Tanner, Aug., kauppias Laitila
 2. Tanner, V., professori Kauniainen
 3. Tarjanne, Onni, professori Helsinki
 1. Tarkiainen, V., professori Helsinki
 2. Taug, Joh., johtaja Tampere
 3. Tawast, Kaarlo, insinööri Helsinki
 1. Tavast-Rancken, Saima, tohtori Helsinki
 2. Teittinen, Aino, tohtori Helsinki
 3. Teivaala, H., kauppakoulunjoht. Lahti
 1. Teivaala, Suoma, seminaarinopettaja Jyväskylä
 2. Tenhunen, Alma, lehtori Jyväskylä
 3. Tenhunen, J. A., tukkukauppias Helsinki
 1. Tertti, Martti, fil.tri Helsinki
 2. Teräsalmi, S. H., apteekkari Riihimäki
 3. Teräsvirta, I. A., tohtori Helsinki
 1. Thuneberg, Otto, kunnallisneuvos Epilä
 2. Tiesmaa, Reino Kustaa, tarkastaja Helsinki
 3. Tiisala, K. V., lääket.tri Helsinki
 1. Tiitola, Heikki, kunnallisneuvos Tampere
 2. Tikka, J., toimitusjohtaja Mikkeli
 3. Tirranen, J., kapteeni Honkaniemi
 1. Tirranen, J., kapteeni Viipuri
 2. Tiusanen, Martin, tuomari Hamina
 3. Toikka, Aino, arkkitehti Helsinki
 1. Toikka, T. J., agronoomi Helsinki
 2. Toini, Antoinetta, taiteilijatar Helsinki
 3. Toivonen, K., johtaja Turku
 1. Tolonen, A., rakennusmestari Helsinki
 2. Tudeer, A. E., fil.tri Helsinki
 3. Tukiainen, K. J., varatuomari Helsinki
 1. Tulenheimo, Antti, professori Helsinki
 2. Tuomikoski, Lyyli, rouva Helsinki
 3. Tuominen, J. K., talousneuvos Helsinki
 1. Turunen, Lauri, pankinjohtaja Uusikaupunki
 2. Tuurna, A., kaupunginjohtaja Viipuri
 3. Tynni, Kaapre, maisteri Helsinki
 1. Tähkäpää, Evert, asessori Tampere
 2. Törmänen, Edla, rouva Lahti
 3. Urasto, Urho, rakennusmestari Helsinki
 1. Uusikylä, A., pääjohtaja Helsinki
 2. Uusitalo, A. O., kunnallisneuvos Hyvinkää
 3. Vaarantaus, S. V., rovasti Kerava
 1. Valio, Helmi, rouva Helsinki
 2. Valkama, Veikko, tohtori Helsinki
 3. Valkama-Yrjövuori, Salme, tohtori Kuusankoski
 1. Valle, Aarne Olavi, tohtori Helsinki
 2. Vannas, Sylvia, prof. rouva Helsinki
 3. Waren-Waris, Erkki, tohtori Turku
 1. Varis, Heikki, fil.tri Helsinki
 2. Vartiovaara, A., tohtori Helsinki
 3. Veijola, J. A., kauppias Helsinki
 1. Wennervirta, Y., apteekkari Helsinki
 2. Vennola, J. H., professori Helsinki
 3. Wetzer, Martin, kenraali Helsinki
 1. Wichmann, A. R, apteekkari Helsinki
 2. Wigren, Yrjö, johtaja Tampere
 3. Vihma, Jouko, tohtori Helsinki
 1. Viinikainen, N. G., johtaja Kouvola
 2. Wiklund, Axel, kauppaneuvos Turku
 3. Vilkemaa, Hilja, fil.maist. Helsinki
 1. Willgren, W. J., tehtailija Tampere
 2. Wilska, M. A., tehtailija, konsuli Viipuri
 3. Vinnari, Emil, johtaja Helsinki
 1. Winter, F. V., johtaja Helsinki
 2. Virilander, H., tilanomistaja Mikkeli
 3. Virkkunen, Helmi, prof. rouva Helsinki
 1. Wirtanen, V. A., apteekkari Helsinki
 2. Voipio, Aino, johtajatar Joroinen
 3. Woss-Schrader, Toivo, varatuomari Helsinki
 1. Vuorela, Juhani, rehtori Turku
 2. Wuorenheimo, Therese, johtajatar Helsinki
 3. Vuorinen, Taimi, lehtori Helsinki
 1. Wuoristo, A. L., rakennusmestari Helsinki
 2. Välikangas, Ilmari, fil.tri Helsinki
 3. Välimaa, Kalle, kauppaneuvos Helsinki
 1. Väyrynen, E., apteekkari Hyvinkää
 2. Väyrynen, Saara, tohtori Helsinki
 3. Äijälä, Ester, lehtori Viipuri
 1. Österbladh, Kaarlo, fil.tri Turku
 2. Österman, Elna, tohtori Lohja

Inkeriläinen Ilta Vuoksenniskan Kirjastossa

lähettänyt Клуб Ингрия 20.5.2019 klo 8.58   [ 23.5.2019 klo 6.12 päivitetty ]

Inkeriläiset Ja Suomi

Inkerin Vaakuna Lippu ja Keihäät

Inkeriläiset ja Suomi on tämänkertaisen
Inkeriläisen Illan teemana. Se pidetään

Tapahtuma Siirretty Syksyyn.

 • Pysy kanavalla!

Klubilla tapahtuu Toukokuu 2019

lähettänyt Клуб Ингрия 14.5.2019 klo 7.19   [ 27.5.2019 klo 7.22 päivitetty ]

Klubi Kokoontuu

Klubi kokoontuu taas tauon jälkeen Sinisellä talolla. Tällä erää keskiviikkoisin ja päiväsaikaan:

Näyttely

Klubin näyttely oli esillä Eksoten tiloissa Tainiokoskentiellä

 • Huhtikuun 2019 ajan.

Inkeriläinen Ilta

---- Inkeriläinen Ilta PERUTTU. ----

Vuoksenniskan uudessa kirjastossa

Wanhat Uutiset

16.03.1944 Itä-Karjala no 5 -- HUOMAA sivun vasemmassa reunassa oleva valikko. A-kirjaimesta saa esille sivun tekstin copy-paste -muodossa.

Historian lehtien sivuilta kerromme
Itä-Karjala lehden numerossa 5 vuonna 1944 julkaistun uutisen,
että

Inkerin Suomalaiset

On suurin piirtein sijoitettu jo työpaikkoihin. Viimeistelyt ovat vielä käynnissä.

Maahamme muuttaneita Inkerin suomalaisia saatiin sijoitetuksi eri työaloille viime tammikuun ensimmäisellä viikolla lähes tuhat, toisella yli kolmetuhatta ja kolmannella lähes kolmattatuhatta henkeä, kerrotaan siirtoväen huollon keskuksesta, joka viime aikoina on huolehtinut inkeriläisten sijoittamisesta.

Helmikuun alkupuolella vedottiin erikoisesti työvoimaa tarvitseviin maanviljelijöihin ja kehoitettiin heitä kiiruhtamaan inkeriläisen työvoiman tilauksiaan. Nyttemmin meille onkin kerrottu, että kehoitus on johtanut hyviin tuloksiin, niin että suurin piirtein kaikki työkuntoinen inkeriläisväki on saanut itselleen ansiopaikan.

Sijoitustyöstä ovat vain viimeistelyt enää jälellä, mainitaan meille edelleen. Monilta leireiltä alkaa saapua tietoja, että työvoiman tilausten jatkuvasti kasvaessa heidän on enää mahdoton tyydyttää kaikissa tapauksissa kysyntää. Leirit pyytävät siirtoväen huollon keskusta lähettämään lisäväkeä käytettäväksi, mutta sellaiseen on olemassa enää vain vähäiset mahdollisuudet. Jokseenkin kaikki käytettävissä oleva työvoima on jo lähetetty leirien kautta työpaikoilleen, eikä uutta ole enää tulossa.

Käynti Venäläisten Vankien Muistomerkillä

lähettänyt Клуб Ингрия 26.4.2019 klo 10.27   [ 26.4.2019 klo 10.29 päivitetty ]

Voitonpäivä

Suomi-Venäjä-Seuran Imatran osasto ry tiedottaa:

Hei Inkeri Klubi!

Venäläisten sotavankien muistomerkki Ruokolahden Syyspohjassa

Suomi-Venäjä-Seuran Imatran osasto menee taas perinteiselle

 • keväiselle käynnille
 • Ruokolahdelle Syyspohjan
 • venäläisten vankien muistomerkille (Töntintie)
 • sunnuntaina
 • 5.5.2019.

Matka tehdään kimppakyydein ja lähdemme Vuoksenniskan torilta klo 9.00. Perillä kunnostamme muistomerkkialueen ja muistelemme alueen historiaa. Mukaan voi ottaa haravan ja hanskat, ym.

Kerrotteko tietoa eteenpäin jos yhdistyksessänne on asiasta kiinnostuneita.

Viihdytään mukavassa seurassa!

Terveisin

Niina Streng
sihteeri
Suomi-Venäjä-Seuran Imatran osasto ry

  - - - - - - -

Ja orava se hyppeli varvullaan
Ja keinutti syntymäpuuta,
Sen hyppyset käpyä käänteli
Ja se irvisti vasten kuuta.
Lie harvoin niin iloista oravaa,
No, hypsis ja ropsis, se hyppeli vaan
Ja keinutti syntymäpuuta!

Larin Kyösti

  - - - - - - -

Niina Streng
niina.streng at luukku dot com
p. 050 3207 265

 <--- Tiedote loppuu tähän --->


Sotavankien Hautausmaa Ja Muistomerkki

Muistomerkki sijaitsee keskellä metsää ja on vaikeasti löydettävissä. Ruokolahden keskustasta Puumalantietä 20 km. Syyspohjassa käännytään oikealle Töntintielle, jota 900 m eteenpäin. Vasemmalla pieni polku, joka vie muistomerkille. -- Suomen Valtio huolehtii mm. sotavankien hautojen kunnosta.

Ruokolahden kunta kertoo koisivuillaan seuraavaa:

Salpalinjan linnoitusjoukoilta vapautuneissa tiloissa Ruokolahden Syyspohjassa toimi syyskuusta -41 kesään -44 sotavankileiri nro 3. Nämä 400 vankia olivat suomalaissukuisia, lähinnä inkeriläisiä sotavankeja.

Syyspohjassa menehtyneiden vankien määrä on epävarma. Erään tiedon mukaan leirillä kuoli 92 sotavankia, mutta hautapaasi rekisteröi heitä 163. Leirin joukkohautaa ei ole tiettävästi seremonioitu hautausmaaksi vaan se on ruumiskätkö.

Paikka on tasattu ja varustettu punaisesta graniitista tehdyllä muistopaadella. Paadella on venäjäksi kaiverrettu teksti, joka suomennettuna on seuraava:

”Tähän on haudattu 163 neuvostoliittolaista sotilashenkilöä.”

Myöhemmin 1960-luvulla hautapaikkaan on tuotu 12 alasammutun neuvostoliittolaisen lentäjän eri paikoilta löytyneet jäännökset.

Rauhansopimuksen mukaan Suomen Valtio huolehtii mm. sotavankien hautojen kunnosta.

(Joten lasku käynnistä lähtee valtiolle.
   – Toimittajan sarkastinen huomautus.)

Muistomerkki sijaitsee keskellä metsää ja on vaikeasti löydettävissä. Ruokolahden keskustasta Puumalantietä 20 km. Syyspohjassa käännytään oikealle Töntintielle, jota 900 m eteenpäin. Vasemmalla pieni polku, joka vie muistomerkille.


Karttoja:

Yandex

Ajoreitti Vuoksenniskan keskustasta.

Koordinaatit

 • 61° 24' 23,846"
  28° 37' 28,489"

 • 61.4066239
  28.6223916

1-10 of 247