Ilmoitustaulu

Inkerin Virsi

lähettänyt Клуб Ингрия 17.9.2021 klo 23.22   [ 17.9.2021 klo 23.37 päivitetty ]

Sanaseppä
Sanaseppä

Valtias taivaan
        lastesi vaivaan
kääntäös katseesi armollinen!
Armahda lyötyä
        Inkerin kansaa,
tuhkasta nostaos taas koti sen!

Orjina yössä
        elämän työssä
huudamme sydämin värisevin:
"Milloin, ah milloin
        vapaana jälleen
silmämme nähdä jo saa Inkerin!"

Konsa me kerran
        voimalla Herran
katkomme kahleemme ajalliset,
silloin on koittava
        Inkerin aamu,
siunaten saapuvat sen sätehet.

Silloin, ah silloin
        aamuin ja illoin
kaikuvi kirkoissa Inkerinmaan:
"Jumala linnamme
        aina on parhain,
vääryyden vallat hän lyö ajallaan".

        Väinö Hirsjärvi

Leo Gildi

lähettänyt Клуб Ингрия 17.9.2021 klo 3.04

Translaattorilla käännetty artikkelista:
– INKERI-lehti 2013

Leo Gildi In MEMORIAM

Leo Gildi 03.02.1928 – 11.06.2013
Leo Gildi 03.02.1928 – 11.06.2013

Leonid Andreevitš Gildin muistoksi

Kesäkuuta 2013 yksi kansamme parhaista pojista, Leonid Andreevich Gildi, menehtyi. Tutkija-historioitsija teki paljon töitä arkistossa, löydetty ja julkaistu dokumentteja traagisesta kohtalosta kansaamme. Hän auttoi löytämään tietoa sukulaisista, jotka kuolivat ja katosi aikana Neuvostoliiton ja sota-aikaan. Ponnisteluillaan suurella keskitysleirien nuoret vangit saavuttivat tunnustusta vaivalloisesti. Jälkeen sota, kaikki kansamme karkotettiin pienestä kotimaastaan - entisestä Ingermanlandista.

Emme vain hävinneet. kotimaamme ja omaisuutemme, meidät jätettiin ilman asiakirjoja-syntymästä, tietoja meidän ja vanhempamme työ. Emme voineet. todista mitään, emme vain tienneet miten tehdä se, ja paikalliset viranomaiset käytin sitä. Leonid Andreevitš auttoi monia ihmisiä palauttamaan asiakirjansa. Valmistelin asiakirjoja oikeudelle. Hän teki tämän ilmaiseksi., hän auttoi meitä vapaaehtoisesti. Hän työskenteli vapaaehtoisena perusteella, eli epäitsekkäästi, ilman mikä tahansa palkka. Ikuinen muisti ja suuri kiitollisuus niiltä jota hän auttoi kovalla työllä ja huolettomalla hoidolla.

– Rosa Stepanova

L. A. Gildin muistoksi

“Heidän teoistaan te tunnette heidät”

Panoksen arvon realisoiminen L. A:n kilta yhteisen asiamme puolesta muista joitakin kohtia hänen presidenttikautensa IL. Huomaa, että meidän piiri ei kaikki hänen työnsä piinattujen ihmisten hyöty oli näköpiirissä, ja vasta myöhemmin me kävi ilmi, että hän työskenteli paljon, puolustaa oikeudenmukaisia oikeudellisia standardeja meidän ihmiset-hylkiö.

L. A. Gildi johti intensiiviä kirjeenvaihto valtion kanssa viranomaiset paljastavat rikollisen viranomaisten toimet, jotka osoittavat niiden tukahduttavan sisällön. Kiitos hänen periksiantamattomuus ja periksiantamattomuus, viranomaiset oli pakko tehdä joitakin myönnytyksiä tunnustamisesta tukahduttamistoimien ja niiden jälkeisten osittainen kunnostaminen jotkut suomalaiset-Inkerinmaalaiset. Totta kai., tämä yhteiskunnallis-poliittinen toiminta L. A. Gildi aiheutti vakava huoli viranomaisille. Viekkaat tekivät tyhjäksi suurimman osan L. A. Gildien ponnisteluista. valtiokoneisto ja sen byrokraatit, jotka järjestivät kirjeiden ja vetoomusten “kick-off” eri viranomaisille.

Kaiken huipuksi itse IL: ssä perustettiin ryhmä, joka pyrki syrjäyttämään L. A. Gildin il: n puheenjohtajan paikalta. Muistakaamme IL: n raportointi-ja uudelleenvalintakokous vuonna 1998, joka pidettiin Pyhän Marian kirkko. Huipentuma kokouksesta kuului Kokon kysymys tietokoneesta. Kokko kuvasi tapausta näin että tietokone lahjoitettiin IL-seuralle, ja sijaitsee asunnossa Gildi, joka johtaa läsnäolijoita ilmaisemaan epäluottamusta Gildiä kohtaan. Suurin osa yleisöstä“ihastui” tempusta kuului naurua. Kun Gildi alkoi selittää, että kotona hän jatkaa yhteiskunnallisesti hyödyllistä työtä IL: n hyväksi, hän he eivät edes anna hänen lopettaa hänen lause, ja at Kokon signaali etukäteen kutsutut vahvat kaverit toivat Gildin ulos salista. Eikä kukaan noussut protestoimaan tekoja vastaan Kokko ja yritykset. Järjestäjä tämän teon tiedä ei häpeä eikä häpeä. Ja monet, luultavasti, yksinkertaisesti en ymmärtänyt, mitä tapahtui.

Gildy työskenteli tietokoneella kotona. Kaikki tietävät hänen julkaisemansa kirjat, vertailumateriaalit ja käsikirjat kuntoutusta hakeville. Entä mistä killan" vastustajat " ovat kuuluisia? Kesti kauan ymmärtää kuka on kuka.

Kirkkain muisto puolustajalle nöyryytetty, karkotettu, ryöstetty ja tapettu suuren työläisen L. A. Gildille.

– P. Soytu

Gildi-ilmiö

Millainen henkilö oli Leonid Andreevich Gildi? Hän oli akateeminen työntekijä, mutta voi kutsutko häntä tiedemieheksi? Aihe hänen Väitöskirja on " rooli puolueen-Neuvostoliiton lehdistö kansantalouden palauttamisessa Siperia (1920-luku)". Onko aihe pysynyt aiheellisena? Se on vaikeaa. sanoa. 30 vuoden työ LGPI: ssä , L. A. Gildillä on ollut noin 100 tieteellistä julkaisua eri lehdet ja julkaisut. En ollut säilyttänyt niiden merkitys? Kysymys on monimutkainen. Jätetään se auki.

Oliko Leonid Andreevich careeristi? Apulaisprofessorin ja dekaanin virkaa tuskin voi kutsua uraksi . Käytännössä, ennen kuin tulet Inkerin liiton harva tunsi häntä. Hän teki varsinaisen uransa Inkerin Liitto. Hän niitti mainetta myös tiedemies-historioitsijana ei LKP: ssä, vaan Inkerin liitossa. Tärkeimmät tieteelliset teokset Gildi on luotu 1990-ja 2000-luvuilla ja on omistettu Inkerinmaalle Suomalainen. Silloin hänen akateeminen koulutus ja kyky arkistotyö tuli tarpeeseen.

Gildin historialliset teokset ovat täynnä syytöksiä Neuvostoliittoa vastaan hallitus. Kuinka luonnollista se on muuttuiko kommunistinen propagandisti neuvostovastaiseksi? Tässä ei todennäköisesti ole mitään ristiriitaa. Ehkä hän liittyi puolueeseen. ei urasta, vaan ideologisista motiiveista. Gildi ei ollut taistelija järjestelmää vastaan, mutta hän näki ja kokenut paljon, ja tuli ymmärtämään neuvostovallan ydin. Alussa 90-luvulla hän osoittautui " oikeaksi henkilöksi paikka".

Miten muistamme Gildi in Inkerin Liitto? Että kuva “laiva-mies” pysyi muistissani-vankka, luottavainen hänen tietojaan ja oikeudenmukaisuudessaan. Gildi on pitkä, suuri, kiireetön, perusteellinen. Ja samaan aikaan-energinen, aktiivinen, kategorinen. Moni muistaa Gilin puhuneen kuorma-autosta mielenosoituksessa 20. maaliskuuta 1992 isossa talossa. Hänen koko olemuksensa herätti luottamusta. Inkerin liitossa hän johti kansalaisten vastaanotto eri asioissa. Hän osasi kuunnella ihmisiä. ymmärsin, mitä he tarvitsivat. Hän tiesi miten selittää. Autoin suosituksilla, löysin tarvittavat dokumentoin itse. Hän puhui oikeudessa. Tämän julkinen työ Inkerissä Liitto oli lähellä laillista tuki. Itse asiassa Inkerissä Koulutukseltaan hän oli lakimies. Mutta hän oli myös ideologi, johtaja. Häneen luotettiin. Hän oli tunnettu ja arvostettu, luultavasti enemmän kuin kukaan muu Inkerin Liitto. Leon auktoriteetti Gildi Inkerinmaan joukossa Suomalaiset pysyivät korkealla aivan viime aikoihin asti.

Gildi ei ollut kätevä henkilö sen paremmin viranomaisille kuin Inkerin Liitollekaan. Se oli vaikeaa työskennellä hänen kanssaan. Muistamme Hänet kunnianhimoisena, joskus ei kovin tarkkaavaisena muiden mielipiteille. Mutta hänen positiivinen energia voitti kaikkea muuta. Ehkä killan toiminta on parasta, että tapahtui Inkerin liiton historiassa.

– A. Krjukov

Kutsuimme häntä Leo Gildyksi

Vuosina 1989-1998 Leonid Andreevitš Gildi oli Inkerin liiton aktiivijäsen. Ulkonäkö Gildi Inkerin liitossa nobody hän ei muista yhtään veteraania, mutta fakta että vuonna 1989 hän jo työskenteli Inkerin Liitto-johti kansalaisten vastaanottoa eri asioissa. Keskuudessa kutsuimme häntä Leo Gildyksi. Vuonna Joulukuuta 1989, Inkerin Liitto nimitetty Gildi korkeimman neuvoston varajäseniksi Leningradin alueen RSFNT. Hänet rekisteröitiin ja vietiin 3. sija (eli ei tullut valituksi).

Inkerin Liitossa Leo Gildi työskenteli kuntoutusasioiden parissa - haki dokumenttia karkotettuihin suomalaisiin kohdistuvien sortotoimien tunnustaminen. Tämä rutiinityö toi käytännöllisen tuloksen-kotimaamme valtio tunnusti suomalaiset sorron uhreiksi, monet he saivat “vankien” aseman, joka se helpotti elämää.

Työskentelimme Leo Gildin kanssa laadi asetus venäjänsuomalaisten kuntoutuksesta. Vuonna 1992, Inkerin liittoon perustettiin poliittinen toimikunta, siihen kuuluivat Gildi, Ritari, Batukhtin, Soitu (johtajana kirjanen). Korkeimman Oikeuden ratkaisu Venäjän federaation neuvosto “venäjänsuomalaisten kuntoutuksesta” hyväksyttiin kesäkuuta 1993. Puheenjohtaja Inkerin Liitto oli noina vuosina Kokko lähti Moskovaan allekirjoittamaan dokumenttia.

Vuosina 1994-96 Leo Gildi oli Inkerin liiton varapuheenjohtaja (puheenjohtaja oli Kirjanen); hän käsitteli käytännön asioita, jotka liittyivät venäjänsuomalaisten kuntoutus.

Vuonna 1996 Leo Gildi oli Inkerin kunnanjohtajaksi valittu Liitto. Valitettavasti, vuonna 1998 Leo Gildi työskenteli Inkerin Liitto piti tauon. Jatkotoimista tiedetään vain vähän killan. Hän sairasteli paljon. ei ollut enää aktiivinen. Tänä aikana hänen kirjoja kirjoitettiin (paitsi ensimmäinen - " teloitukset, exile, torment").

L. A. Gildin työt ja sosiaalinen toiminta ovat ansainneet suuri arvostus ja kiitollisuus heimotovereistaan. Kirkas muisti ystävän ja kollegan.

– A. Kirjanen*

L. A. GILDI. ELÄMÄNKERTA

Leo Gildi 03.02.1928 – 11.06.2013
Leo Gildi 03.02.1928 – 11.06.2013

Gildi Leonid Andreevitš

(1928 – 2013).

 • Historiatieteiden kandidaatti (1964),
 • LPI:n apulaisprofessori (nykyään RSPU) nimetty Herzen (in 1974 – 1992).
 • Aktiivinen osallistuja Inkerin Liitto-Julkinen Inkerinmaan organisaatio Suomalaiset (1989 – 1998).
 • Puheenjohtaja Inkerin Liitto (1996 – 1998).
 • “Inkerinsuomalaisten alueidenvälisen järjestön-Inkerinliiton” perustaja (1997).
 • Pietarin valtionkomission jäsen: poliittisten vankien Rehabilitoitujen uhrien oikeuksien palauttaminen Sorto (vuodesta 1992, kunnes n. 2010).

Hän on kirjoittanut teoksia Inkerinsuomalaisiin kohdistuvista sortotoimista:

 • “teloitukset, maanpako, piina” (1996),
 • “epäonni of the People” (2003),
 • “the Fate of the socially dangerous people” (2003,
 • “Hylkiökansa Venäjällä” (2006).

Leonid Andreevitš Gildi (Leo Kiltti) syntyi talonpojassa perhe der. Kamenka (Kivikko Liissilän seurakunta (Tosnenskin piiri, Leningradin alue). Tämä kylä on yhä olemassa; siellä on siellä säilynyt suomalainen hautausmaa, ja suomalaisia ei ole.

Leo Gildin vanhemmat lähtivät kylä kollektivisoinnin alussa. He asettuivat kaupunkiin Kolpino. Kun Leo meni koulussa hän tapasi sodan alun ja vietti saartotalvea 1941/42 vuotiaat. Maaliskuussa 1942 heidät lähetettiin “erikoisevakuointiin”. Model tapa, Leo pakeni, jäi kiinni ja lähetettiin maanpakoon-Amurin alueelle. Hän työskenteli oppipoikana turner autokorjaamolla. Hän pakeni, ja lisättyään kaksi vuotta itselleen, ilmoittautui Hän liittyi vapaaehtoisena puna-armeijaan. Hän salasi kansalaisuutensa ja Suomalaista alkuperää. Hän palveli laivastossa merkinantajana saattoaluksella ("saattue, rahtialusten saattaminen liittoutuneilta). Osallistui amfibiotoiminta etelässä


Лео Гильди

lähettänyt Клуб Ингрия 17.9.2021 klo 2.50   [ päivittänyt 20.9.2021 klo 2.25 Viola Heistonen ]

Original:
– INKERI-lehti 2013

IN MEMORIAM Лео Гильди

Лео Гильди 03.02.1928 – 11.06.2013
Лео Гильди 03.02.1928 – 11.06.2013

Памяти Леонида Андреевича Гильди

11 июня 2013 года ушёл из жизни один из лучших сынов нашего народа – Леонид Андреевич Гильди. Учёный-историк, он много работал в архивах, нашёл и опубликовал документы о трагических судьбах нашего народа. Он помог найти сведения о родственниках, погибших и исчезнувших в советское и военное время. Его усилиями с большим трудом добились признания малолетние узники концлагерей. После войны весь наш народ был выслан с малой родины – бывшей Ингерманландии.

Мы потеряли не только родину и имущество, мы остались без документов – о рождении, о нашей и наших родителей трудовой деятельности. Мы ничего не могли доказать, мы просто не знали, как это сделать, а местные власти этим пользовались. Леонид Андреевич многим помогал восстановить документы. Готовил документы в суд. Всё это он делал для нас бесплатно, он просто добровольно нам помогал. Он работал на общественных началах, то есть, бескорыстно, без всякой зарплаты. Вечная память и огромная благодарность от тех, кому он помог своим трудом и безотказной заботой.

– Роза Степанова

Памяти Л. А. Гильди

«По делам их узнаете их»

Для осознания величины вклада Л. А. Гильди в наше общее дело вспомним некоторые моменты времени его председательства в ИЛ. Отмечу, что в нашем кругу далеко не вся его деятельность на благо нашего истерзанного народа была на виду, и только позднее нам стало известно, что он трудился очень много, отстаивая справедливые правовые нормы для нашего народа-изгоя.

Л. А. Гильди вёл интенсивную переписку с государственными властями, разоблачая преступные деяния власти, доказывая их репрессивное содержание. Благодаря его настойчивости и упорству власти вынуждены были пойти на некоторые уступки в части признания репрессивных мер и последующей частичной реабилитации части финнов-ингерманландцев. Конечно, эта общественно-политическая деятельность Л. А. Гильди вызывала серьёзное беспокойство властей. Большая часть усилий Л. А. Гильди была сведена на-нет лукавой государственной машиной и её бюрократами, организовавшими «отфутболивание» писем и обращений в самые различные инстанции.

В довершение всего в самом ИЛ образовалась группировка, стремившаяся сместить Л. А. Гильди с поста председателя ИЛ. Вспомним отчётно-перевыборное собрание ИЛ 1998 года, проходившее в церкви Св. Марии. Кульминацией собрания стал вопрос Кокко о компьютере. Кокко изобразил дело так, что компьютер был подарен обществу ИЛ, а находится на квартире Гильди, подводя присутствовавших к выражению недоверия к Гильди. Большая часть публики «клюнула» на эту уловку, раздался смех. Когда же Гильди стал объяснять, что дома он продолжает общественно-полезную работу в интересах ИЛ, ему не дали даже закончить фразу, а по сигналу Кокко заблаговременно приглашённые крепкие ребята вывели Гильди из зала. И никто не поднялся протестовать против действий Кокко и компании. Организаторам этого деяния неведом ни стыд, ни позор. А многие, наверное, просто не понимали, что происходит.

Гильди работал на этом компьютере дома. Все знают изданные им книги, справочные материалы и пособия для добивающихся реабилитации. А чем прославились «оппоненты» Гильди? Много времени нам понадобилось, чтобы понять, кто есть кто.

Самая светлая память защитнику униженных, изгнанных, ограбленных и убиенных, великому труженику Л. А. Гильди.

– П. Сойту

Феномен Гильди

Что за человек был Леонид Андреевич Гильди? Он был академическим работником, но можно ли назвать его учёным? Тема его кандидатской диссертации – «Роль партийно-советской печати в восстановлении народного хозяйства Сибири (1920-е годы)». Сохранила ли эта тема актуальность? Трудно сказать. За 30 лет работы в ЛГПИ у Л. А. Гильди было около 100 научных публикаций в различных журналах и изданиях. Сохранили ли они своё значение? Вопрос сложный. Оставим его открытым.

Был ли Леонид Андреевич карьеристом? Едва ли можно назвать карьерой должность доцента и декана. Практически, до прихода в Инкерин Лиитто его мало кто знал. Настоящую карьеру он сделал в Инкерин Лиитто. Свою известность учёного-историка он тоже приобрёл не в ЛГПИ, а в Инкерин Лиитто. Главные учёные труды Гильди созданы в 1990-х и 2000-х годах и посвящены ингерманландским финнам. Вот когда ему пригодились академическая подготовка и умение работать в архивах.

Исторические труды Гильди полны обвинений в адрес советской власти. Насколько естественным было превращение пропагандиста-коммуниста в антисоветчика? Наверное, здесь нет противоречия. Возможно, он вступил в партию не из карьерных, а из идейных побуждений. Гильди не был борцом с системой, но он много видел и пережил, и пришёл к пониманию сути советской власти. В начале 90-х годов он оказался «правильным человеком в правильном месте».

Каким мы помним Гильди в Инкерин Лиитто? В памяти остался образ «человека-корабля» – солидного, уверенного в своих знаниях и в своей правоте. Гильди – высокий, крупный, неспешный, основательный. И при этом – энергичный, деятельный, категоричный. Многие помнят Гильди выступающим с грузовика на митинге 20 марта 1992 года у Большого Дома. Всем своим видом он внушал уверенность. В Инкерин Лиитто он вёл приём граждан по разным вопросам. Он умел слушать людей, он понимал, что им нужно. Он умел объяснять. Помогал рекомендациями, сам находил нужные документы. Выступал в суде. Его общественная работа в Инкерин Лиитто была близка юридической помощи. Фактически, в Инкерин Лиитто он был юристом. Но он был и идеологом, лидером. Ему доверяли. Его знали и уважали, вероятно, больше, чем кого-либо другого в Инкерин Лиитто. Авторитет Лео Гильди среди ингерманландских финнов оставался высоким до самого последнего времени.

Гильди не был удобным человеком ни для власти, ни для Инкерин Лиитто. С ним было трудно работать. Мы помним его амбициозным, иногда не очень-то внимательным к чужому мнению. Но его позитивная энергия перевешивала всё остальное. Возможно, деятельность Гильди – это то лучшее, что было в истории Инкерин Лиитто.

– А. Крюков

Мы звали его Лео Гильди

С 1989 по 1998 год Леонид Андреевич Гильди – активный участник Инкерин Лиитто. Появления Гильди в Инкерин Лиитто никто из ветеранов не помнит, но факт, что в 1989 году он уже работал в Инкерин Лиитто – вёл приём граждан по разным вопросам. Между собой мы звали его Лео Гильди. В декабре 1989 года Инкерин Лиитто выдвигало Гильди в депутаты ВС РСФСР по Ленинградской области. Он был зарегистрирован и занял 3-е место (то есть, не был избран).

В Инкерин Лиитто Лео Гильди занимался вопросами реабилитации – добивался документального признания репрессий по отношению к высланным финнам. Эта рутинная работа принесла практический результат – наше родное государство признало финнов пострадавшими от репрессий, многие получили статус «узников», что существенно облегчало жизнь.

С Лео Гильди мы работали по подготовке постановления о реабилитации российских финнов. В 1992 году в Инкерин Лиитто была создана политическая комиссия, в неё входили Гильди, Ритари, Батухтин, Сойту (возглавлял Кирьянен). Постановление Верховного Совета РФ «О реабилитации российских финнов» было принято в июне 1993 года. Председателем Инкерин Лиитто в те годы был Кокко, он ездил в Москву подписывать документ.

С 1994 по 96 год Лео Гильди был заместителем председателя Инкерин Лиитто (председателем был Кирьянен); он занимался практическими вопросами, связанными с реабилитацей российских финнов.

В 1996 году Лео Гильди был избран председателем Инкерин Лиитто. К великому сожалению, в 1998 года работа Лео Гильди в Инкерин Лиитто прервалась. О дальнейшей деятельности Гильди известно мало. Он много болел и уже не вёл активной деятельности. В этот период были написаны его книги (кроме первой – «Расстрелы, ссылки, мучения»).

Труды и общественная деятельность Л. А. Гильди заслужили высокую оценку и благодарность соплеменников. Светлая память товарищу и соратнику.

– А. Кирьянен

Л. А. ГИЛЬДИ. БИОГРАФИ ЧЕСКИЙ ОЧЕРК

Лео Гильди 03.02.1928 – 11.06.2013
Лео Гильди 03.02.1928 – 11.06.2013

Гильди Леонид Андреевич (1928 – 2013). Кандидат исторических наук (1964), доцент ЛГПИ (сейчас РГПУ) им. Герцена (в 1974 – 1992). Активный участник Инкерин Лиитто – общественной организации ингерманландских финнов (1989 – 1998). Председатель Инкерин Лиитто (1996 – 1998). Основатель «Межрегиональной организации ингерманландских финнов – ИнкеринЛиитто» (1997). Член Санкт-Петербургской Государственной комиссии по восстановлению прав реабилитированных жертв политических репрессий (с 1992, примерно до 2010 года). Автор трудов о репрессиях в отношении ингерманландских финнов: «Расстрелы, ссылки, мучения» (1996), «Беда народа» (2003), «Судьба «социально-опасного» народа» (2003), «Народ-изгой в России» (2006).

Леонид Андреевич Гильди (Leo Gildi) родился в крестьянской семье в дер. Каменка (Kivikko) прихода Liissilä (Тосненский район Ленинградской области). Эта деревня существует и сейчас; там сохранилось финское кладбище, а финнов нет ни одного человека.

Родители Лео Гильди уехали из деревни в начале коллективизации. Они поселились в городе Колпино. Зде сь Лео ходил в школу, встретил начало войны и провёл блокадную зиму 1941/42 годов. В марте 1942 года их отправили в «спецэвакуацию». По дороге Лео бежал, был пойман и отправлен в ссылку – в Амурскую область. Работал учеником токаря на вагоноремонтном заводе. Совершил побег, и, прибавив себе два года, записался добровольцем в Красную Армию. Скрывал свою национальность и финское происхождение. Служил во флоте, сигнальщиком на корабле сопровождения («конвой», сопровождавший суда с грузами от союзников). Участвовал в десантных операциях на южном Сахалине и Курильских островах. После войны был направлен на учебу в военное училище. В 1951 году был отчислен из училища (контрразведка установила национальную принадлежность и факты побегов со спецпоселения). Вновь отправлен на спецпоселение в Русско-Полянский район Омской области. Работал киномехаником на конной кинопередвижке. Одновременно учился в школе, после снятия в 1954 году ограничений по прописке – в Омском педагогическом институте. По окончании учёбы работал преподавателем на кафедре истории Новосибирского педагогического института.

Пережитые мытарства не сделали Лео врагом советской власти. Напротив, он укрепился в коммунистических убеждениях, вступил в партию, окончил ВПШ в Новосибирске.

В 1963 году Лео поступил в аспирантуру Ленинградского педагогического института им. Герцена. По окончании аспирантуры (1964) защитил кандидатскую диссертацию, темой которой была история партийно-советской печати в Сибири. Работал старшим преподавателем кафедры истории КПСС. Доцент (1974), переизбран в 1979 и 1989 годах. В общей сложности учился и работал в институте им. Герцена в течение 30 лет. Уволился в 1992 году.

Работа Л. А. Гильди на профессиональном поприще – это была работа педагога. Леонид Андреевич был преподавателем. Его помнят спокойным и рассудительным человеком, безусловно честным (потому и переизбирали). Его любили студенты.

По словам своих близких, Леонид Андреевич был «абсолютно советский человек», секретарь парткома на факультете и на кафедре, зам. по идеологии.

В ЛГПИ Гильди всегда был «финном». То есть, все знали, что он финн, там он не скрывал свою национальность. Он и по паспорту был финном.

В 1988 или 1989 году Л. А. Гильди включился в работу общества ингерманландских финнов – Инкерин Лиитто, и вскоре стал одним из главных действующих лиц этой организации. Речь шла о «реабилитации» российских финнов и о программе возвращения финнов в Ленинградскую область. Усилия Л. А. Гильди по объединению возникавших по всей стране ингерманландско-финских обществ в единую всероссийскую организацию («Межрегиональный Инкерин Лиитто») вызвали жёсткое противодействие как со стороны властей, так и со стороны тогдашнего актива Инкерин Лиитто. После разрыва с обществом Инкерин Лиитто (в 1998 году) Л. А. Гильди по мере сил продолжал правозащитную деятельность.

Отец, Андрей Адамович Гильди (Antreas Kiltti) родился в1892 году в д. Каменка (Kivikko) прихода Liissilä. Большевик, член ВКП(б) с 1917 года, до того – моряк Балтийского флота. Участвовал в установлении советской власти в Царскосельском уезде. С 1930 года жил в Колпино, до войны работал на Ижорском заводе. 13 лет провёл в ссылке – в Якутии, на берегу моря Лаптевых. Вернулся из ссылки в 1954 году, жил в Лисино-Корпусе. Персональный пенсионер союзного значения. Умер в 1983 году, в возрасте 91 года.

Мать, Евдокия Петровна Вяря (Eeva Väärä), 1892 года рождения, родом из д. Веретье (Veretti), прихода Liissilä, умерла в 1942 году по пути в Сибирь.

В семье было трое детей; сестра Нина (р.1925, Каменка), и сестра Валя (р.1939, Колпино) были в Колпино в первую блокадную зиму. Нина не была в эвакуации, вышла замуж и осталась в Колпино. Валя была в эвакуации в Омске. После войны и Нина и Валя жили в Колпино. Сейчас их уже нет в живых.

Первая жена Л. А. Гильди, Зинаида Ефимовна Гуня, родилась в Сибири; её родители переселились в Сибирь с Украины. Она умерла в 1973 году. С 1989 года – во втором браке со Светланой Владимировной Вильтовской.

У Леонида Андреевича две дочери – Наташа (р. 1952, Русская Поляна) и Оля (р.1959, Новосибирск). Обе окончили педагогический институт имени Герцена – одна исторический, другая литературный факультет. Живут в Петербурге; внучка Маша и правнуки – в Швеции; другая внучка в Петербурге.

Составил
     А. Крюков

Источники:
     автобиография Л. А. Гильди,
     сообщения родственников


Paavo Parkkinen 1948 -- 2021

lähettänyt Клуб Ингрия 15.9.2021 klo 12.36

Paavo Parkkinen 1948 – 2021

 • Inkeri-aktiivi,
 • rakennusalan yrittäjä

INKERI-AKTIIVI, yrittäjä Paavo Parkkinen kuoli pitkälliseen sairauteen Vsevolovskissa, lähellä Pietaria 25. elokuuta 2021. Hän oli syntynyt karkoituksessa Jaroslavin alueella, Volgan rannalla 21. joulukuuta 1948.

Stalinin kuoltua Parkkisen perhe pääsi palaamaan rakkaalle Inkerinmaalle, Kolpinon kylään Keltossa. Tämän kyläyhteisön hyväksi Paavo Parkkinen toimi koko elämänsä niin maallisissa kuin kirkollisissa asioissa.

PARKKINEN valmistui Leningradin Fysiikan ja mekaniikan teknisestä opistosta. Todistus oli myös Musiikkiopiston kuoro-osastosta. Työkseen hän soitti myös bassokitaraa. Musiikki säilyi rakkaana harrastuksena koko elämän.

Varsinaisen elämäntyönsä Parkkinen teki rakennusalan yrittäjänä. Inkerin kirkon uudessa nousussa Parkkisella oli merkittävä osuus: kodissa saatu uskonsiemen kantoi runsaan sadon. Ensin Puškinin seurakunnan nuorissa ja myöhemmin Kelton seurakunnassa.

Parkkisella oli syvä ja samalla hyvin valoisa kristillinen usko. Hän halusi elää sitä todeksi auttamalla lähimmäisiään ja rakasta Inkerin kirkkoa. Pitkään Parkkinen toimi kyläläisten valitsemana koko kylän luottamusmiehenä auttaen kaikkia kyläläisiä ja toimien näin merkittävästi kotiseutunsa hyväksi. Kelton seurakunnassa Parkkinen oli esilaulajana jumalanpalveluksissa ja lauloi kuorossa sekä toimi aktiivisesti valtuustossa. Hän oli mukana myös ystävyysseurakuntatoiminnassa. Herätysliikeväen joukossa oli paljon ystäviä ja tuttavia. Inkerin kirkon kirkkohallituksessa Parkkinen oli useita vuosia osallistuen näin aktiivisesti koko kirkon hallintoon.

Uuden ajan koittaessa Paavo oli perustamassa Inkerin liittoa ja toimi pitkään sen puheenjohtajana.

Inkerin liiton ystävät Suomessa ja Ruotsissa muistavat hänet aktiivisena toimijana, joka oli valmis uupumatta ajamaan inkeriläisten asiaa.

Oma perhe, viisi lasta, sai Paavolta hyvät eväät elämän tielle. Paavo-isä korosti uskon, rehellisyyden, ahkeruuden ja aktiivisen elämänasenteen merkitystä. Kaikille lapsille hän myös opetti suomen kielen. Näin lapsille avautui tie inkeriläisen kulttuurin ymmärtämiseen ja vaalimiseen. Tästä lapset ovat isälle ja äidille kiitollisia.

Ester Parkkinen
– Kirjoittaja on Paavo Parkkisen tytär.

Toivo Rännäli - Näyttely Ruokolahden Kirjastossa 2021

lähettänyt Клуб Ингрия 9.9.2021 klo 11.41   [ 11.9.2021 klo 2.40 päivitetty ]

Näyttelymainoksen viimeisin PDF versio löytyy tästä linkistä.


Kirvun Laulujuhlat 1898

lähettänyt Клуб Ингрия 6.9.2021 klo 12.14   [ 9.9.2021 klo 6.20 päivitetty ]

Kirwun Laulujuhla 1898

Itä-Suomen Sanomat
Itä-Suomen Sanomat

Kansaa
Kirwun laulujuhlassa oli noin 6’000 henkeä. Laulajain ja soittajain koko luku oli 512; kilpailewissa laulu- ja soittokunnissa oli jäseniä yhteensä 371.

Järjestys juhlapaikalla oli erinomainen ja siitä kiitos etenkin ylimarsalkalle, hra asemapäällikkö Wadenstjernalle. Lämpimään kiitokseen juhlatoimikunnalle ja sen puheenjohtajalle, tirehtööri Huoposelle hänen wäsymättömistä puuhistaan pyydämme lopuksi yhtyä.

Sähkösanomia
saapui juhlaan muutamia, julkaisemme ne tässä:

Kyttälästä

Kaiu, laulu, kaunihisti,
Soi soitto, somin säwelin
Yli Wäinölän ahojen,
Kalewalan kankahien!

        Alli ja Pekka Hannikainen

Helsingistä.

Uusin woimin uudistöihin!
Karjalassa laulu, soitto
        kauas kaikukoon!
Karjalaisen kannel
        heleämmin helkkyköön!

Sinattu olkoon nuorten
        siwistystyö!
Joita armas huomen,
        wäisty apea yö!
Sill joutunut on juhla Juhannuksen!

Kukoista Karjala!
        Suloistu Suomi!
Terwe kotiseutu!
        Terwe kallis Suomenmaa!

        Arthur Grönlund

Porista.

Karjalan kauniista terwehdyksestä kiittää Satakunnan laulu- ja soittojuhlan kansa.

Säwelten sopusointu rakkaassa Suomessamme aina wallitkoon!

        Terwe Karjalalle!
        Eläköön yksimielisyys!
        Eläköön Suomi!


– Itä-Suomen Sanomat 01.07.1898 – no 49

– Lisää Kirwun uutisia. Vanhimmat ensin.

– Lisää Kirwun uutisia. Uusimmat ensin.

Kirwun Laulujuhla 2021

Karjalaisten Laulu


Karjalaisten laulu


Koitar – Savo-Karjalaisen Osakunnan Juhlajulkaisu 1899-10-21
Koitar – Savo-Karjalaisen Osakunnan
Juhlajulkaisu 1899-10-21

Suloisessa Suomessamme
Oisko maata armaampaa,
Kuin on kaunis Karjalamme,
Laulun laaja kotimaa!

            Lauluna sen kosket kuohuu
            Järven aallot loiskuaa,
            Säveleitä salot huokuu,
            Ikihongat humajaa.

Perintönä laulun juuret
Meill’ on muinaisajoilta,
Jolloin kaikki toimet suuret
Laulun tehtiin mahdilla.

            Jolloin meidän kankahilla
            Taitomiehet askaroi,
            Nuotioilla nokisilla
            Ongelmoita aprikoi.

Yli Suomenniemen vielä
Maine kuulu kulkevi,
Kuinka Väinön kannel siellä
Koko luonnon lumosi:

            Kuinka Seppo taitoniekka
            Sammon kirjokannen loi,
            Tahi Kaukomielen miekka
            Sotainnoin salamoi.

Ei oo meillä rikkautta
Eikä maamme viljavaa,
Vaan on laulun runsautta
Kylvämättä kasvavaa;

            Sit’ ei pane idän halla
            Eikä pohjan pakkaset,
            Se ei sorru sortamalla,
            Sitä ei lyö rakehet.

Kyll’ on kansa Karjalankin
Monet kovat kokenut,
Väkivallan raaimmankin
Iskut tuimat tuntenut;

            Kestänyt on sodan pauhut
            Sorrot vuosisatojen,
            Sodan pauhut, vainon kauhut
            Kolkot vuodet katojen.

Mutta meiltä laulun mahti
Mennyt maan ei rakohon,
Säveleiden sorja tahti
Viel’ ei vierryt pakohon;

            Josko murhe mieltä painaa,
            Tahi riemu kohottaa,
            Laulu, soitto meiltä aiua
            Yhtä herkäst’ irtoaa.

Konsa vaino Suomeamme
Kovin kourin koettelee,
Silloin kurja Karjalamme,
Suomen surut soittelee,

            Ja kun onnen päivän koitto
            Suomellen taas sarastaa,
            Silloin riemun suuri soitto
            Karjalasta kajahtaa!

P. J. Hannikainen.

Kirvun Kultainen Kukko

lähettänyt Клуб Ингрия 31.8.2021 klo 1.40

Kirvun Lippu
Kirvun Lippu

Kirvun Vaakuna
Kirvun Vaakuna

Kirvun Kultainen Kukko
Kirvun Kultainen Kukko

Orvokki

lähettänyt Клуб Ингрия 29.8.2021 klo 10.50   [ 9.9.2021 klo 2.37 päivitetty ]


Inkerin Vaakuna Kautta Vuosisatojen

lähettänyt Клуб Ингрия 13.8.2021 klo 10.04   [ 13.8.2021 klo 10.05 päivitetty ]

Inkerin Vaakuna – Герб Ингерманландии

Nykyinen (2020) Inkerin vaakuna
Nykyinen (2020) Inkerin vaakuna

Iivananlinna (vuonna 2020), Ивангород, Ivangorod, Jaanilinn
Iivananlinna (vuonna 2020), Ивангород, Ivangorod, Jaanilinn

1919 Inkerin vaakuna. Huomaa Keto-orvokki (Viola tricolor)
1919 Inkerin vaakuna. Huomaa Keto-orvokki (Viola tricolor)

1713 Inkerin vaakuna
1713 Inkerin vaakuna

1660 Inkerin vaakuna
1660 Inkerin vaakuna

Inkerin vaakuna vuoden 1642 Kirkkoraamatussa
Inkerin vaakuna vuoden 1642 Kirkkoraamatussa

1617 Inkerin vaakuna
1617 Inkerin vaakuna

1580 Ivangorod Iivananlinna Ивангород Jaanilinn Inkeri Ingria Ingermanland
1580 Ivangorod Iivananlinna Ивангород Jaanilinn Inkeri Ingria Ingermanland

1580 Ivangorod Iivananlinna Ивангород Jaanilinn Inkeri Ingria Ingermanland
1580 Ivangorod Iivananlinna Ивангород Jaanilinn Inkeri Ingria Ingermanland

Karjala - Inkeri -lehti

lähettänyt Клуб Ингрия 30.7.2021 klo 4.30   [ 30.7.2021 klo 4.31 päivitetty ]

1-10 of 278