- Viola Heistonen
- 10.2.2013 21:05
“Ehdottomasti kyllä. Vastaa oman kysymyksensä Catharina Candolinin Pääesikunnan johtamisjärjestelmäosaston tietoverkkopuolustussektorin johtaja blogissaan
– ”Kyberturvallisuutta kansalaisen näkökulmasta" (20.4.2012.)
Hän jatkaa:
– “… Pyrin tässä blogipostauksessa nostamaan esille juuri tavallisen kansalaisen kannalta tärkeitä näkökulmia. Tavallisella kansalaisella tarkoitan henkilöä, joka ei ole kyberturvallisuuden tai tietoturvallisuuden asiantuntija, vaan kuka tahansa muu, joka käyttää arkisessa toiminnassaan tietotekniikkaa… Usein yksittäistä kansalaista jätetään kuitenkin oman onnensa nojaan kyberturvallisuuskeskusteluissa … vaikka yksi jokapäiväisistä kyberuhkista on taloudellista etua tavoittelevat rikolliset, jotka vaanivat tavallisia kansalaisia.” Mitä meidän tavallisten kansalaisten pitäisi ymmärtää?
C. C:n mukaan:
– “… kyberuhkan olemassaolo ja sen suhteuttamista. Kyberuhkaa ei pidä vähätellä… Kyberuhkaa ei pidä kuitenkaan myöskään liioitella. Kybermörkö ei yhtenä kauniina päivänä tule kyberavaruudesta lamauttamaan yhteiskunnan syöden kansalaisten aamupuurot ja vieden valtion itsenäisyyden ja elinmahdollisuuden ennen kuin kukaan ehtii sanoa”kyber".
– Kansalaisen näkökulmasta on tärkeätä, että jokainen ymmärtää kyberturvallisuuden perusperiaatteen samalla tavalla kuin esimerkiksi liikenneturvallisuudenkin. Tiedostamalla yleiset riskit ja käyttämällä tervettä maalaisjärkeä pärjää pitkään!", sanoo C. Cn.
– Tietenkin meidän pitäisi ymmärtää miten suojata ensisijaisesti oma tietokone rikollisilta ja haktivisteilta. Luulen, että siinä me jotenkin pärjäämme pitämällä ajan tasalla automattiset päivitykset, muistaa palomuurit ja antivirusohjelmat ja osata suodattaa epämääräisiä viestejä ja linkkejä… Entä jos Suomeen kohdistuu laajamittainen internet hyökkäys? ja infrastruktuuri, sähkö- ja /tai tietoliikenneverkko olisi nurin?
C. Cn:
– “Se on ärsyttävää ja hankalaa ja erityisesti jos korjaustyöt kestävät ja kestävät, mutta se ei kaada yhteiskuntaa. Viranomaiset harjoittelevat tätä laajamittaisempiakin kriisejä varten. Samalla periaatteella kuin varaudutaan luontoilmiöiden aiheuttamiin sähkökatkoksiin kannattaa varautua kyberilkiöiden aiheuttamiin sähkökatkoksiin. Ei ole haitaksi, jos kotoa löytyy varageneraattori, ylimääräinen ruokavarasto ja vähän käteisvaraakin.” neuvoo C. Cn ja kirjoituksessaan toivoo ja että “
– jokainen kyberturvallisuudesta ymmärtävä ihminen, joka puhuu tai kirjoittaa aiheesta, kantaa vastuunsa keskustelun laadusta. Tällä tarkoitan sitä, että ei sorruta hypetykseen tai kansalaisten turhaan pelotteluun – eikä tietenkään ilmiön vähättelyynkään. Kuitenkin toivoo aiheesta vilkasta keskustelua!” Miten me täällä keskustelupalstalla ?
Voisimmeko turvallisesti keskustella kyberturvallisuudesta ilman pelottelua ja vähättelyä?
Voimmeko luottaa siihen, että viranomaisten harjoittelut laajamittaisempia kriisejä varten, jota voi sanoa myös kybersodaksi nyt, pelastavat meidät, jos onnistuneessa hyökkäyksessä vihollinen voi lamauttaa yhteiskunnan sekunneissa?
En haluakaan pelotella tai vähätellä, niin kuin toivoo C. C:n., mutta miten me varautuisimme henkisesti sietämään pimeyttä, kylmyyttä, jopa nälkää ja janoa niin kauan kunnes asiat, parhaassa tapauksessa, kohentuisivat ja alkaisi sokista toipumisen kausi?